1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kossuth Lajos Néplapjai

A Kis Ujság 50 éves jubileumára - A magyar ujságírás hőskora 1877-1937

Szerző
,
Kiadó:
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 279 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Szövegközti és egész oldalas képekkel, hasonmásokkal gazdagon illusztrálva. E könyv illusztrációi eredetiek, valamennyi megjelent már a Budapest és a Kis Ujság 50 év előtti példányaiban s készítői nagyrészt a két lap állandó illusztrátorai voltak. Stádium Sajtóvállalat Rt. nyomása, Budapest.

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A XIX. század hetvenes éveiben Budapest, illetőleg akkor még Buda és Pest igen szegényes képet mutatott. A boltajtók fölött német cégtáblák, az utcákon németül beszélő közönség járt-kelt, a... Tovább

Előszó

A XIX. század hetvenes éveiben Budapest, illetőleg akkor még Buda és Pest igen szegényes képet mutatott. A boltajtók fölött német cégtáblák, az utcákon németül beszélő közönség járt-kelt, a kávéházakban német ujságok mögé bujtak, a magyar lapok nem örvendtek nagy népszerűségnek. A német színház virágzott, a Nemzeti Színház, meg a budai népszínház éppen csak hogy be nem zárta kapuit.
Magyar ujság pedig elegendő volt, s kitünő munkatársakkal is dolgoztak, de a fővárosra nehezedő idegen szellemet megtörni nem bírták. Politika, vagy a világ eseményei nem is igen érdekelték az embereket, a magyar lapok kellő anyagi eszközökkel sem rendelkeztek, csak a lelkesedésük volt nagy és önzetlen. Csüggedést nem ismerő munkával igyekeztek tért hódítani a magyar nyelvnek és különösen a magyar szellemnek, de a tömegeket megfogni nem tudták.
Mégis végeredményképen a magyar sajtónak és a magyar színháznak az érdeme, hogy ezt a fővárost megmagyarosította. A magyar lapok felvették a harcot az egymás után keletkező német lapokkal, amelyek az erős verseny láttára az akkori "modern" technika vívmányait kezdték meghonosítani: képeket közöltek.
A magyar nyelvű sajtó érezte is ennek az "elmaradottságának" a hiányát, de csak évekkel később tudott megbirkózni, - gyengébb anyagi felkészültsége folytán, - ezzel a problémával.
1887-ben végre megszületett az első magyar nyelvű képes néplap is, a "Budapest", amelynek beköszöntője így hangzott... Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv