1.034.168

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A kaposvári cigányzenészek históriája (dedikált példány)

És egy elbeszélés

Szerző
Lektor

Kiadó: Kaposvári Városszépítő Egyesület
Kiadás helye: Kaposvár
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 97 oldal
Sorozatcím: Kaposvári történetek
Kötetszám: 6
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN: 978-963-06-2434-3
Megjegyzés: Lévai József György szerző által dedikált példány. Fekete-fehér fényképekkel illusztrálva. Ez a dolgozat 1984-ben "a cigányság felemelkedését, művelődését elősegítő, bemutató pályázaton" az első díjat nyerte.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Gondolatok egy pályamunkáról
A könyv, melyet most a Kedves Olvasó a kezében tart, díjnyertes pályamunka, amely eddig nem kevesebb, mint négy folyóiratban jelent meg folytatásos közlésben.
Azonban... Tovább

Előszó

Gondolatok egy pályamunkáról
A könyv, melyet most a Kedves Olvasó a kezében tart, díjnyertes pályamunka, amely eddig nem kevesebb, mint négy folyóiratban jelent meg folytatásos közlésben.
Azonban a kaposvári cigányzenészek története iránti nagy érdeklődés arra késztetett, hogy históriájukat most már könyv alakban jelentessem meg a Kaposvári történetek című sorozat hatodik köteteként. Annál is inkább, mivel úgy éreztem, hogy az eddig közölt írásokban számos kiegészítenivaló van; „lyukak", melyeket most már a téma teljes ismeretében sürgősen be kell tapasztanom.
De ösztönzést adtak e kötet kiadásához azok a sorok is - „Gondolatok egy pályamunkáról címmel amelyekkel a díjnyertes munkát annak idején, 1984-ben a hivatásos kritikusok fogadták. Engedjék meg, hogy ezeket is közöljem, mivel annak idején még egészen új írónak, helytörténet-kutatónak számítottam - és az elismerő szavak további munkákra sarkalltak...
Íme a méltatások:
A felkent írók, költők munkáit hivatásos kritikusok bírálják, az ösztönös tehetség megnyilatkozásait nemegyszer az értők féltékeny mozdulattal intik a háttérbe. Lévai József György elhivatottan munkálkodik helytörténeti kutatóként a múlt feltárásán, a megszállottak közül való, akinek sejtjeiben ott él a múlt, aki álmaiban őseinkkel parolázik, és ébren sem fárad el megfejteni az álmokat, és aki őrizni kész értékeinket, nehogy a feledés felelőtlenül rátemessen az emlékekre.
A patrónusok célja a felemelkedni vágyó, de különösen hátrányos helyzetbe született társadalmi réteg felé fordulás. A nyilvánvaló társadalmi törekvést szolgálja a kultúrtörténeti feltárás, melynek teljességével a mai napig adós a cigánytörténet-kutatás. A fenti mű annak a rétegnek az útját vázolja fel, melyben volt erő a progresszivitásra. Vissza

Fülszöveg

E könyv kiadásának évében válságba került az egyetemes magyar cigánymuzsika. Megszűntek a cigányzenekarok szerte az országban. A privatizáció nem kedvez ennek a zenei műfajnak, pedig városunk polgárai mindig szerették énekelni vagy hallgatni a búfelejtő magyar nótákat.
„Magyar nóta, magyar nóta, régi álmok siratója, lesz e még, ki eldalolja..." - kesereg a költő. A magyar nóta, a cigányzene mindig része volt városunk kultúrájának. Számos kiváló muzsikust adott Kaposvár az országnak, nem egy közülük világhírnévre tett szert. Most szomorúan látjuk, hogy zenészeink hangszerei nem is olyan sokára teljesen elnémulnak, és a hegedűk, tárogatók, cimbalmok a múzeumok kiállítási tárgyai lesznek...

Lévai József György

Lévai József György műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Lévai József György könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv