1.035.092

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Etikett és protokoll

Tankönyvpótló jegyzet

Szerkesztő

Kiadó: Idegenforgalmi Alapítványi Iskola és Szálloda
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 234 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 21 cm
ISBN:
Megjegyzés: Megjelent 500 példányban.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:

"A hivatalos érintkezés szabályaira, rendjére, formaságaira általában az etikett és a protokoll megnevezést használják.
Az etikett
Francia eredetű (etiquette) kifejezés,... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:

"A hivatalos érintkezés szabályaira, rendjére, formaságaira általában az etikett és a protokoll megnevezést használják.
Az etikett
Francia eredetű (etiquette) kifejezés, amelyet kortól és helytől függően sokféleképpen próbáltak meghatározni, körülírni, magyarázni.
Néhány példa: „Olyan társadalmi, viselkedési, magatartási szabályok, korlátok összessége, amelyeket azért állít fel a társadalom, hogy védekezzen a törvényekkel nem szabályozott és nem is szabályozható, a társadalmi együttélés nyugalmát, összhangját zavaró túlzások, szokásellenes megnyilvánulások ellen, és így elkerülje az ebből eredő konfliktusokat." Az etikett a társasági élet művészetének technikája."
A Magyar Értelmező Kéziszótár szerint: "A(z előkelő) társasági érintkezés formáinak megszabott rendszere".
A Magyar Nyelv Értelmező Szótára szerint: társadalmi érintkezés, viselkedés formáinak, illetve szabályainak előkelő vagy előkelősködő körökben, a diplomáciában stb. megszabott s rendszerint megmerevedett rendszere"." Vissza

Tartalom

ETIKETT És PROTOKOLL 1
I. ETIKETT ÉS PROTOKOLL A GYAKORLATBAN 1
AZ ETIKETT ÉS A PROTOKOLL FOGALMA 3
AZ ETIKETT ÉS A PROTOKOLL HASZNA. SZÜKSÉGSZERŰSÉGE 4
AZ ETIKETT ÉS A PROTOKOLL TÖRTÉNELMI SZEREPE, FEJLŐDÉSE 5
ÁLTALÁNOS MAGATARTÁSI NORMÁK 12
ETIKETT, JÓMODOR, VISELKEDÉSI SZABÁLYOK 13
Köszönés 14
Bemutatkozás 17
Bemutatás 17
Megszólítás 18
Társalgás 19
Beszélgetés közben 21
Viselkedés nyilvánosság előtt 24
Lazítás 28
Dohányzás 29
Ásítás 30
Tüsszentés 31
Köhögés 31
Pontosság 31
Telefonhasználat 32
Protokoll a gépkocsiban 33
Ajándék, ajándékozás 34
Borravaló 37
A virág 38
Névjegy és névjegyhasználat 40
A rangsorolás 43
Az ültetési rend 47
Meghívás, meghívó 52
Jólápoltság 56
Öltözködés, ruházat 57
II. A VENDÉGLÁTÁS PROTOKOLLJA 67
VENDÉGLÁTÁSI FORMÁK 67
Álló alkalmak 67
Ültetéses alkalmak 71
Vendéglátás otthon 73
Sajtótájékoztató 74
Kiállítás szervezése és megnyitása 77
III. ÉTKEZÉSI KULTÚRA
GASZTRONÓMIAI ALAPISMERETEK 79
ÉTKEZÉSI SZOKÁSOK 81
MIT HOGYAN EGYÜNK? 83
ITALFOGYASZTÁS 87
TERÍTÉS 88
KÍNÁLÁS, FELSZOLGÁLÁS 88
ÜLTETÉSI SEGÉDESZKÖZÖK 89
POHÁRKÖSZÖNTŐ 90
IV. VISELKEDÉS KÜLFÖLDÖN 92
AZ ETIKETT ÉS PROTOKOLL SAJÁTOSSÁGAI KÜLFÖLDÖN 94
Európa 94
Finnország 94
Svédország 96
Norvégia 98
Dánia 98
Nagy-Britannia 99
Franciaország 103
Német Szövetségi Köztársaság 106
Ausztria 108
Belgium, Hollandia, Luxemburg 109
Svájc 109
Lengyelország 110
Cseh és Szlovák Köztársaság 111
Románia 112
Bulgária 112
Jugoszlávia 113
Spanyolország 113
Portugália 116
Olaszország 116
Görögország 117
Törökország 117
Szovjetunió 118
Az arab országok 122
Ázsia 124
India 124
Pakisztán 126
Kína 126
Mongólia 127
Vietnam 128
Japán 128
Afrika 130
Amerika 130
Amerikai Egyesült Államok 131
Kanada 132
Kuba 133
Latin-Amerika 133
Ausztrália 134
TÁBLÁZATOK 135
KONFERENCIA ÉS KONGRESSZUS SZERVEZÉS 140
I. RENDEZVÉNYSZERVEZÉS 141
A KONGRESSZUSI TURIZMUS 141
1. Kongresszusi turizmusunk fejlődése 141
2. A nemzetközi tanácskozások, kongresszusok számának alakulása 142
3. A kongresszusi turizmus gazdasági hatásai 143
4. Magyarország, Budapest helye, szerepe a kongresszusi piacon 144
5. A kongresszusi turizmus fogadásához szükséges szervezeti, személyzeti feltételek 146
6. Miért érdemes Magyarországon kongresszus-szervezéssel foglalkozni? 148
7. Miért érdemes és miért lehetséges nemzetközi szakmai tanácskozásokat Magyarországra hozni? 150
8. A kongresszusi turizmus továbbfejlesztésének legfontosabb feladatai 151
II. GYAKORLATI ISMERETEK ÉS TEENDŐK A SZAKMAI TANÁCSKOZÁSOK RENDEZÉSI JOGÁNAK ELNYERÉSÉTŐL A KIVITELEZÉSIG 153
1. Konkrét „üzletszerzést" megelőző folyamatok 153
2. A kongresszusok rendezési jogának megpályázása 156
3. Egyeztető tárgyalások, levelezések 157
4. Javaslat a kongresszus időpontjára, időtartamára,
helyszínére, árajánlat készítésére 160
5. Költségvetés, előkalkuláció, árajánlatok készítése, a részvételi díj tartalma 162
6. A programok összeállításának szempontjai, fajtai 164
7. A kongresszus meghirdetése, körlevelek, jelentkezési határidők, előzetes kongresszusi programok megküldése, kongresszusi dokumentációk készítése 168
8. A kongresszus konkrét előkészítési, szervezési feladatai 169
9. A kongresszus ideje alatti feladatok 172
10. A kongresszus befejezése utáni teendők 173
FÜGGELÉK 175
III. NEMZETKÖZI HIVATALOS PROGRAMOK SZERVEZÉSE 205
DELEGÁCIÓS PROGRAMOK SZERVEZÉSE ÉS LEBONYOLÍTÁSA 206
SOKOLDALÚ RENDEZVÉNYEK SZERVEZÉSE ÉS LEBONYOLÍTÁSA 215
PÉNZÜGYI VONATKOZÁSOK 225
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv