1.034.668

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Hogyan világitsunk?

Szerkesztő

Kiadó: "Korszerű Könyvtár" Kiadóvállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 36 oldal
Sorozatcím: Korszerű Könyvtár
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 15 cm x 11 cm
ISBN:
Megjegyzés: Nyomtatta a Baross-nyomda, Pestszentlőrinc. Hajtogatott lapokkal. "Kiadványaink hajtogatási rendszerét magyar és külföldi szabadalmak védik." Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:
"Ma a mesterséges világítás céljára más fényforrás mint a villamos világítás nem jöhet szóba. Még alig egy évszázaddal ezelőtt más volt a helyzet: akkor a pompás palotákban is a gyertya... Tovább

Előszó

Részlet:
"Ma a mesterséges világítás céljára más fényforrás mint a villamos világítás nem jöhet szóba. Még alig egy évszázaddal ezelőtt más volt a helyzet: akkor a pompás palotákban is a gyertya és a lobogó fáklya nyílt lángja világított, ugyanúgy mint egykor az ősember barlangjában a kezdetleges kőtűzhely lángja szolgált mesterséges fényforrásul. A mult század ötvenes éveiben kezd elterjedni a petróleum-világítás. Bár a gyertyához, az olajmécseshez és a többi nyíltlángú fényforráshoz viszonyítva lényeges haladást jelent, a villamos világításhoz képest igen tökéletlen fényszolgáltató.
A petróleum-világítás alapvető hátrányai három pontban foglalhatók össze. Első helyen említendő a drágasága. Számítás útján bárki könnyen meggyőződhet arról, hogy használata a haza világítási áramegységárak mellett mintegy 5-10-szer többe kerül mint a villamos világítás, azonfelül felgyujtásához gyufára van szükség és a petróleum-lámpa tisztogatása közben üveg-kürtője gyakran eltörik. Használata sok időveszteséggel és bosszúsággal jár. Tartályát legalább kétnaponkint fel kell tölteni, továbbá az állandó tisztogatás és kanóccsere is elveszi a háziasszony értékes idejét, amit a háztartásban másképpen tudna hasznosítani, vagy ha másra nem is, de pihenésre, szórakozásra fordítani. A petróleum kiküszöbölése a világítás területéről végül nemzetgazdasági szempontból is fontos, mert a hazai kőolajforrások termékéből elsősorban motorhajtó üzemanyagokat (benzint, gázolajat) és kenőolajokat kell előállítani."
Vissza

Tartalom

A gazdaságos világitásról
A fény és a világitás mértéke
Az izzó áramfogyasztásának költségei
Világitás és látás
A jó világitás követelményei
Általános és helyi világitás
Izzólámpák
Közvetlen - közvetett világitás
Világitótestek - csillárok
Helyi világitók - álló és asztali lámpák
Előszoba-világitás
Ebédlő-, nappaliszoba világitás
Úriszoba világitás
Hálószoba világitás
Konyhavilágitás
Mellékhelyiségek
Nyári helyiségek
Napfénycső-világitás
Hányas izzólámpát használjunk?
A krypton fény
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv