1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Semmelweis

Szerző
Szerkesztő
Fordító
Róla szól

Kiadó: Pesti Kalligram Kft.-Kalligram Könyv- és Lapkiadó Kft.
Kiadás helye: Budapest-Pozsony
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 125 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 14 cm
ISBN: 978-80-8101-648-6
Megjegyzés: Első kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Céline-nek Semmelweisről, a kiváló magyar orvosról írott diplomamunkája olyan kiindulópont az életében, amely három irányban is meghatározó lépésre késztette: az orvostudomány, a közegészségügy és az írói mesterség felé. Először is lehetővé tette Louis-Ferdinand Destouches számára - akkor még nem választotta a Céline írói álnevet -, hogy orvosdoktorrá váljék. [...] Semmelweisről írott diplomamunkájával Céline behatol a közegészségügy világába is. Az orvostudomány az egyénnel foglalkozik, a közegészségügynek a csoport, a népesség a tárgya. Semmelweis jellemzően közegészségügyi szemszögből, epidemiológiai módszerrel közelített a gyermekágyi lázhoz. [...] Céline-nek Semmelweisről írott diplomamunkája végül első nagy lépése az írói mesterség felé. Vajon felismerhető-e már benne a 20. század minden bizonnyal legjelentősebb, habár kétségkívül elátkozott francia írójának a műve és stílusa? Igen, ez már a céline-i elbeszélő stílus és drámai érzék, és kiérezhetjük a szövegből azt a hajlamát... Tovább

Fülszöveg

Céline-nek Semmelweisről, a kiváló magyar orvosról írott diplomamunkája olyan kiindulópont az életében, amely három irányban is meghatározó lépésre késztette: az orvostudomány, a közegészségügy és az írói mesterség felé. Először is lehetővé tette Louis-Ferdinand Destouches számára - akkor még nem választotta a Céline írói álnevet -, hogy orvosdoktorrá váljék. [...] Semmelweisről írott diplomamunkájával Céline behatol a közegészségügy világába is. Az orvostudomány az egyénnel foglalkozik, a közegészségügynek a csoport, a népesség a tárgya. Semmelweis jellemzően közegészségügyi szemszögből, epidemiológiai módszerrel közelített a gyermekágyi lázhoz. [...] Céline-nek Semmelweisről írott diplomamunkája végül első nagy lépése az írói mesterség felé. Vajon felismerhető-e már benne a 20. század minden bizonnyal legjelentősebb, habár kétségkívül elátkozott francia írójának a műve és stílusa? Igen, ez már a céline-i elbeszélő stílus és drámai érzék, és kiérezhetjük a szövegből azt a hajlamát is, hogy némileg eltorzítsa a valóságot és még feketébbre fesse az amúgy is sötét helyzetet. [...] Jól sejtette Brindeau professzor, a bíráló bizottság elnöke. A védés napján állítólag így szólt a zsűri egyik tagjához: "Ez a fiú írásra termett!"
Didier Houssin professzor Vissza

Tartalom

Előszó Louis-Ferdinand Céline
Semmelweis című művének magyar kiadásához
(Didier Houssin) 7
Céline születése
(Philippe Sollers kiadatlan előszava) 14
Előszó az 1936-os kiadáshoz 20
SEMMELWEIS IGNÁC FÜLÖP (1818-1865)
ÉLETE ÉS MUNKÁSSÁGA 23
Előszó 29
Bibliográfia 104
Függelék 106
Semmelweis utolsó napjai
(Louis Destouches) 106
Észrevételek a Semmelweis utolsó napjaihoz
(Győry Tibor) 123
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv