A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Sámuel próféta és Széchenyi István történelmi párhuzamban

Emlékkiadás - Elmélkedés, melyet a Szegedi Zsinagógában 1860-dik évi május hó 20-dikán a Széchenyi-gyászünnep alkalmával tartott Löv Lipót, főrabbi

Szerző
Róla szól

Kiadó: Bába Kiadó
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 16 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 12 cm
ISBN: 978-963-3190-28-9
Megjegyzés: A szegedi zsinagógai gyülekezet által 1860-ban kiadott, Burger Zsigmond nyomtatta mű reprint kiadása.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ne szabályszerü, tárgyát kimerítő beszédnek, hanem igénytelen és tárgyának fönézpontjait csak röviden kiemelő elmélkedésnek vegye a t. olvasó a következő lapok tartalmát, mely az egyházi szónoklat... Tovább

Előszó

Ne szabályszerü, tárgyát kimerítő beszédnek, hanem igénytelen és tárgyának fönézpontjait csak röviden kiemelő elmélkedésnek vegye a t. olvasó a következő lapok tartalmát, mely az egyházi szónoklat kellékeinek távolról sem felel meg. Ha minden tökéletlensége mellett mégis közrebocsátom, csak hiveim sürgetésének engedek, kik, e lapok kiadásából eredő jövedelmet tudományos akadémiánk javára szentelvén, egyszersmind maradandó emlékét akarják birni a közkívánatokra ült Széchenyi-gyászünnepélynek, mely iránt Szeged lelkes lakossága oly általános részvéttel viselteték. Itt is, valamint az egész hazában, tapasztaltuk, hogy - a Thalmud szavai szerint - gyászünnepélynél a gyászolt szelleme jelen vagyon. Mert jelen vala a dicsőült nagy honfi szelleme: a vallásbeli türelem, az őszinte egyetértés, a testvéri szeretet, a honfiúi lelkesedés, mely mindég szem előtt tartja a négy szócskát:
„A HAZA MINDEN ELŐTT!"
Egyébiránt a szegedi zsinagóga Ámenének elhangzásával elhangzék a hazában az egyház gyászszava a nagy halottért, s így ezen elmélkedés - a szónok minden érdeme nélkül - talán némi történelmi érdekkel is bir.

Szeged, nyárelő 5-én 1860. Lőv Lipót. Vissza

Fülszöveg

Ez a reprint kiadvány - a Szegedi Széchenyi Kör kezdeményezésére - a gróf Széchenyi István halálának (1860. április 8.) 150. évfordulója alkalmából meghirdetett jubileumi emlékévben készült a Bába és Társai Kft. kivitelezésében.
Városunk első díszpolgárának, a "legnagyobb magyar"-nak nagycenki temetését követően a szegedi zsinagógában Löv Lipót főrabbi mondott elmélkedő emlékbeszédet. Ennek teljes szövegét veheti kézbe az érdeklődő olvasó. A kiadvánnyal egyben a neves, nemzetközi tekintélyű hittudós születésének (1811. május 22.) 200. évfordulójára is emlékezünk.
Itt köszönjük meg a reprint megvalósításához nyújtott önzetlen segítséget (a digitális másolat elkészítését) a kiadvány eredeti példányát őrző szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár igazgatónőjének, Palánkainé Sebők Zsuzsannának, továbbá Sikaláné Sánta Ildikó igazgatóhelyettes és Szőkefalvi-Nagy Erzsébet osztályvezető asszonynak...
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv