| Bevezetés | 5 |
| A lúd gazdasági jelentősége | 9 |
| A lúd tenyésztése | 14 |
| Lúdtenyésztési alapfogalmak | 14 |
| A lúd értékmérő tulajdonságai | 15 |
| Néhány tenyésztéstechnológiai kérdés | 21 |
| Pároztatás | 22 |
| Tollasodás, vedlés | 24 |
| Ivarmeghatározás, másodlagos nemi jelleg | 26 |
| Lúdfajták és -hibridek | 29 |
| Nemesített magyar lúd | 29 |
| Rajna menti lúd | 31 |
| Landesi lúd | 32 |
| Olasz lúd | 33 |
| Egyéb ismert lúdfajták és -hibridek | 33 |
| Keltetés | 36 |
| A lúdtojások méretének és alakjának hatása a kelési eredményekre | 36 |
| A lúdtojások keltetésbiológiai értéke és az A-vitamin-, illetve karotin-ellátás összefüggése | 40 |
| A lúdembriók, illetve -magzatok fejlődése | 43 |
| A lúdtojások keltetésének technológiája | 49 |
| Tenyésznövendékek felnevelése | 52 |
| A növendéknevelés épületei | 52 |
| Előnevelő épületek | 53 |
| Vízigény- és anyagcsere-mutatók | 55 |
| Takarmányigény | 56 |
| Klimatikus igények | 58 |
| Utónevelő épületek | 60 |
| Az épületek berendezései | 62 |
| A növendéknevelés technológiája | 63 |
| Törzsállományok tartása | 68 |
| A törzslúdtartás épületei | 68 |
| A törzsólak berendezései | 71 |
| A törzslúdtartás technológiája | 73 |
| A takarmányozás technológiája | 73 |
| Almozás, fertőtlenítés, vízellátás | 77 |
| A tojások gyűjtése, kezelése | 78 |
| A törzsludak gondozása a tojástermelési idényben | 79 |
| A törzslúdállomány kor szerinti összetétele, ivararánya, termelési paraméterei | 80 |
| A törzsállomány tartása, gondozása a tojástermelési időszakon kívül | 82 |
| Az irányított lúdtojástermelés | 82 |
| A lúdtartó telepek járulékos létesítményei | 86 |
| Árutermelési módok | 92 |
| Pecsenyelúd-előállítás | 92 |
| Pecsenyelúd-előállítás mélyalmos, zárt rendszerben | 92 |
| Egyfázisú nevelés | 93 |
| Kétfázisú nevelés | 93 |
| Pecsenyelúd-előállítás mélyalmos, kifutós rendszerben | 94 |
| A pecsenyelúd-előállítás takarmányozási előírásai | 97 |
| A pecsenyelúd szállítása, értékesítése | 100 |
| Húsliba-előállítás | 100 |
| A húslibanevelés és -hizlalás feltételei | 101 |
| Húsliba-előállítás kukoricával | 103 |
| Hízlalás zabbal | 105 |
| Kalóriaszegény takarmányokkal való hizlalás | 109 |
| Májra hizlalás | 112 |
| A lúd májtermelését befolyásoló tényezők | 112 |
| A májliba elhelyezése, gondozása | 114 |
| A ludak előkészítése a tömésre | 115 |
| A takarmány előkészítése a töméshez | 116 |
| Tömőgépek | 118 |
| Töméshez szükséges kukorica mennyiségének meghatározása és a tömés időtartama | 121 |
| Egyéb tudnivalók a tömésről | 121 |
| A májliba átadása, szállítása | 123 |
| A hízott ludak helyben vágása | 124 |
| Tolltermelés | 125 |
| A lúd egészségvégelme | 129 |
| Fertőző betegségek | 130 |
| Baktériumok okozta betegségek | 130 |
| Baromfikolera | 130 |
| Paratífusz | 132 |
| Liszteriózis | 133 |
| Ornitózis | 134 |
| Ludak fertőző kloáka- és péniszgyulladása | 134 |
| Gombák okozta betegségek | 136 |
| Vírus okozta betegség | 137 |
| Az ún. libainfluenza vagy Derzsy-féle betegség | 137 |
| Parazitás betegségek | 139 |
| A lúd gyomorférgessége | 139 |
| A ludak kokcidiózisa | 140 |
| Mérgezések | 141 |
| Konyhasómérgezés | 141 |
| Rézmérgezés | 141 |
| Növényvédő szerek okozta mérgezések | 142 |
| Mérgező növények | 143 |
| Rágcsálóírtó szerek | 144 |
| Vérmérgezések | 145 |
| Takarmánymérgezések | 146 |
| Lúdtartás a kisgazdaságokban | 147 |
| Törzslúdtartás | 148 |
| Libanevelés a háztájiban | 151 |
| Lúdhizlalás a háztájiban | 157 |
| A lúdtermékek feldolgozása | 162 |
| A lúdfeldolgozás folyamatai | 163 |
| A baromfiipar jelentősége | 163 |
| A baromfi-vágóhidak általános telepítési elvei | 165 |
| A feldolgozóvonalak típusai, részei | 166 |
| Kábítóberendezések | 167 |
| Forrázókádak | 167 |
| Kopasztógépek | 169 |
| Paraffinozóberendezések | 170 |
| Perzselőberendezések | 170 |
| Zsigerelő- és darabolóberendezések | 171 |
| Mosóberendezések | 173 |
| Osztályozó- és csomagológépek | 174 |
| Hűtő- és fagyasztóberendezések | 176 |
| A fagyasztott áru tárolása | 178 |
| A lúdfeldolgozás technológiája | 178 |
| A hízott lúd felvásárlása | 178 |
| A hízott lúd átvétele | 179 |
| Átvétel utáni minősítés | 181 |
| Szállító járművek, göngyölegek, szállítás | 182 |
| Átvétel a feldolgozó üzemben | 183 |
| A feldolgozás folyamata | 185 |
| Pihentetés | 185 |
| Függesztés | 185 |
| Nyugtatás, kábítás | 187 |
| A pennatollak eltávolítása | 188 |
| Vágás, véreztetés | 189 |
| A kopasztás | 190 |
| Testmosás, zuhanyozás | 193 |
| Leakasztás, ültetés, tamponozás | 193 |
| Hűtő- (ültető-) kocsira helyezés | 193 |
| Előhűtés | 194 |
| Lúdkidolgozási módok | 195 |
| Hagyományos, beles lúd | 195 |
| Bontott lúd | 196 |
| Brat-fertig lúd | 197 |
| Grillkidolgozás | 199 |
| Daraboltlúd-gyártmányok | 199 |
| A libamáj kezelése, osztályozása | 201 |
| A lúdtermékek fagyasztása, tárolása | 203 |
| A toll ipari feldolgozása | 206 |
| Ágytollfeldolgozás | 209 |
| A toll osztályozása | 210 |
| Termelésfejlesztési feladatok a lúdárutermelésben | 211 |
| Függelék | 215 |
| Adatok a lúdtartó épületek szerkezeti megoldásához | 217 |
| A tollfelvásárlás minőségi előírásai és az 1978-ban érvényes árak | 221 |
| Termelői új (natúr) tollak | 221 |
| Dísztoll-alapanyagok, szárny- és faroktollak | 222 |
| Kiegészítés a minőséghibás tollküldemények áralakításához | 224 |
| Irodalom | 226 |