1.034.202

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Budapesti Szemle 229. kötet 665. szám

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Franklin-Társulat Magyar Irod. Intézet és Könyvnyomda
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 128 oldal
Sorozatcím: Budapesti Szemle
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Nyomatta a Franklin-Társulat nyomdája. Megjelenik minden hó 1-én. További szerzők a lapban.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A szavalás fogalma kezd az elúnt, avult dolgok körébe sűlyedni. Ma kissé ósdinak látszik az olyan alak, aki valamely zeneestély dobogóján megjelenik s rendesen jótékony célra, szép könyvvel a... Tovább

Előszó

A szavalás fogalma kezd az elúnt, avult dolgok körébe sűlyedni. Ma kissé ósdinak látszik az olyan alak, aki valamely zeneestély dobogóján megjelenik s rendesen jótékony célra, szép könyvvel a kezében, nagy pátosszal elmond egy többnyire közismert költeményt s vele természetesen tapsokat arat. Régente a vidéki műkedvelők szereplésének legkedveltebb neme volt ez, ma már alig mer rá más vállalkozni, mint hivatásos színész, színésznő vagy költő, aki a saját költeményét adja elő, amennyiben nem látja jobbnak ezt másra bízni.
A szavalás tehát, mint az előadóművészet egy önálló faja, kezd tért veszíteni s az előadó-művészetekben ma uralkodó reálizmus szemében valami, legföllebb megtűrt dologgá vált, amelyet szigorú korlátok közé kell zárni. Csak nem szavalni! szeretnők mondani a színésznek ; csak nem szavalni! ezt tekinti szabályul az egyházig a parlamenti szónok, a tanár, a rádióba felolvasó. Szóval, ma már mindenki óvakodik attól, nehogy valamiképen szavaláson kapják rajta.
Azt hiszem, bár a szavalást ma is tanítják a színésziskolákban, sőt az iskolákban is, és így annak valami megállapodott fogalomnak kellene lennie, nem árt a fogalom meghatározását revízió alá vennünk, hogy tisztába jöjjünk a tárgy jelentőségével és természetével is.
Mi a szavalás? E kérdésre én egy új fogalommeghatározást ajánlanék. A szavalás valamely megírt verses szöveg szépségének nyilvános szabad előadás formájában való öntudatos átélvezése és élveztetése.
E szokatlannak látszó meghatározás minden része fontos és nélkülözhetetlen. Vissza

Tartalom

I. A SZAVALÁSRÓL ÉS FELOLVASÁSBÓL. - Berzeviczy Alberttől 1
II. A VALUTA VILÁGVÁLSÁGA ÉS JÖVŐJE.. - Hegedűs Lóránttól 7
III. AZ EGYETEMI ÉLETBŐL AMERIKÁBAN, FRANCIAORSZÁG-
BAN ÉS MAGYARORSZÁGON. - Grósz Emiltől 29
IV. A REVÍZIÓRÓL, Lukács'Györgytől 55
V. GRÓF BETHLEN ISTVÁN BESZÉDEI ÉS ÍRÁSAI. - Nagy Miklóstól § 62
VI. ARANY JÁNOS ÉS AZ ÓKORI KLASSZIKUSOK. - Csengery Jánostól 74
VII. VALAMI FÉNY LÁTSZIK. . .. - Elbeszélés. - Komáromi Jánostól 91
KÖLTEMÉNYEK. - Fecskék. - Reggel. - Repül a szép dara. - Az alföld himnusza. - Hulló csillag. - A csapiári cédrus. - Hollók sötét serege. - Október elején. - József királyi hercegtől 98
IX. SZEMLE. Képzőművészet. - Ybl Ervintől 105
X. IRODALOM - 1. Gaal Jenő tanulmányai. - (Gávai Gaal Jenő: Nemzetgazdasági és szociálpolitikai válogatott tanulmányainak újabb rendszeres gyűjteménye.) - Bernát Istvántól.
2. Spalato utolsó olasz polgármestere. - (Randi Oscar: Antonio Bajamonti, il "mirabile" podesta di Spalato.) - Bajza Józseftől 120
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv