1.034.182

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Madách tragédiája/Madách-Lukács vitairat

Szerző

Kiadó: Glória Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 156 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 12 cm
ISBN: 963-7495-62-2
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az Ördög komédiája: ezt a címet a kiváló magyar kritikus, Erdélyi János javasolta közvetlenül Az ember tragédiája megjelenése után, a költemény eszmei tartalmának előlegzett összefoglalásaként.... Tovább

Előszó

Az Ördög komédiája: ezt a címet a kiváló magyar kritikus, Erdélyi János javasolta közvetlenül Az ember tragédiája megjelenése után, a költemény eszmei tartalmának előlegzett összefoglalásaként. Erdélyi kritikája a falanszter-jelenetnél éri el csúcspontját: „Hiszen emberiségünk története ezen forog", mondja. Élesen rámutat a szocializmus (az utópikus szocializmus az egyetlen, melyet mind Erdélyi, mind Madách ismertek) reakciós bírálóira és felkiált: „A költő eljárása vakmerő játék az irodalmi komolysággal, s keserű tréfaűzés az eszmékkel... Tűrhető-e, hogy a költő, a nagy igazságok látnoka, az eszmék -prófétája ultramontánokkal stb. egy oldalon vegyen álláspontot a jövendő kor fejleményei ellen?"
Madách szenvedélyesen tiltakozott a kritikának főleg eme része ellen. Erdélyihez intézett levelében nem ismeri el, hogy a szocializmust gúnyolta volna; ő az összes emberi törekvések tragédiáját akarta megírni! „Csak azt akarom kihozni, hogy midőn a szocializmus gúnyolásával vádolsz, akkor szabadság, kereszténység, tudomány, szabadverseny s mindazon eszmék gúnyolásával is vádolhatsz, mik az egyes részeknek tárgyai, miket éppen azért választottam tárgyaiul, mert az emberiség fejlődésének főmomentumaiul nézem." Vissza

Fülszöveg

Lukács György Madách cikke 1955-ben a Szabad Nép hasábjain jelent meg. Rónai Mihály András (1913-1992) Lukács Györggyel vitázó Madách-tanulmányát ugyanebben az évben írta. 1973-ban átdolgozta, ezt az érettebb változatot adjuk közre, amelyről jogos büszkeséggel írta a kiadó igazgatójának küldött magánlevelében: „Mindenesetre a legnagyobb apparátusú és legalaposabb tanulmány ez, amit életemben írtam."
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv