kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Félvászon |
Oldalszám: | 147 oldal |
Sorozatcím: | Búvár könyvek |
Kötetszám: | 5 |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 19 cm x 12 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér illusztrációkkal. |
Utazás a lakásban | 5 |
Vízvezeték csapja | |
Mióta mosakodnak az emberek? | 9 |
Miért mosakszunk vízzel? | 13 |
Hogyan fogja munkára az ember a szappanbuborékot? | 14 |
Miért iszunk vizet? | 16 |
Felrobbanthatja-e a víz a házat? | 19 |
A szilárd víz | 21 |
Miért nem lehet korcsolyázni a padlón? | 21 |
Létezik-e átlátszatlan víz és átlátszó víz? | 23 |
A kályha | |
Mióta tudnak az emberek tüzet gyújtani | 24 |
Miért gyullad meg a gyufa? | 27 |
Mióta ismerjük a gyufát? | 28 |
Miért nem ég a víz? | 32 |
Hová lesz a fa, ha elég? | 32 |
Miért duruzsol a kályha? | 37 |
Miért oltja a víz a tüzet? | 40 |
Találós mese a kályháról | 41 |
Az asztal és a tűzhely | |
Konyhai laboratórium | 42 |
Mi is hát az a krumpli? | 44 |
Miért nem esszük a krumplit nyersen? | 45 |
Miért pirul meg a sültkrumpli és miért nem pirul meg a főtt? | 46 |
Miért lesz kemény a ruha, ha keményítőbe mártjuk? | 46 |
Honnan van a kenyér héja? | 47 |
Miért keményedik meg a kenyér? | 48 |
Miért kel meg a tészta, ha élesztőt teszünk bele? | 48 |
Miért likacsos a kenyér bele? | 49 |
A kalács kémiája | 50 |
Miért habzik és pezseg a sör? | 51 |
Mi a leves? | 52 |
Miért eszünk húst? | 54 |
Mesterséges ételek | 55 |
Ebéd a palackban | 60 |
Mitől savanyodik meg a tej? | 61 |
Mitől likacsos a sajt? | 62 |
Miért áll el sokáig a sajt? | 63 |
Miért ettek a régiek? | 64 |
Mit ittak régente? | 67 |
Mivel és hogyan ettek régen? | 71 |
Az első villa Angliában | 75 |
A konyhapolc | |
Hét edény - hét talány | 78 |
Miért készítik az egyik edényt ilyen, a másikat meg amolyan anyagból? | 80 |
Melyik a tartós és melyik a kevésbé tartós anyag? | 81 |
Miért rozsdásodik meg a vas? | 82 |
Miért rozsdásodik meg a közönséges vas könnyebben, mind a bádog? | 85 |
Miből vannak a vastárgyak? | 87 |
Miért nem hasonlít az öntöttvas a vashoz és a vas az acélhoz? | 89 |
Létezik-e sárgaréz | 92 |
Mit készítenek agyagból a korsókon kívül? | 94 |
Mit tanulhatunk a konyhai korsónktól? | 99 |
A konyhaszekrény | |
A vizeskorsó előkelő rokonai | 107 |
Ki találta fel a porcelánt? | 108 |
A porcelángyártás titka | 117 |
Van-e homokból készült edényünk? | 120 |
Van-e kemény folyadék? | 121 |
Szappanbuborékgyár | 122 |
Törhetetlen üveg | 126 |
A szekrény | |
Utolsó állomás | 128 |
A tükör története | 129 |
Mi van a szekrényünkben? | 138 |
Miért melegít a bunda? | 138 |
Mi melegít jobban: három ing egymás felett vagy egy háromszoros vastagságú ing? | 140 |
Van-e fal levegőből? | 140 |
Miért nem tanácsos nyáron gyapjúruhában járni? | 141 |
Miért viselünk fehérneműt? | 142 |