1.034.668

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A Hornyánszky Nyomda és az Akadémia könyvkiadása

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Magyar Tudományos Akadémia
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 203 oldal
Sorozatcím: A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának közleményei
Kötetszám: 22
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Megjelent 800 példányban.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Hornyánszky nyomda és kiadóvállalat krónikása munkája megkezdésekor váratlan akadállyal találkozott: szokatlanul nagy forráshiánnyal. A Fővárosi Levéltár, amely e cégről a legtöbb anyagot őrzi,... Tovább

Előszó

A Hornyánszky nyomda és kiadóvállalat krónikása munkája megkezdésekor váratlan akadállyal találkozott: szokatlanul nagy forráshiánnyal. A Fővárosi Levéltár, amely e cégről a legtöbb anyagot őrzi, csupán 1923-tól a nyomda részvénytársasággá alakulásától őriz gazdasági jellegű iratokat. E korszakból is hiányoznak a nyomda és könyvkiadóvállalat művelődési, kulturális, tehát a könyvkiadás eszmei, tartalmi tevékenységét tükröző iratok. Az előzményekre, a vállalat többévtizedes munkásságára fényt derítő forrásanyag más levéltárakban sem található.
A nyomda történetére vonatkozó alapvető forrásanyag hiánya joggal eltántoríthatná a kutatót a témától: e megfutamodás ellen szóló érvek azonban erősebbek.
Ezekből most csak kettőt emelek ki. Az egyik a nyomdának az akadémiai könyvkiadásban betöltött kiemelkedő szerepe. A másik jónéhány kiemelkedő saját kiadású műve.
Az 1936-ban megjelent nyomdászlexikon szerint a "nyomda, különösen a világháborút megelőző időben, Magyarország legjobb hírű üzemei közé tartozott; munkáit a tipográfia példaképeként szokták szakkörökben is emlegetni. A nyomdaalapító Hornyánszky Viktor Györgyről a következőket olvashatjuk: "Jó ideig az angol bibliai társulatnak is ő volt a magyarországi tipográfusa. A hetvenes évek nyomdásztársadalmában nagyon népszerű ember volt; sokáig a Könyvnyomdászok és Betűöntők Segélyező Egyesülete elnöki tisztét is viselte."
Ugyanez a lexikon számos olyan szakember pályáját is bemutatja, akik vagy a Hornyánszky nyomdában szerezték, vagy ott mélyítették el szakképzettségüket és mesterségük mellett egyéb tevékenységükkel is kitűntek a társadalmi élet különböző területein. Mindez a nyomda történetének vázlatos megírására ösztönzött.
Végülis egy könyvkiadó tevékenységéről nem csupán a működését tükröző a teljesség illúziójában ringató forrásanyag, hanem - s talán elsősorban - kiadott műveinek mennyisége, jellege is vallhat. Vagyis az, ami a Petrik és Kiszlingstein bibliográfiában nyomon követhető.
E sorok írója ehhez a forráshoz folyamodott. Ez a választás a Hornyánszky nyomda saját kiadású könyvei esetében célravezető volt, bár teljességre nem tarthat igényt. Kevésbé vezetett eredményre az Akadémia kiadásában megjelent műveknél. Vissza

Tartalom

Bevezető 5
I. A Hornyánszky Viktor nyomda és Könyvkiadóvállalat
A nyomdaalapító 11
A cég későbbi évtizedei 14
A nyomda kiadványai 16
II. A Hornyánszky cég kapcsolata az MTA-val, szerepe a folyóirat- 21
és könyvkiadásban és könyvterjesztésben
Az Akadémia kiadói tevékenysége 23
Az Akadémia könyvkereskedése 29
III. Az akadémia támogatásával és a Hornyánszky cég kockázatára 53
kiadott művek
Szinnyei József Magyar írók élete és munkái 55
Előzmények 55
Szinnyei műve kiadóra talál 72
Az első füzet elhagyja a sajtót 80
Ellentétek a szerző és kiadó között 111
Az akadémiai nyelv-szótárak 119
A Magyar Tájszótár 130
A Mesterségek Szótára 141
A Magyar Oklevél-Szótár 152
IV. Függelék 162-203

M. Kondor Viktória

M. Kondor Viktória műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: M. Kondor Viktória könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv