1.034.149

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mikrobiológia

Agrártudományi egyetem tankönyvei

Szerző
Fordító
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 236 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó a negyedik kiadáshoz3
Bevezetés
A mikrobiológia tárgya és kapcsolata a többi tudománnyal5
A mikrobiológia fejlődésének kezdeti időszaka9
Az ősnemzés és összefüggése a földi élet keletkezésével13
A mikrobiológia fejlődésének második időszaka22
A baktériumok általános alaktana és rendszertana
A baktériumok alaktana
A baktériumok méretei33
Az ultramikróbák méretei36
A baktériumok külső alakja39
A baktériumok szerkezete43
A baktériumok szaporodása50
A baktériumok mozgása58
A baktériumok fejlődése60
A baktériumok rendszertana
A baktériumok helye az élő szervezetek rendszerében és a baktériumok változékonysága65
A baktériumfajok meghatározására felhasználható tulajdonságok70
A baktériumok rendszertana74
A mikroorganizmusok egyéb csoportjai82
A mikroorganizmusok általános élettana
A mikróbák táplálkozási folyamatai
A tápanyagok bejutása a mikróbasejtbe89
Az autotróf baktériumok asszimilációja (baktériumok foto- és kemoszintézise)93
A heterotróf baktériumok szénasszimilációja95
A mikróbák nitrogénasszimilációja97
Az ásványi alkotórészek (hamuanyagok) aszzimilálása99
A mikroorganizmusok vegyi összetétele100
A járulékos növekedési anyagok hatása a mikroorganizmusok fejlődésére103
Az enzimek (fermentumok)
Az enzimek kémiai természete106
A fermentatív katalízis mechanizmusa109
Az enzimek osztályozása111
Az enzimek szerepe a szintetikus folyamatokban116
Légzési folyamatok
A légzés szerepe a mikroorganizmusok életműködésében117
A mikroorganizmusok légzési típusai118
A külső környezet tényezőinek hatása a mikroorganizmusokra
A külső környzezet vegyi tényezőinek hatása134
A fizikai tényezők hatása a baktériumok életműködésére139
Az élelmiszerek tárolásásnak és tartósításának mikrobiológiai alapjai145
A mikroorganizmusok egymásközti viszonya153
A mikroorganizmusok részletes élettana
A szén átalakulásának általános iránya a természetben161
Erjedési folyamatok
A szerves savak anaerób lebontása166
Alkoholos erjedés167
Tipikus tejsavas erjedés170
A tejsavas baktériumok felhasználása a tejgazdaságban173
Nemtipikus tejsavas erjedés176
A tejsavas baktériumok felhasználása egyes termékek savanyítására177
Propionsavas erjedés183
Aceton-etilalkoholos erjedés186
Vajsavas erjedés186
Az aceton-bútilalkoholok erjedése189
A pektinanyagok vajsavas erjedése191
A vajsavas baktériumok felhasználása a len elsődleges feldolgozásában (a len áztatása)193
A cellulóz vajsavas erjedése195
Oxidációs folyamatok
A molekuláris hidrogén oxidációja201
Metán és más szénhidrogének oxidációja201
Zsírok és a magymolekulasúlyú alifás savak oxidációja203
Etilalkohol oxidálása ecetsavvá204
Szénhidrátok oxidációja fumarsavképződéssel207
Szénhidrátok oxidációja citromsavképződéssel208
A celluzóz és kísérőanyagainak oxidációja210
Az aromás vegyületek oxidációja213
Nitrogéntartalmú szerves anyagok hidrolízise és oxidációja
A nitorgén átalakulásának általános iránya a természetben215
Ammonifikációs folyamatok217
Ásványi nitrogéntartalmú anyagok oxidációja a széndioxid szenének egyidejű asszimilációjával
A nitrifikálás231
A talaj nitrifikáló folyamatainak sajátosságai238
Szerves anyagok oxidációja egyidejű nitrátredukcióval
Közvetlen denitrifikáció242
Közvetett denitrifikáció245
Nitrogénmentes szerves vegyületek oxidációja molekuláris nitrogén egyidejű asszimilációjával
A molekuláris nitrogén megkötése baktériumok által246
A molekuláris nitrogén megkötése Azotobacterek által247
Molekuláris nitrogén megkötése a Clostridium Pasteurianum áltam253
Légköri nitrogén asszimilálása gombák és moszatok által254
Molekuláris nitrogén megkötése a pillangós növényekkel együttélő gyökérgumóbaktériumok által255
Talajbaktériumkészítmények felhasználása a mezőgazdasági gyakorlatban
A nitragin alkalmazása266
Az azotogén alkalmazása272
A kén és a foszfor átalakulása
A kén átalakulása278
A foszfor átalakulása284
A szerves anyagok átalakulása a talajban
Talajmikroorganizmusok
A baktéiumok elterjedése a talajban287
Baktériumokon kívül a többi mikroorganizmus elterjedése a talajban294
Kölcsönviszonyok a talajbaktéiumok és a magasabbrendű növények között302
A talaj mikroorganizmusai és a szerves anyag mineralizációja a talajban
A folyamat általános iránya308
A talajmikroorganizmusok részvétele a talaj különféle huminanyagainak elbontásában311
A megművelés hatása a talaj mikroflórára324
A talaj mikroorganizmusai és a talaj bioorganomineralis komplexusa330
Mikrobiológiai módszerek a talaj termőképességének megállapítására333
Az istállótrágya tárolása során végbemenő mikrobiológiai folyamatok339
A víz és a levegő mikrobiológiája
A baktériumok elterjedése a vízben346
A vizek szaprobia rendszere351
Szennyvízek biológiai tisztulása355
A baktéiumok eljterjedése a levegőben360
Ajánlott irodalom a mikrobiológia részletesebb tanulmányozásában362
Utószó363
Tárgy- és névmutató366

M. V. Fjodorov

M. V. Fjodorov műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: M. V. Fjodorov könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv