kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Paginarum Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött keménykötés |
| Oldalszám: | 228 oldal |
| Sorozatcím: | Magyar borok és borvidékek |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | 963-9133-78-7 |
| Megjegyzés: | Színes fotókkal. |
| Habsburg Ottó előszava | 5 |
| Bevezető - Evangélium a bor könyvéből (Rendhagyó bortörténeti áttekintés) | 7 |
| A borszimbolika isteni üzenete | 7 |
| Bor és Isten | 10 |
| Bor és hatalom | 15 |
| Bor és egészség | 16 |
| A borvidék fogalmának megjelenése | 17 |
| Bor és áldozati étkezés | 19 |
| A bor: a karakter és a személyiség tükre | 20 |
| A bor evangéliuma | 21 |
| Ízek, szimbólumok, történelmi gyökerek | 22 |
| Az ízharmonizáció objektív és szubjektív tényezői | 22 |
| Illatok, ízek, emlékek | 23 |
| Ízészlelés, ízérzékelés fiziológiai síkon | 24 |
| Az ízérzékelések fizikai, pszichikai, érzelmi, szombolikus és kulturális összetevői | 33 |
| A bor szimbolikus nyelvezete | 42 |
| A magyar borok őstörténete | 46 |
| A bor honfoglalás előtti misztériuma | 46 |
| Bor szavunk csodás története | 46 |
| A magyar borok kárpát-medencei története: a magyarság történelmének szimbolikus értékmutatója | 50 |
| A magyar borok a földrajzi és éghajlati viszonyok harmóniájának a termékei | 59 |
| A magyar konyha történelmi gyökerei | 62 |
| Régészeti és művelődéstörténeti kutatások: a hun üstök és a magyar bográcsok | 64 |
| A főzés és a sütés civilizációi | 65 |
| Művelődéstörténet, szellemi és tárgyi néprajz | 69 |
| Vallástörténeti kutatások | 69 |
| Az áldozati étel (áldos): a harmónia és a rangsorolás filozófiája | 71 |
| Ízharmónia | 74 |
| A rangsorolás jelentése | 76 |
| történelmi tények és adatok a magyar konyháról | 76 |
| A borok és az ételek harmóniájának általános szabályai | 77 |
| Az ízegyeztetések alapelvei | 80 |
| A szimbolikai és a kulturális értékek egyeztetésének az alapelvei | 82 |
| A nemzeti kultúra és a nemzeti gasztronómia értékrendje | 84 |
| A bor ideális hőmérséklete | 86 |
| A magyar borok és a magyar konyha ízharmonizációja megvalósításának feltételei | 88 |
| Borok és levesek | 88 |
| Káposzták | 90 |
| Főzelékek és töltött zöldségek | 91 |
| Saláták | 92 |
| Tészták, főtt tészták | 92 |
| Borok és halak | 94 |
| A hal vásárlása | 94 |
| A hal elkészítése | 95 |
| Borok és húsok | 99 |
| Liba- és kacsamáj | 100 |
| Borok és sajtok | 101 |
| Édességek | 103 |
| Borok, ételek és jelentésben gazdag témák szimbolikai nyelvezetének egyeztetése | 104 |
| A sütés-főzési eljárások ízhatása | 106 |
| Vízszintes és függőleges egyeztetés | 106 |
| Magyar étkek, borok és ízek | |
| Borkonyha | 111 |
| A borkonyha néhány jellegzetes receptje | 111 |
| Levesek, egytálételek | 116 |
| Főzelékek, zöldségételek, tészták | 133 |
| Ínyencfalatok | 146 |
| Szárnyasokból, vadhúsokból készült ételek | 152 |
| Birka-, marha- és sertéshúsból készült ételek | 166 |
| Halételek | 175 |
| Sütemények, sajtok | 189 |
| Függelék | |
| Néhány bor- és gasztronómiai gála ceremóniamesteri forgatókönyve | 195 |
| Borgála megtervezése és megvalósítása | 200 |
| Milleniumi borgála | 212 |
| Ételmutató | 225 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.