| Előszó a harmadik kiadáshoz | 5 |
| Mi a horgászat: Vigh József | 7 |
| A horog: Szelei Dezső | 11 |
| A horgászbot: Dr. Janitsáry Miklós | 15 |
| Az orsó: Dr. Janitsáry Miklós | 23 |
| Zsinórok, csomók: Farkasházy Tibor | 31 |
| Csomózások, kötések | 36 |
| Az előke | 48 |
| Egyebek: Szeley Dezső | 51 |
| Kellékek | 57 |
| Pergető horgászat: Dr. Janitsáry Miklós | 63 |
| A legyes horgászat és eszközei: Dr. Mihálkovics Szilárd | 77 |
| Éjszakai horgászás: Rácz Elemér | 97 |
| A jó horgászhely felismerése: Antos Zoltán | 105 |
| Folyóvizek | 107 |
| Állóvizek | 119 |
| A dobás művészete: Dr. Janitsáry Miklós | 123 |
| A biológus a halról: Dr. Woynárovics Elek | 131 |
| A mesterséges halszaporítás | 141 |
| A halhústermelés biológiai alapjai | 150 |
| A tógazdasági haltenyésztés | 158 |
| Halszaporítási munkálatok a tógazdaságban | 171 |
| Természtes vízi halgazdálkodás | 172 |
| A ponty: Antos Zoltán | 179 |
| Mikor horgásszunk pontyra? | 181 |
| A ponty horgászata | 186 |
| Úszós horgászat | 187 |
| Az úszókészség összeállítása | 188 |
| Úszóshorgászat nyílt vízen | 189 |
| Fenekezés | 191 |
| A fenekezőkészség összeállítása | 193 |
| Kapás, bevágás | 194 |
| Fárasztás, kiemelés | 197 |
| A ponty élvetartása | 198 |
| A süllő: Szalkay Béla | 199 |
| Horgászat eleven csalival | 203 |
| Pergetés | 206 |
| Lebegő horog (páternoszter) | 210 |
| Süllőzés úszóval | 211 |
| Bevágás | 212 |
| Fárasztás | 213 |
| Szákolás | 213 |
| Elakadás | 214 |
| Jótanácsok | 215 |
| A harcsa: Antos Zoltán | 217 |
| Mikor horgásszunk harcsára? | 219 |
| Csalétek | 221 |
| Horgászata | 221 |
| A kuttyogtatás | 225 |
| Kapás, bevágás | 230 |
| Fárasztás, kiemelés | 231 |
| A harcsa eltartása élve | 232 |
| A csuka: Berényi János | 235 |
| Nyíltvízi horgászat élőhallal | 238 |
| Pergőcsalis horgászat | 240 |
| Jégalatti horgászat | 241 |
| A csuka fárasztása | 243 |
| A ragadozó őn: Berényi János | 245 |
| A márna: Polgár István | 259 |
| A pisztráng: Dr. Mihálkovics Szilárd | 263 |
| A nemes pisztráng | 263 |
| A szivárványos pisztráng | 269 |
| A pénzes pér | 270 |
| Egyéb halaink: Lakos Ferenc | 271 |
| Szélhajtóküsz | 272 |
| Fenékjáró küllő | 274 |
| Veresszárnyú koncér | 275 |
| Pirosszemű kele | 279 |
| Dévérkeszeg | 280 |
| Ónosjász | 284 |
| Vésettajkú párduc | 286 |
| Sügér | 287 |
| Kárász | 290 |
| Compó | 292 |
| Domolykó | 294 |
| A Duna: Jakus Kálmán | 303 |
| Tisza: Tiszavirág (Bartha Dezső) | 329 |
| A Körösök | 343 |
| A Rába: Lakos Ferenc | 345 |
| Miskolc-környéki vizek: Dr. Potóczky Dezső | 355 |
| Balatoni horgászat: Antos Zoltán és Szalkay Béla | 363 |
| A Zala | 378 |
| A Velencei tó: Antos Zoltán és Szalkay Béla | 381 |
| A Soroksári Dunaág: Berényi János | 385 |
| A horgászhely gondozása: Rácz Elemér | 407 |
| Horgászállások | 412 |
| Horgászcsalik: Berényi János | 415 |
| Kukorica | 415 |
| Burgonya | 416 |
| Gyümöcs-csalik | 420 |
| Giliszta | 421 |
| Lótetű | 423 |
| Sajt | 424 |
| Álcák, kukacok | 424 |
| Csalihalak | 425 |
| Formalinos eljárás | 427 |
| Tartósítás cukros oldatban | 427 |
| Egér | 427 |
| Béka | 428 |
| Halállományok fejlesztése: Dr. Erős Pál | 429 |
| A horgászat segédeszközei: Rácz Elemér | 435 |
| A csónakmotor | 438 |
| A macskázásról | 439 |
| A hátizsák | 440 |
| Mit vigyünk magunkkal | 441 |
| A sátor | 441 |
| A horgászműhely | 445 |
| Távcsalik: Farkasházy Tibor | 459 |
| Illat- és zamatcsalik | 461 |
| Hangcsalik | 467 |
| Hal az étlapon: Berényi János és Jakus Kálmán | 471 |
| Irdalás | 472 |
| Nyárson-sütés | 474 |
| Szálkátlanítás | 475 |
| Filézés | 475 |
| Kecsegepörkölt | 479 |
| Halolaj | 479 |
| Füstölés | 480 |
| Ruszli és göngyölt hal | 481 |
| Halászlé | 482 |
| Halpörkölt | 484 |
| Rácos ponty | 485 |
| Szardellás csuka | 486 |
| Fokhagymás balinsült | 486 |
| Agyagban sült ponty | 486 |
| Egészségügyi tudnivalók: dr. Mihálkovics Szilárd | 489 |
| A sporthorgász egészségtana és az elsősegélynyújtás | 489 |
| Kivonat a MOHOSZ horgászrendjéből | 503 |