| Útmutató a könyv haszálatához | 4 |
| Bevezetés | 9 |
| Magyarország térképe | 10 |
| Az Alföld | 12 |
| Bevezetés | 15 |
| A fűszerpaprika. Az első számú fűszer | 17 |
| Habeat colorem, odorem et saporem | |
| Ha akarom csipős, ha akarom, nem | |
| A kapszaicin | |
| Néhány a kereskedelemben kapható pirospaprikafajta | |
| A fűszerekről | |
| A gulyás. Egy tányér történelem | 25 |
| A szürkemarha. Négy lábon járó örökség | 26 |
| Levespor a középkorból | 28 |
| A bogrács. A férfiak főzőedénye | 30 |
| Pörkölt, paprikás, tokány. A gulyás gyermekei | |
| Zónaételek | 33 |
| Pörkölt és paprikás csirkéből. Joggal híres | 34 |
| Tyúk és csirke az asztalon. Közkedvencek | 36 |
| Tarhonya. Hol is terem? | |
| Légies név, vaskos étek: a lebbencs | 38 |
| Főtt tészták. Kettős szerepben | |
| A leggyakoribb levesbetétek | |
| Galuskák. Névrokonok | 40 |
| A debreceni. Egy híres páros | 42 |
| A hajdúk konyhája. Büszkén, szabadon | 43 |
| Tanya. Lakott sziget | 45 |
| Az eperfa | |
| Főzelékek. Ha nem eszed meg, kicsi maradsz | 46 |
| A petrezselyemzöld | |
| Levesek zöldségfélékből. A legkellemesebb étvágygerjesztő | 50 |
| A kovászos uborka. Természetesen erjesztve | 52 |
| A nélkülözhetetlen epizodista: a saláta | |
| A vörös- és fokhagyma. Keserű magába | 54 |
| A zöldpaprika. A megunhatatlan | 59 |
| Néhány paprikafajta | |
| A "paprika-díj" | |
| A paradicsom. Édenkerti adomány | 61 |
| Lecsó. Variációk egy kedvelt témára | 62 |
| Paprikás krumpli. Hétköznapi csoda | 63 |
| A töltött káposzta. "A káposztás hús Magyarországi címere" | 65 |
| A szalámi. Nyáron is téli | 67 |
| A gyulai, a csabai. Kolbászból font kerítés | 68 |
| A kenyér. A legszentebb étek | 70 |
| Világraszóló vendégség | |
| A lángos. Óvakodj a hidegtől! | 74 |
| Ökörsütés. Újjáéledt tradíció | |
| Birkaételek. Hanyatló dicsőség | 76 |
| Rántott hús. A vasárnapi ebéd | 78 |
| Palacsinta. Egy valódi Jolly Joker | 80 |
| A palacsintasütő | 82 |
| Kedvelt változatok | |
| A mézeskalács. Ámor patrónussága alatt | 86 |
| A fröccs. Kedves egészségére! | 89 |
| Aki feltalálta a szódavizet | |
| Borok az Alföldről | |
| Liba, kacsa. Egy okos meg egy buta madár | 90 |
| Vadételek. Tányérba szelídítve | 97 |
| Horgászok, halászok. A halak jegyében | 98 |
| Szálka nélkül | |
| Halászlé. Mindenki másképp csinálja | 102 |
| Egyéb halételek | |
| Vaj, túró, tejföl. Hófehér gyönyörűségek | 106 |
| Akik a tejet adják | |
| Néhány ismert hazai sajt | |
| A barack hazája. Lekvár pedig kell | 111 |
| A magyar cseresznye | |
| Lekvárfőzés | |
| Barackpálinka. Palacka zárt napfény | 113 |
| A rétes. Hogy betakarjon egy huszárt lovastul | 114 |
| Vargabéles | |
| Néhány rétes a sok közül | |
| Fánk, csöröge, aranygaluska. Csak frissen, melegen | 118 |
| A megnemesedett kelt tészta | |
| Budapest és környéke | 120 |
| Bevezetés | 123 |
| A Nagyvásárcsarnok. Budapest gyomra | 124 |
| Kávéház. Egy letűnt világ nyomában | 126 |
| A New York. Egy valódi túlélő | 128 |
| A kávé. A legnépszerűbb ital | 130 |
| Az eszpresszógép | |
| Az eszpresszó. Évtizedek a kávégép körül | 133 |
| Büféasztal. Ez is lehet magyaros | 134 |
| Szakácskirályok. Nagy nevek, jó ételek | 136 |
| A Gundel - egy legenda, s akik megalkották | |
| Élő hagyomány | |
| Sör. A folyékony kenyér | 140 |
| Az étkezések rendje. Naponta ötször? | 142 |
| Népszerű desszertspecialitások. Amit nem szabad kihagyni | 144 |
| Budapest-bélszín. Egy méltó képviselő | 146 |
| Nagynevű levesek. Hommage á... | 147 |
| Rakott és töltött ételek. Utat a fantáziának | 148 |
| Káposzta Vecsésről. A falu neve garancia | 150 |
| Mit érne nélkülük a disznótoros? | |
| Készételek savanyú káposztából. Téli vigaszunk | 152 |
| Zsidó ételek. Áthangolt hagyomány | 154 |
| Rácosan. A befogadottak öröksége | 156 |
| Cukrászdaország. Édes élet | 158 |
| Egy gyöngyszem | |
| Az étvágy édességes tárgya | |
| A Dobos-torta | |
| Házi torták. Az ünnep fényessége | 167 |
| Házi sütemények. Az otthon édes íze | 168 |
| Az Unicum. Sikersztori kitérőkkel | 169 |
| A marcipán. Nem csak tortadísz | 170 |
| Pezsgők. A luxus buborékai | 172 |
| A szilveszter és az újév. Csak azért is vidáman! | 174 |
| Az ünnep étkei | |
| Nemzeti kedvtelések. Ebédlőtitkok | 176 |
| Királyi vadaskertek. Zsákmány és elejtője | 179 |
| Gurulós kincs | |
| Felső-Magyarország | 180 |
| Bevezetés | 183 |
| Az alma. A parancsolt gyümölcs | 184 |
| Néhány népszerű almafajta | |
| Aszalás, befőttkészítés. Ami nem megy ki a divatból | 188 |
| Az aszalt szilva | |
| A szilvalekvár. Miért nem kapott nemességet? | 192 |
| Derelye. Egy régi barát | 194 |
| Szatmári szilva. Hideg ellen - belsőleg | 196 |
| Húsvét. Szabad-e locsolni? | 199 |
| Diólikőr | |
| Sonka nélkül nincs húsvét | |
| Pogácsák. "Kóstolja meg ezt is..." | 204 |
| Belsőségek. Mit szeretnek a férfiak? | 206 |
| A krumpli. A legsikeresebb bevándorló | 208 |
| Egy karrier állomásai | |
| Száraz hüvelyesek. Szegény ember eledele | 210 |
| Gyümölcslevesek és -mártások. Mintha desszerttel kezdenél | 212 |
| Dinnyék. Az augusztusi bajnok | 214 |
| Eger borai. Miért éppen bikavér? | 216 |
| Egy bor és a törökök | |
| Gomolya, juhtúró. Gazdagodó aromák tárháza | 218 |
| Vadak. Koronás fők | 220 |
| A vadhúsokról | |
| Pisztráng. A szivárvány színei | 222 |
| Tokaji borok. Nektár a szőlővesszőn | 224 |
| Hol az arany? | |
| A borok királya, a királyok bora | |
| Bormatuzsálemek | |
| Egy diplomata, amelyik mindig célt ér | |
| Kis tokaji borkalauz | |
| Konyakmeggy. Egy gyümölcs megdicsőülése | 232 |
| "Csak azt tudnám, hogy nyitja ki kívülről az ablakot..." | 234 |
| Lakodalom. Holtomiglan, holtodiglan | 234 |
| A Dunántúl | 238 |
| Bevezetés | 241 |
| A fogas. A halkirály | 242 |
| Néhány hazai halfajta | |
| Ásványvizek. Nem ugyanaz | 246 |
| Borok a Balaton környékéről. Nászéjszakák bora | 248 |
| Vetélkedő Nagyszakácsiban. Királyi szakácsok nyomában | 254 |
| Gomba. Az erdő ajándéka | 257 |
| Gombafajták | |
| Csárdaromantika. Betyárok nyomában | 258 |
| A betyárokról | |
| Vörösborok. A Pisztráng-ötös ihletője | 262 |
| Liszt és a szekszárdi | |
| Disznóölés. Pogány ünnep | 264 |
| A mangalica | |
| Zsír és olaj. Közeleg a búcsú? | 271 |
| A zsírosbödön | |
| A napraforgóolaj | |
| Szalonna. Ezeregy... | 272 |
| Néhány szalonnaféleség | |
| Tábortűz mellett. Odakünn más | 274 |
| Ételek a Dunántúlról. Költő az étlapon | 277 |
| Á la Esterházy | |
| Méz. Vissza a természethez! | 279 |
| Méhser | |
| Az akác | |
| Néhány mézünk | |
| Szelídgesztenye. Mediterrán beütés | 281 |
| A téli kedvenc | |
| Szaloncukor. A pótolhatatlan | 285 |
| Karácsonyi menük. A kilók ünnepe | 288 |
| Bejgli | |
| Fagylalt és parfé. A jeges kedvenc | 293 |
| Függelék | 295 |