1.034.173

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Hetes lexikon

Szerkesztő

Kiadó: Enciklopédia Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 183 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-8477-63-6
Megjegyzés: Fekete-fehér és színes illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Egyedülálló könyvet tart kezében a Tisztelt Olvasó. Hasonló lexikon eddig a világon sehol sem jelent meg nyomtatásban. A források és a témakörök kiválasztásában vagy megrajzolásában nem irányított... Tovább

Előszó

Egyedülálló könyvet tart kezében a Tisztelt Olvasó. Hasonló lexikon eddig a világon sehol sem jelent meg nyomtatásban. A források és a témakörök kiválasztásában vagy megrajzolásában nem irányított hát bennünket sem hagyomány, sem egyéb megfontolás. Célunk legfeljebb annyi volt, hogy a kiválasztott szócikkeknek valami közük legyen a hetes számhoz, és emellett valami módon felkeltsék az Olvasó érdeklődését. Ezeknek a követelményeknek, reméljük, sikerült megfelelnünk.
A teljesség igényéről már művünk megkezdésekor lemondtunk, igyekeztünk viszont másféle tartalmú érdekességekkel is szolgálni, mégpedig a lehető legheterogénebb forrásokból, újságcikkeken, napihíreken át teológiai fejtegetésekig. Mindenestül szeretnénk bemutatni az emberiség számára rejtélyes okból oly fontos hetes szám és fogalom világát, vagyis nemcsak a szépet, érdekeset tárjuk Olvasóink elé, hanem a rútat és érdektelent is. Művünk előzményének tartjuk Kiss Emőke pszichológus és költőnő népszerűen megírt A hetes szám szerepe az ősi kultúrákban és a népi gyógyászatban (Elixír 1989, 1: 12-14) című cikkét. A lexikonhoz sokan adtak hasznos ötleteket, nekik ezúton köszönjük támogatásukat, segítségüket. Külön köszönet illeti Szabó Béla István barátunkat, muzeológust, könyvészt és politikust.
Számos helyen vettünk át szó szerint (vagy legalábbis majdnem szó szerint) másoktól szövegeket, és ezeket többnyire jelezzük is.
Jelen munka harmadik közös alkotásunk (a korábbiak: A sün a művelődéstörténetben és a néprajzban, Tik-tak [Sepsiszentgyörgy] 2 [1991] 11 [V. 1.] 6.; rövidítve: Tövises történelem, Élet és Tudomány 49 [1994] 3 [I. 21.] 79-80.; Hogyan öljük meg a rákot? Holmi 9 [1997] 6: 844-851.). Ami jelen kötetünket illeti, pontosan hét éve, 1993-ban fogtunk hozzá. Az első néhány ívnyi, számítógépen rögzített változat már 1994 januárjában elkészült. Mivel azonban mindketten elsősorban szabadidőnkben, a magunk örömére dolgoztunk rajta, a munka lassan haladt, s kiadót is nehezen találtunk hozzá. Ami az első kiadást illeti, a junior szerző (KSA) meglehetősen elégedetlen jelen állapotával, mind tartalmával (a szócikkek kidolgozottságával), mind a rendelkezésre álló források (például a magyar néprajz idevágó anyaga) illő kimerítésével, a szenior szerző (MLA) viszont lexikonunkat elfogadhatónak tartja. Mindenesetre negyedszázados barátságunkat is megünnepelve, a kiadó (mindkét szerző szerkesztő is volna egyben, a szenior szerzőtől való a könyv ötlete, a junior szerző 12 éven át hivatásos lexikonos volt) áldozatos közreműködésével elérkezettnek látjuk az időt lexikonunk közzétételére. Vissza

Fülszöveg

Szerelnénk bemutatni az emberiség számára rejtélyes okból oly fontos hetes szám és fogalom világát, vagyis nemcsak a szépet, érdekeset tárjuk Olvasóink elé, hanem a rútat és érdektelent is. Hasonló kötet eddig a világon sehol sem jelent meg. A források és a témakörök kiválasztásában vagy megrajzolásában nem irányított bennünket sem hagyomány, sem egyéb megfontolás.
Célunk annyi volt hogy a kiválasztott szócikkeknek valami köze legyen a hetes számhoz, és emellett valami módon fölkeltse az Olvasó érdeklődését.
Ami jelen kötetünket illeti, pontosan hét éve fogtunk hozzá. Az első, néhány ívnyi, számítógépen rögzített változat már 1994 januárjában elkészült Azonban mindketten elsősorban szabadidőnkben, a magunk örömére dolgoztunk rajta, a munka lassan haladt, s kiadót is nehezen találtunk hozzá. Mindenesetre negyedszázados barátságunkat is megünnepelve, a Kiadó áldozatos közreműködésével elérkezettnek látjuk az időt lexikonunk közzétételére.
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Hetes lexikon Hetes lexikon

A gerinc elszíneződött.

Állapot:
3.440 ,-Ft
28 pont kapható
Kosárba
konyv