| Előszó | 3 |
| Naptár | 5 |
| A termelőszövetkezetek üzemi szervezete, vezetése és munkaszervezete | 31 |
| A nagyüzemi gazdálkodás megszervezése | 32 |
| Az üzemi szervezet | 56 |
| Az üzemi szervezetről általában | 36 |
| A termelőszövetkezetek üzemi szervezete | 39 |
| A fejlesztés iránya | 45 |
| A vezetés megszervezése | 51 |
| A munkaszervezés | 58 |
| Következtetések és ajánlások | 65 |
| A termelőszövetkezeti gazdaságok szakosításának egyes kérdései | 69 |
| A szakosításról általában | 69 |
| A termelőszövetkezeti gazdaságok szakosítottsága | 71 |
| A szakosítást előidéző tényezők és a szakosítás távlatai | 72 |
| Az elkövetkező időszak kilátásai | 74 |
| A szakosítással kapcsolatos üzemvezetői teendők | 77 |
| Adatok a nagyüzemi növénytermesztéshez | 83 |
| Tápanyag-visszapótlás | 84 |
| A termesztett növények tápanyagszükséglete | 84 |
| A szervestrágya-igény és kielégítésének lehetőségei | 84 |
| A szervestrágya-források | 87 |
| A műtrágyázás szervezése | 92 |
| A szerves- és a műtrágyázás fontosabb munkanormái | 94 |
| A talajjavítás főbb adatai | 97 |
| A talajelőkészítő munkák főbb adatai | 99 |
| A vetéssel kapcsolatos adatok | 104 |
| A fajta megválasztása | 104 |
| Kifogástalan vetőmag használata | 103 |
| Az optimális növényszám kialakítása | 106 |
| Az időben végzett jóminőségű vetés feltételei | 117 |
| A vetés fontosabb munkanormái | 122 |
| Adatok a növényápoláshoz | 123 |
| A betakarítás fontosabb adatai | 127 |
| A mezőgazdasági gépek műszaki és üzemeltetési adatai | 134 |
| Erőgépek | 134 |
| Munkagépek | 149 |
| A talajvédő gazdálkodás gépei | 176 |
| Üzemi növényvédelem | 185 |
| A tejtermelés növelésének tenyésztési, gazdaságossági és takarmányozási vonatkozásai | 201 |
| Sertéstenyésztés | 208 |
| Milyen sertésfajtát tartsunk? | 208 |
| A sertésfajták keresztezése | 208 |
| A kocák tenyésztésbevételének ideje | 210 |
| A kocakihasználás fosntossága | 211 |
| Miért fontos az egy ivarzáson belüli kétszeri búgatás? | 211 |
| Milyen legyen a tenyészetek kutrica-ellátottsága? | 214 |
| A fehér hússertések igénye az istálló hőmérséklete iránt különböző korban és súlyban | 214 |
| Munka az elletőben | 215 |
| Nyári munkarend | 216 |
| Téli munkarend | 218 |
| A koca törzskönyvi osztályba sorolása a fajtatiszta tenyésztési és termelési eredmények alapján | 218 |
| Hizlalás | 219 |
| Kétfázisú sertéstartás | 219 |
| Hagyományos tartás | 220 |
| Az elhelyezés és építkezés kérdése a hizlalásban | 221 |
| A falkanagyság kérdése | 222 |
| Takarmányozás | 223 |
| Abraktakarmányok | 223 |
| Gumós és zöldtakarmányok | 224 |
| Ipari eredetű takarmányok | 225 |
| Állati eredetű takarmányok | 226 |
| Egyéb melléktermékek | 226 |
| Takarmánykeverékek | 228 |
| Etetési eljárások | 229 |
| Egyéb tudnivalók | 232 |
| Takarmányozás | 234 |
| A szarvasmarha takarmányozása | 236 |
| A sertés takarmányozása | 244 |
| Sertéshizlalás | 249 |
| Keveréktakarmányok | 251 |
| Az állatállomány fehérjeellátása | 258 |
| Fehérjeszükséglet | 258 |
| Fehérjebázis | 261 |
| A fehérjeveszteség okai | 269 |
| A takarmány minőségének megítélése | 272 |
| Statisztikai adatok | 275 |