1.043.578

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Magyar művelődéstörténet 5.

Az új Magyarország

Szerző

Kiadó: Magyar Történelmi Társulat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 684 oldal
Sorozatcím: Magyar Művelődéstörténet
Kötetszám: 5
Nyelv: Magyar  
Méret: 26 cm x 20 cm
ISBN:
Megjegyzés: 30 fekete-fehér és színes kihajtható melléklettel és 504 képpel illusztrálva. A Révai nyomda nyomása, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:

II. József politikájának tragikuma, hogy az összállam érdekében tett erőszakos intézkedései és reformjai, céljukkal ellentétben, a magyar nemzeti állam kifejlődésének megindítójává... Tovább

Előszó

Részlet:

II. József politikájának tragikuma, hogy az összállam érdekében tett erőszakos intézkedései és reformjai, céljukkal ellentétben, a magyar nemzeti állam kifejlődésének megindítójává váltak. Az autonóm magyar államiság gondolata ellen intézett támadása annak fokozottabb megbecsülésére s egyben a monarchia központi kormányzatával szemben hagyományossá válandó gyanakvásra és ellenzéki viselkedésre vezetett; a terveivel szemben fellángoló visszahatás elősegítette a magyar államtest egyesítésének vágyát. Reformjai utat mutattak a széttépett társadalom erőinek összefogására: a toleranciarendelet a protestánskérdés jótékony rendezését indította meg, a jobbágyosztály helyzetének javítása pedig a modern társadalmi fejlődésnek válhatott első állomásává.
A magyarságnak az a vékony rétege, amely József reformjaiban fölismerte az erőteljesebb nemzeti lét lehetőségeit, sajátjává tette volt a korszerű európai műveltséget. 1790 tavaszán az ország hangulata távolról sem volt kijegecesedettnek mondható; az elmúlt korszak minden eredményét ridegen elutasító, a feudális eszmekörben megrögzött elemek mellett életjelt adott magáról a társadalmi változás szükségességét vallók tábora is. Voltak, akik az alkotmány demokratikusabb szellemű átalakításáról, a jobbágyságnak szabad bérlő osztállyá való fejlesztéséről álmodtak, mintegy József nagy művének méltó befejezéséről. Ez a réteg azonban gyenge volt, s hatását megbénította a nemzet közjogi érdeklődésének felébredése. Konzervatívok és újításra vágyók, politizálok és a szellemi élet képviselői megegyeztek egymással abban, hogy első feladat a megtámadott nemzetiséget biztosítani s főleg az alkotmányt az összállam-gondolat előretörésével szemben ellenállásra képessé tenni. Az állami és a nemzeti élet autonómiája, a „magyar szabadság66, konzervatívokat és újítókat egy táborban egyesítő eszmévé vált. Ez az egység a szent korona visszahozatalának ünnepségeiben nyert szimbolikus kifejezést. Vissza

Fülszöveg

A Magyar Történelmi Társulat ötkötetes hatalmas kiadványa a magyar szellemi élet eseménye. A megerősödött nemzeti öntudat forrásműve, kultúránknak és európai létünk jogának fényes igazolása. A magyar család könyvtárának nélkülözhetetlen értéke, az ifjúság nemzeti szellemű nevelésének alapvető eszköze és tanulmányai folyamán fontos segédkönyv. A tudomány legújabb szempontjai szerint, magas szépirodalmi igénnyel történetírásunk legkiválóbbjai írták, a magyar művelődés minden ágára, multunk minden mozzanatára kiterjeszkedik. Háromezer szöveg közötti illusztráció, száz színes melléklet és hasonmás díszíti. Bemutatja összes jelentős emlékeinket és fényképeken részben még közzé nem tett műkincseinket. A modern magyar tudomány legnagyobb alkotása, a művelt magyarság páratlan kiállítású kincse.

Tartalom

V. kötet
Miskolczy Gyula: A modern államszervezés kora5
Mendöl Tibor: A mai kultúrtáj99
Párdányi Miklós: Nép, nemzet, nemzetiség129
Hajnal István: Az osztálytársadalom163
Ungár László: Kapitalisztikus gazdálkodás201
Trócsányi Zoltán: Új életformák237
Tóth László: A vallásos szellem283
Ravasz László: A vilgánézet307
Hajdu János: Felsőbb oktatásügy és tömegnevelés327
Farkas Gyula: Író és olvasó a XIX. században359
Mátrai László: A szellemi tudományok391
Szabó Gusztáv: A természet és a technika tudománya411
Melly József: Az emberi egészség tudománya és védelme449
Petrovics Elek: A modern festészet kialakulása475
Lyka Károly: A szobrászat539
Bierbauer Virgil: Az építészet565
Lyka Károly: Az otthon művészete589
M. Császár Edit: Az alakító művészet611
Prahács Margit: Zene és zenekultúra639
Jegyzetek a képekről679
Jegyzetek a mellékletekről681
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Magyar művelődéstörténet 5. Magyar művelődéstörténet 5. Magyar művelődéstörténet 5. Magyar művelődéstörténet 5. Magyar művelődéstörténet 5. Magyar művelődéstörténet 5. Magyar művelődéstörténet 5. Magyar művelődéstörténet 5.

Egy lap javított.

Állapot:
12.000 Ft
6.000 ,-Ft 50
30 pont kapható
Kosárba