kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Magyar Orvosi Könyvkiadó Társulat Főbizományos Eggenberger-féle Könyvkereskedés (Rényi Károly) |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Könyvkötői kötés |
| Oldalszám: | 280 oldal |
| Sorozatcím: | A Magyar Orvosi Könyvkiadó Társulat Könyvtára |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal illusztrált. |
| Előszó (Dr. Johan B.) | 9 |
| Bevezetés | 11 |
| Általános rész. Élelmezés és táplálkozás-vizsgálat | |
| Táplálkozás feladata | 15 |
| A táplálkozástan ágai | 16 |
| Kórélettani kutató táplálkozástan | 16 |
| Diétás orvosi táplálkozástan | 16 |
| Közegészségi táplálkozástan | 18 |
| Csoport táplálkozástan | 18 |
| Néptáplálkozástan | 19 |
| A megismerés módszerei a néptáplálkozásban | 20 |
| Meglátás - "blick" - útján | 20 |
| Földrajzi és deduktív módzser | 21 |
| Kérdőíves módszer | 24 |
| Élelmezés- és táplálkozásvizsgálat csoportok figyelésével | 25 |
| Élelmezés- és táplálkozásvizsgálat mérésekkel | 25 |
| A táplálék összetétele | 34 |
| A néptáplálkozástan szervezettsége | 35 |
| Magyar Nemzeti Népélelmezési Bizottság | 35 |
| Függelék az általános részhez | 36 |
| Testsúly és magasság aránya | 36 |
| Súlygyarapodás gyermekeknél | 37 |
| Gyermekek fejlődési értékei | 37 |
| Alapanyagcsere-meghatározás | 38 |
| Az általános rész irodalma | 40 |
| Élelmiszertan | |
| Búza és rozs | 43 |
| Buris | 45 |
| Liszt | 45 |
| Kenyér | 47 |
| Egyéb liszttel készült élelmiszerek | 50 |
| Kétszersült és keksz | 50 |
| Diabétikusok gyógykenyere | 50 |
| A kalács | 51 |
| A cukrászipar termékei | 51 |
| Tarhonya | 51 |
| Kukorica | 51 |
| Rizs | 53 |
| A rizs pótszerei | 55 |
| Köles | 55 |
| Tej | 56 |
| Tejtermékek | 61 |
| Steril-tej | 62 |
| Fölözött tej | 62 |
| Tejszín | 62 |
| Tejfel | 62 |
| Aludttej | 62 |
| Yoghurt | 63 |
| Alkoholosan erjedt készítmények | 63 |
| Túró | 64 |
| Savó | 64 |
| Sajt | 64 |
| Tejpor | 65 |
| Vaj | 65 |
| Margarin | 67 |
| Tojás | 67 |
| Portojás | 70 |
| A hús | 70 |
| A disznóhús és eltartása | 74 |
| A disznósajt | 75 |
| Házi kolbász | 75 |
| Nyári kolbász | 75 |
| Belsőszervek, mirigyes szervek | 75 |
| Máj | 75 |
| Vese | 76 |
| Agy | 76 |
| Velő | 76 |
| Vér | 76 |
| Halak | 76 |
| Vadhús | 77 |
| Zsír | 77 |
| Szalonna | 79 |
| Mesterséges ételzsír | 79 |
| Növényi étolaj | 79 |
| Csukamájolaj | 79 |
| Burgonya | 81 |
| Csicsóka | 83 |
| Hüvelyes főzelékfélék | 83 |
| Szója | 85 |
| Zöldség-főzeléktermények | 86 |
| Sárgarépa | 86 |
| Retek | 86 |
| Zeller | 86 |
| Vöröshagyma | 86 |
| Zöldhagyma | 87 |
| Fokhagyma | 87 |
| Tök | 87 |
| Uborka | 88 |
| Paradicsom | 88 |
| Káposzta | 88 |
| Karalábé | 88 |
| Kelkáposzta | 88 |
| Karfiol | 88 |
| Saláta | 88 |
| Sóska | 89 |
| Paraj | 89 |
| Kalórikus tápanyagtartalom | 89 |
| Vitamintartalom | 89 |
| Ásványi elem-tartalom | 91 |
| Zöldkeresztes kiskert | 91 |
| Családi kiskert | 92 |
| Zöldségkonzervek | 94 |
| Szárított zöldségek | 94 |
| Zöldpaprika | 95 |
| Fűszerpaprika | 96 |
| Mák | 98 |
| A gyümölcsök | 100 |
| Vitamintartalom | 103 |
| Ásványtartalom | 103 |
| Gyümölcstermelés és fogyasztás | 105 |
| Gyümölcskonzervek | 107 |
| Gomba | 107 |
| Gombatermesztés | 108 |
| Cukor | 109 |
| Cukornád | 109 |
| Cukorrépa | 109 |
| Cukortermelés és fogyasztás | 111 |
| Méz | 112 |
| Fűszerek | 113 |
| Ánizs | 113 |
| Babér | 114 |
| Boróka | 114 |
| Bors | 114 |
| Édesgyökér | 114 |
| Fahéj | 114 |
| Gyömbér | 114 |
| Kakukfű | 114 |
| Kálmusgyökér | 115 |
| Kapor | 115 |
| Kaporna | 115 |
| Kardamomum | 115 |
| Komló | 115 |
| Koriander | 115 |
| Kömény | 115 |
| Majoránna | 115 |
| Mustár | 116 |
| Petrezselyem | 116 |
| Páfrány | 116 |
| Szegfűbors | 116 |
| Szegfűszeg | 116 |
| Szerecsendió | 116 |
| Tárkony | 117 |
| Vanilia | 117 |
| Ecet | 117 |
| Konyhasó | 118 |
| Jódozott konyhasó | 119 |
| Purintartalmú élvezeti és élelmiszerek | 119 |
| Kávé | 120 |
| Pótkávé | 122 |
| Tea | 122 |
| Teapótszerek. Magyar teák | 123 |
| Kakaó | 123 |
| Kakaópótszer | 124 |
| Csokoládé | 124 |
| Szeszesitalok | 125 |
| Bor | 126 |
| Sör | 128 |
| Pálinkák | 130 |
| Különleges szeszesitalok | 131 |
| Alkoholmentes italok | 131 |
| Élesztő | 132 |
| Sütőpor | 134 |
| Az élelmiszertan irodalma | 134 |
| Konyhai, ízlési és gazdasági szempontok a népélelmezésben | |
| A konyhatechnika szerepe a táplálkozásban | 137 |
| Az ízlés szerepe a táplálkozásban | 137 |
| A magyar konyha | 139 |
| Az élelemelkészítés táplálkozásélettani szerepe | 140 |
| Növényi étrend és nyers étrend | 146 |
| Vitaminbőség | 147 |
| Transmineralizáció | 147 |
| Savbázis-egyensúly | 147 |
| Folyadékbőség | 149 |
| Nátrium- és klórcsökkenés | 149 |
| Fehérjeanyagcsere | 149 |
| Vérkeringés | 149 |
| Salakbőség | 149 |
| Milyen ételt eszik a magyar nép? | 150 |
| Ár és tartalom | 157 |
| Táplálkozás és szociális helyzet | 160 |
| Népélelmezési oktatás | 168 |
| Főzőtanfolyamok | 168 |
| Propaganda és tanítás | 170 |
| A III. rész irodalma | 172 |
| Tápanyagtan | |
| Kalória | 176 |
| Foglalkozások energiaigénye | 176 |
| Éhínség | 177 |
| Eltartóképesség | 179 |
| Létfenntartási index | 180 |
| Kalóriafogyasztás | |
| A gyermek kalóriaszükséglete | 183 |
| Fehérjék | 184 |
| Fehérjeszükséglet | 184 |
| Fehérjefogyasztás | 185 |
| Sport és munka | 186 |
| Állati fehérje | 187 |
| Húsfogyasztás | 188 |
| A zsír | 188 |
| A zsír mint élelmiszer | 188 |
| Zsírszükséglet | 189 |
| Zsírfogyasztás | 190 |
| A zsírok vegytana és élettana | 192 |
| Szénhidrát | 192 |
| A vitaminok | |
| Általánosságok a vitaminokról | 193 |
| A-vitamin | 199 |
| B-vitamin csoport | 209 |
| B1-vitamin | 211 |
| B2-vitamin | 216 |
| Pellagra-ellenes vitamin | 220 |
| Bx-vitamin | 225 |
| B6-vitamin | 226 |
| C-vitamin | 226 |
| D-vitamin | 233 |
| E-vitamin | 241 |
| K-vitamin | 243 |
| Ásványanyagcsere | 245 |
| Nátrium és klór | 249 |
| Kálium | 250 |
| Kálcium | 252 |
| Foszfor | 254 |
| Magnézium | 256 |
| Kén | 258 |
| Vas | 259 |
| Réz | 262 |
| Jód | 263 |
| Fluor | 267 |
| Cink | 270 |
| Mangán | 270 |
| Szilicium | 271 |
| Nikkel és kóbalt | 272 |
| Króm, bróm, arzén, alumínium, kadmium | 272 |
| A tápanyagtan irodalma | 274 |
| Tárgymutató | 276 |
| Névmutató | 279 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.