Próbálja ki megújult, VILLÁMGYORS keresőnket!

978.612

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Magyar Színművészeti Lexikon I-IV.

A magyar színjátszás története/A színjátszás és drámairodalom enciklopédiája - I.: A-F/II.: F-K/III.: K-P/IV.: R-Z

Szerkesztő

Kiadó: Országos Színészegyesület és Nyugdíjintézete
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 1.934 oldal
Sorozatcím: Magyar színművészeti lexikon
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 27 cm x 19 cm
ISBN:
Megjegyzés: Az első kötéstáblák aranyozottak. A kötetek fekete-fehér fotókkal és színes reprodukciókkal illusztráltak. Szerkesztette Erődi Jenő és Kürthy Emil összegyűjtött anyagának felhasználásával, a szerkesztő bizottság közreműködésével Schöpflin Aladár. A Thália-Kultura Műintézet Kő- és Könyvnyomda RT., Budapest nyomása. A kiadási év a IV. kötetben szerepel.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Színészetünk másfél évszázados múltjának és mai állapotának enciklopédikus összefoglalását adjuk abban a négy terjedelmes kötetben, amely a Színművészeti Lexikon címet viseli. Olyan mű ez, amelyhez... Tovább

Előszó

Színészetünk másfél évszázados múltjának és mai állapotának enciklopédikus összefoglalását adjuk abban a négy terjedelmes kötetben, amely a Színművészeti Lexikon címet viseli. Olyan mű ez, amelyhez hasonló a nagy nemzetek irodalmában sincs, - létrejövetelét és közrebocsátását az a kivételes kulturális helyzet indokolja, melyet a mi életünkben a színészet és színház elfoglal, mint elsőrendű kulturális tényező, egyenrangú társa a tudománynak és irodalomnak.
A nagy munka összeállításában igyekeztünk lehetőleg teljes és hű képet adni színészetünk múltjáról és jelenéről s e célból feldolgoztuk, amennyire lehetett, a teljes irodalmi anyagot, a még élő szóhagyományt s az információ egyéb forrásait is. Figyelmünk kiterjedt nemcsak a színészet és színpad szoros értelemben vett anyagára, hanem a vele szomszédos területekre is! a magyar drámára, színházi kritikára, az egyes városok színházainak történetére s felvettük azokat az ismereteket, melyek a színpadi technika egyes fogásaira vonatkozólag érdekelhetik az olvasót. A külföldi anyagból csak azt vettük fel, aminek megfelelő magyar vonatkozása van. Az volt a célunk, hogy méltó emléket emeljünk a magyar színművészetnek. A színész tragikuma más művészekkel szemben az, hogy alkotása ő vele él és múlik el, - a mi célunk az volt, hogy legalább az emlékét őrizzük meg annak, amit színészeink alkottak. Azt reméljük, hogy ezzel szolgálatot teszünk a közönségnek, melynek a színház iránti érdeklődése nem merül ki a színielőadások meghallgatásával és szolgálatot teszünk a tudománynak is az eddigi kutatások eredményeinek összefoglalásával. Nagy munkát végeztünk, lelkesedéssel és a feladatban való hittel, abban a reményben, hogy igyekezetünk méltánylásra fog találni a közönség részéről.
E lexikon létrejövetelét annak az óriási anyagnak köszönheti, melyet Erődi Jenő úr negyedszázados kitartó és következetes munkája halmozott fel. Ez a gerince a lexikon anyagának. Természetesen felhasználtuk ennek pótlására az összes megközelíthető egyéb forrásokat is, valamint kiváló szakemberek, művészek, írók, tudósok közreműködését is. Az utóbbiaknak e helyen mondunk hálás köszönetet segítségükért.
Legyen e lexikon színészetünk dokumentuma, emlékjele annak a munkának, amelyet másfél századon át végzett s amely eljuttatta mai magas színvonalára.
Legyen ápolója és megszilárdítója annak a szeretetnek és elismerésnek, melyet közönségünk mindenkor tanúsított színművészetünk iránt. Ezzel a hő óhajtással bocsátja a lexikont a nyilvánosságra
az Országos Színészegyesület. Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem