| Előszó | 5 |
| Bevezetés | 11 |
| I. rész | |
| Milyen legyen a korszerű konyha háziasszonyi szempontból? | 13 |
| A gáznak, mint tüzelőanyagnak alkalmazása háztartásunkban | 21 |
| A villamosság takarékos felhasználásáról háztartásunkban | 28 |
| Fa- és széntüzelésű tűzhelyekről | 38 |
| II. rész - Háztartási-gazdasági kérdések | |
| A háztartás nemzetgazdasági jelentőségéről | 42 |
| A háztartás jövedelembeosztásáról, a háztartási könyvelésről, a háztartási leltárról | 48 |
| A jövedelembeosztás 200 P és 300 P havi összjövedelem mellett | 57 |
| A konyhaedények észszerű bevásárlásáról | 66 |
| Miből álljon egy teljes konyhafelszerelés? | 71 |
| Mit kell tudnia a háziasszonynak a textilanyagok beszerzésénél? | 72 |
| Miből álljon egy szerény, modern kelengye? | 76 |
| A különféle élelmiszerek észszerű bevásárlásáról | 86 |
| III. rész - A háztartási munka észszerű megoldásáról | |
| A leegyszerűsített háztartás | 92 |
| A háztartási munka beosztásáról általánosságban | 96 |
| Hogyan takarítsunk berendezett lakásunkban észszerűen? | 99 |
| A munkakönnyítés a háztartásban | 104 |
| A technika szerepe a háztartásban | 118 |
| A cselédnélküli háztartásról | 127 |
| IV. rész - Élelmezési kérdések | |
| Mire kell ügyelnie a háziasszonynak a család észszerű élelmezésénél? | 133 |
| Idényszerű étrendösszeállítások, megfelelő receptekkel | 136 |
| Különlegesebb ételek készítési módjai | 144 |
| Maradékfelhasználási és egyéb különféle tápláló ételreceptek | 149 |
| Gyorsan készülő ebéd- és vacsora-étrendek a nyaralóban, receptekkel | 154 |
| A weekend jelenősége | 159 |
| Idényszerű esküvői étrendek (2-2 recepttel) | 168 |
| Idényszerű keresztelői uzsonnaétrendek (2-2 recepttel) | 173 |
| Gyermekszületésnapi uzsonnaétrend (2-2 recepttel) | 177 |
| Eljegyzési vacsoraétrendek (2-2 recepttel) | 179 |
| Újévi ebédétrend, receptekkel | 182 |
| Húsvétvasárnapi ebédétrend, receptekkel | 185 |
| Karácsonyesti vacsoraétrend, receptekkel | 188 |
| Karácsony első ünnepének déli étrendje, receptekkel | 192 |
| Sütésnél, főzésnél elkövetett hibákról | 195 |
| A beteg ember és a lábadozók étrendjéről | 206 |
| Gyomorbajosok étrendje | 209 |
| Vesebajosok étrendje | 210 |
| Cukorbetegek étrendje | 211 |
| Soványító étrend | 212 |
| Hízlaló étrend | 214 |
| V. rész - Ruházati kérdések | |
| Hogyan öltözködjünk az otthoni munkánál, a hivatalban, a társaságban és a különféle sportoknál | 217 |
| A háziasszony, mint ruhagondozó | 223 |
| VI. rész - Hasznos tudnivalók | |
| A háziasszony és a háztartási alkalmazott jogi viszonyáról és társadalombiztosításáról | 235 |
| Hogyan kerülheti el a háziasszony a háztartási baleseteket? | 241 |
| Miből álljon a háziasszony szakkönyvtára? | 250 |