| Malmi anyagismeret. A gabona raktározása | |
| A malmok nyersanyagai | |
| A kenyérgabonák | 7 |
| A búza | 10 |
| A búza fajai | 10 |
| Hazai búzafajták | 11 |
| A búzaszem szerkezete | 11 |
| A rozs | 13 |
| A rozs fajai | 13 |
| Hazai rozsfajták | 13 |
| A rozsszem szerkezete | 13 |
| A kenyérgabona őrlési értékét meghatározó tulajdonságok | 15 |
| Az őrlési érték fogalma | 16 |
| A gabona vegyi összetétele | 18 |
| A szénhidrátok | 18 |
| A fehérjék (proteinek) | 18 |
| A víztartalom | 19 |
| A zsírok és olajok | 21 |
| Ásványi anyagok | 22 |
| Vitaminok | 22 |
| Enzimek | 22 |
| A gabona őrlési értékét meghatározó tulajdonságok | 23 |
| A gabona halmaztulajdonságai | 23 |
| Gabonahalmaz keverékessége, tisztasága | 23 |
| A gabonahalmaz kiegyenlítetsége | 24 |
| A hetrolitersúly | 25 |
| Az ezerszemsúly | 25 |
| Az egészségi állapot | 25 |
| A gabona nedvességtartalma | 27 |
| Az acélosság | 27 |
| A gabona keménysége | 28 |
| A gabonafajsúlya | 28 |
| A gabona egyedi tulajdonságai | 28 |
| A gabonaszem alakja és nagysága | 28 |
| A gabonaszem fejlettsége | 29 |
| A héj vastagsága | 29 |
| A gabonaszem színe | 29 |
| A beltartalmi (felhasználási) értéket meghatározó tulajdonságok | 29 |
| A fehérjetartalom | 30 |
| A cukortartalom | 30 |
| A keményítő- és fehérjebontó enzimek mennyisége és hatóképessége | 30 |
| A gabona kártevői | 32 |
| A gabona növénybetegségei | 34 |
| Az üszögbetegségek | 34 |
| A rozsgombák | 35 |
| Az anyarozs | 35 |
| A penészgombák | 35 |
| A gabona gyömnövényei | 35 |
| Mérgező vagy méreggyanús, a lisztnek ízt, illetve szagot adó káros gyommagvak | 35 |
| A nem mérgező gyommagvak | 36 |
| A gabona állati kártevői | 36 |
| A rágcsálók | 36 |
| A madarak | 36 |
| A rovarkártevők | 37 |
| Védekezés a gabona kártevői ellen | 37 |
| Védekezés a gabona növényi betegségei és gyommagvai ellen | 37 |
| Védekezés az állati kártevők ellen | 38 |
| A malmi késztermékek | |
| A fő- és a melléktermékek | 44 |
| A malmi főtermékek | 44 |
| A lisztek | 46 |
| Az asztalidara | 46 |
| A malmi melléktermékek | 47 |
| A koptató melléktermékek | 48 |
| Az őrlőüzem melléktermékei | 48 |
| A malmi késztermékek minőségét befolyásoló tulajdonságok | 48 |
| A liszt külső tualjdonságai | 50 |
| A liszt egészségi állapota | 52 |
| A liszt szaga | 52 |
| A liszt íze | 52 |
| A liszt színe | 53 |
| A liszt szemcsézettsége | 53 |
| A liszt nedvességtartalma | 54 |
| A liszt belső tulajdonságai | 54 |
| A sikértartalom mennyisége és minősége | 55 |
| A lisztek hamutartalma | 55 |
| A liszt savfoka | 56 |
| A liszt enzim- aktivitása | 56 |
| A feldolgozó iparok igényei a liszt minőségével szelmben | 56 |
| A sütőipar követelményei | 56 |
| A tésztaiper követelményei | 57 |
| A kekszipar követelményei | 57 |
| A késztermékek raktározása | 57 |
| A malmi készáruraktárokkal szemben támasztott követelmények | 59 |
| A lisztraktárokkal szemben támasztott követelmények | 62 |
| A lisztraktározás jelentősége | 62 |
| Késztermék-raktározási módszerek | 63 |
| Az őrlemények tárolása zsákokban | 63 |
| A malmi késztermékek ömlesztett tárolása | 64 |
| Jellegzetes lisztraktári kártevők | 65 |
| A nagy lisztbogár | 65 |
| A kis lisztbogár | 65 |
| A nagy kenyérbogár | 65 |
| A kis kenyérbogár | 65 |
| A lisztmoly | 66 |
| A gabona raktározása | |
| A gabona átvétele, raktározási módok | 69 |
| A gabona átvétele | 72 |
| Az ömlesztett gabona átvétele | 72 |
| A zsákokban érkező gabona átvétele, kirakása | 74 |
| A raktározási módok | 74 |
| A padozatos rendszerű gabonatárolás | 74 |
| Silórendszerű gabonatárolás | 78 |
| Műveletek a tárolás előtt és raktározás közben | 80 |
| Műveletek a gabona tárolása előtt | 82 |
| A gabona raktári előtisztítása | 82 |
| A gabona hőközléses szárítása | 85 |
| A kukorica morzsolása és szárítása | 88 |
| A gabona betárolása a tárolóterekbe | 88 |
| RAktározás közbeni műveletek | 90 |
| A gabona átforgatása (eleválás) | 90 |
| Az utántisztítás művelete | 91 |
| A gabona szellőztetése nyugalmi állapotában. A hőközlés nélküli szárítás művelete | 92 |
| A gabona minőségének ellenőrzése tárolás közben | 95 |
| A technológiai műveletek egyidejűsége | 96 |
| A gabona raktározása közben lejátszódó életfolyamatok | 100 |
| Az új gabona utóérése (fermentáció) | 102 |
| A gabona légzése | 103 |
| A gabona nedvességtartalmának hatása légzés intenzitására | 103 |
| A hőmérséklet hatása a gabona légzésének intenzitására | 104 |
| Az őrlésre előkészítés | |
| Az őrlésre előkészítés műveletei | |
| A gabona malmi keverése | 113 |
| A gabona malmi átvétele | 118 |
| A gabona malmi keverése | 118 |
| A gabona halmaztisztítása | 121 |
| A szelelőrostolás művelete | 124 |
| A rostálás művelete | 124 |
| Osztályozás az áramlási tulajdonságok különbsége alapján, a szelelés művelete | 128 |
| A mágneses vaskiválsztás | 132 |
| Vaskiválasztás permanens mágnesekkel | 132 |
| Vaskiválasztás elektromágnessel | 133 |
| A triőrözés művelete | 133 |
| Az utántisztítási műveletek | 137 |
| Az utántriőrözés művelete | 137 |
| A tanár melléktermékeinek utántisztítása | 138 |
| Különleges halmaztisztítási műveletek | 139 |
| Az üszögszétveretés | 139 |
| A kicsóhagyma- kiválasztás | 139 |
| Az anyarozs- kiválasztás | 140 |
| A felülettisztítás műveletei | 141 |
| A nedves felülettisztítás, a mosás művelete | 144 |
| Száraz felülettisztítás | 147 |
| A hámozás művelete | 147 |
| A kefélés művelete | 149 |
| Kondicionálási műveletek | 151 |
| A hőközlés nélküli kondicionálás | 154 |
| A nedvesítés | 154 |
| A pihentetés | 155 |
| A pihentetési eljárás | 156 |
| A hőkezeléses kondicionálás | 159 |
| A héjszívósító kondicionálás | 161 |
| Az őrlésre előkészítő eljárások felépítése, a folyamatábrák | |
| A rozs előkészítése őrlésre, az előkészítés folyamatábrája | 165 |
| A rozs keverése | 170 |
| A halmaztisztítás műveletei | 170 |
| Az utántisztítás és az utántriőrözés műveletei | 171 |
| A rozs kondicionálása | 171 |
| A koncidionálás első lépcsője | 171 |
| A kondicionálás második lépcsője | 171 |
| A kondicionálás harmadik lépcsője | 171 |
| A felülettisztítás műveletei | 72 |
| A száraz felülettisztítás első szakasza | 172 |
| A száraz felülettisztítás második szakasza | 172 |
| A száraz felülettisztítás harmadik szakasza | 172 |
| A búza előkészítése őrlésre, az előkészítés folyamatábrái | 173 |
| A mechanikus búzamalmi koptató folyamatábrája | 176 |
| A halmaztisztítás műveletei | 176 |
| Az utántriőrözés művelete | 177 |
| A száraz és a nedves felülettisztítás műveletei | 177 |
| A bűza kondicionálása | 177 |
| A kiegészítő (mellék-) műveletek | 178 |
| A pneumatikus búzamalmi koptató folyamatábrája | 178 |
| A búza keverése | 178 |
| A halmaztisztítás műveletei | 180 |
| A koptatói melléktermékek utántisztítása | 180 |
| A felülettisztítás műveletei | 181 |
| A kondicionálás műveletei | 181 |
| A koptató tisztító munkájának ellenőrzése | 182 |
| A koptató tisztító munkájának viszgálata a nyersáru, a főtermék, a koptatói termékek, valamint a hulladék mennyisége és összetétele alapján | 182 |
| A koptató tisztító munkájának viszgálata a szeparálási hatásfokkal | 182 |
| Az őrlés műveleteinek elmélete | |
| A kenyérgabona aprítása | |
| Az őrléssel kapcsolatos általános alapfogalmak | 191 |
| A hengerek aprító munkáját befolyásoló tényezők | 197 |
| Az aprító munkát befolyásoló hengertényezők | 200 |
| A hengerátmérő hatása a hengerek aprító munkájára | 200 |
| A sebességviszonyok hatása a hengerek aprító munkájára | 203 |
| Az őrlőrés hatása a hengerek aprító munkájára | 209 |
| Az aprító munkát befolyásoló rovátkatényezők | 212 |
| A rovátkaszög (rovátkaalak) hatása a hengerek aprító munkájára | 213 |
| A rovátkasűrűség hatása a hengerek aprító munkájára | 216 |
| A rovátkaelhalás hatása a hengerek aprító munkájára | 221 |
| A rovátkapárosítás hatása a hengerek aprító munkájára | 223 |
| A sima hengerek aprító munkáját befolyásoló tényezők | 225 |
| A hengerek aprító munkáját befolyásoló üzemelési tényezők | 226 |
| A hengerre vezetett őrlemény szemcsézettségének hatása a hengerek aprító munkájára | 226 |
| A tápszerkezet elhelyezésének, a táplálás módjának hatása a hengerek aprító munkájára | 226 |
| A hűtés hatása a hengerek aprító munkájára | 228 |
| A hengerfelület tisztításának hatása a hengerek aprító munkájára | 228 |
| A technikai állapot hatása a hengerek aprító munkájára | 229 |
| Az őrlési termékek szitálása | |
| Az őrlési terméekk szitálásával kapcsolatos alapfogalmak | 233 |
| A szitálás elmélete | 239 |
| A szitálás jósága | 242 |
| A szitálás élessége | 242 |
| Az átmenet tisztasága | 243 |
| A szitálás hatásfoka | 243 |
| A szitálás intenzitása | 245 |
| A szitálás intenzitását befolyásoló tényezők | 246 |
| A bevonat anyagának, lyukméretének hatása a szitálás intenzitására | 246 |
| A relatív sebességkülönbség hatása a szitálás intenzitására | 247 |
| Az átmenetek és átesések elvezetésének hatása a szitálás intenzitására | 250 |
| A bevonattisztítás hatása a szitálás intenzitására | 251 |
| Szitaelrendezések | 253 |
| Az átesések kivezetése durvuló szitasorozattal | 256 |
| Az átmenetek kivezetése finomodó szitasorozattal | 257 |
| Vegyes (kombinált) anyagkivezetés a szitából | 257 |
| A dara- és a dercetisztítás művelete | |
| A dara- és a dercetisztítás alapfogalmai | 261 |
| A dara- és a dercetisztítás hatásfokát befolyásoló tényezők | 269 |
| A dara- és a dercetisztítás hatásfokát befoylásoló technikai tényezők | 272 |
| A táplálás hatása a dara- és dercetisztítás hatásfokára | 272 |
| A bevonat hatása a dara- és a dercetisztítás hatásfokára | 273 |
| A légáram befolyása a dara- és a dercetisztítás hatásfokára | 274 |
| A dara- és a dercetisztítás hatásfokát befolyásoló technológiai tényezők | 275 |
| Az élet leszitálás befolyása a dara- és a dercetisztítás hatásfokára | 275 |
| A darák nagyság és minőség szerinti elkülönítésének befolyása a dara- és a dercetisztítás hatásfokára | 276 |
| Az utántisztítás műveletei | 279 |
| A főtermék (átesés) utántisztítása | 282 |
| Az átmenet utántisztítása | 282 |
| Az átcsapat utántizstítása | 282 |
| A darafeloldás dercéinek utántisztítása | 283 |
| A lisztkeverés művelete | |
| A lisztfajták összeállításának szempontjai | 290 |
| A liszttípusok összeállításának szempontjai rozs őrlésekor | 290 |
| A liszttípusok összeállításának szempontjai búza őrlésekor | 291 |
| A keverés (homogenizálás) műveletei | 291 |
| A lisztek előkeverése | 291 |
| A "háromkamrás" lisztkeverés | 291 |
| A léglazításos (fluidizációs) őrleménykeverés | 292 |
| A "kétkamrás" lisztkeverés | 292 |
| Az őrleménykeverés kiegészítő műveletei | 293 |