A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Ábratechnika

A magyar szabványos előírásokkal, rajzolói tapasztalatokkal és segédeszközökkel kiegészített fordítás

Szerző
Szerkesztő
Fordító
Lektor

Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 120 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: 90 fekete-fehér ábrával, 32 db mellékletekkel. Tankönyvi száma: 30 420.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Akár hazai, akár külföldi műszaki irodalmi termékeket olvasunk, gyakran akad meg a szemünk többé vagy kevésbé tökéletlen ábrákon. Megesik, hogy egy-egy olvasó ezt alkalmilag el is panaszolja, de... Tovább

Előszó

Akár hazai, akár külföldi műszaki irodalmi termékeket olvasunk, gyakran akad meg a szemünk többé vagy kevésbé tökéletlen ábrákon. Megesik, hogy egy-egy olvasó ezt alkalmilag el is panaszolja, de legtöbbjük hallgat, és a sok ábrahibát mint szükséges rosszat veszi tudomásul. Pedig a rosszul olvasható ábra a könyv olvasását mindig megakasztja, megnehezíti; ha sok van belőle, tetemes időveszteséget okoz és még az olvasó szemét is rontja. Hiba azonban a túl nagy ábra is, mert pazarlás a nyomtatáshoz szükséges területtel, azaz a nyomdai költségekkel, a könyv árával, az olvasó vásárlóerejével.
De a nevelési szempontokat sem volna szabad figyelmen kívül hagyni. A műszaki irodalom olvasói nagyrészt az iparban, vagy pedig az ipar számára dolgoznak, és ott tiszta, szabatos munkát várnak tőlük. A műszaki irodalom számukra útmutatás, hogy miképpen tökéletesítsék munkájukat. Nyilvánvaló, hogy kifogástalan, jó példákat kell bemutatnia. Ezért tehát nagyon sok függ már attól is, hogy a műszaki könyv vagy folyóirat egészben véve a legkedvezőbben hasson az olvasóra.
A műszaki kiadványok szövegrészére általában különös gondot fordítanak a kiadók nemcsak szakmai, hanem stilisztikai és nyelvi tekintetben is. (* Mert a kiváló szakemberek nem mindig lehetnek egyszersmind kiváló írók is. *) Sőt sokszor a teljes grafikai kialakítással, címoldallal, borítóábrával, a nyomdatechnika esztétikájával is komolyan törődnek, az ábrákat azonban gyakran elhanyagolják. (*Mert a laikus azt képzeli, hogy aki mérnök, az a rajzolás minden csínját-bínját ismeri! Holott a műszaki tudományok és gyakorlat óriási területén csak a konstruktőrök rajzolnak, s ott is külön szakma már a formatervezés...*) Ez a könyv bemutatja ezeket a hiányosságokat, okaikat, és főképpen azt, hogyan lehet az ilyen hibákat kiküszöbölni. Mivel pedig az ábraanyag előkészítésének gyenge pontja az adott ábrák kicsinyítési arányának eldöntése, ezért erre a kérdésre különös figyelmet fordít.
A jó ábrák a műszaki könyvben vagy folyóiratban többet érnek, mint a tulajdonképpeni szöveg. Az ábrázolás nemzetközi gondolatközlési eszköz, mégpedig az idegen nyelv ismerete nélkül is.
A műszaki szerző azért tesz ábrákat a művébe, hogy azok az olvasók számára bizonyos elképzelnivalókat fejezzenek ki. Hogy azonban az ábrák pontosan és érthetően mondhassák el azt, amit a szerző elgondolt, ebből a célból egy egész csomó feltételt kell kielégíteni, amelyeket minden érdekeltnek ismernie kell.
Az iparilag fejlett Csehszlovákiában évente tekintélyes számban tesznek közzé műszaki cikkeket és jelentős számú műszaki könyvet adnak ki, amelyek igen sok ábrát tartalmaznak. Csupán az Állami Műszaki Kiadó kb. 90 000 klisét használ fel évente a kiadványaiban. * A budapesti Műszaki Könyvkiadó évente több mint 55 000 ábrát rajzoltat. * A szakkönyvek és cikkek kiadásában a szerzők ezrei vesznek részt. Vissza

Tartalom

Előszó 7
1. A klisérajzok fajtái 9
2. Az ábrákkal szemben támasztott követelmények 11
3. A szerzők által benyújtott ábratervezetek fogyatékosságai 15
4. Nyomtatott ábrák gyakori fogyatékosságai 22
A fogyatékosságok okai 28
5. Az ábrák helyes előkészítése 30
6. Az ábrázolás stílusa 31
Ábrák átvétele idegen forrásokból 36
7. Átrajzolásra szánt ábratervezetek feldolgozása 36
Színpáros (anaglif) ábrák 52
Fényképek 55
8. Az ábrák grafikai megoldása 58
Az ábratervezetek feldolgozása a grafikai kivitel szempontjából 61
Többszínű ábrák 64
9. A kicsinyítés arányának meghatározása 67
Hogyan nyilvánulnak meg a megválasztott kicsinyítési arányok változásai 70
A kicsinyítési arányok előírása 76
A kicsinyítés arányának meghatározása a típusmintákkal 76
A kicsinyítésválasztó optikai berendezés 79
A kicsinyítésválasztó gép előnyei 80
10. A kliséábrák rajzolása 81
A vonalvastagságok 82
A rajz jellege 84
A relatív vonalvastagságok 87
Az abszolút vonalvastagságok 88
Feliratok 88
Diagramok 105
11. Az átrajzolás technikája 112
Anyag és rajzolási segédeszközök 113
Kihúzó, nullakörző és csőtollak 114
Hibajavítás a rajzolás folyamán 117
12. Típusminták 118
Zárószó 120
Típusminták
Sorvezetők
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv