1.034.668

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Melegkonyhai ételismereti gyakorlat 1.

Tankönyvpótló jegyzet

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Lektor

Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 320 oldal
Sorozatcím: Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal. Tankönyvi szám: KG-240/a.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Előszót írni nehéz! Még azoknak is, akik hivatásosan foglalkoznak a tollforgatással, hát akkor annak, akit óriási távolság választ el az írói alkotóműhelyek világától?!
Mégis kell előszót írni!... Tovább

Előszó

Előszót írni nehéz! Még azoknak is, akik hivatásosan foglalkoznak a tollforgatással, hát akkor annak, akit óriási távolság választ el az írói alkotóműhelyek világától?!
Mégis kell előszót írni! Kell, mert a megtisztelő felkérésen túl alkalom a tisztelgésre és főhajtásra azon szakemberek, vendéglátóipari dolgozók előtt, akik munkájukkal segítették a kulturáltabb az egészségesebb táplálkozási szokások kialakítását, tevékenységükkel, tudásukkal, szakmai szeretetükkel megalapozták a magyar konyha világhírnevét.
Megpróbáltam úgy összeállítani, olyan hasznos ötletekkel, tanácsokkal kiegészíteni, hogy ne csak tanulmányaik során, hanem később, mint vezető beosztású szakembereknek hatékonyan segítse elő munkáját. Ennek érdekében a következőkre kérem Önöket:
- Őrizzék meg azokat a jó hagyományokat, amelyek a világ szakmai közvéleménye előtt rangot adtak a magyar gasztronómiának.
- Fejlesszék tovább a klasszikus ételkészítés módszereit úgy, hogy azok megfeleljenek a kor követelményeinek.
- Vegyék figyelembe a vendég megváltozott életkörülményeit, melyek a mennyiségi igények mellett mindinkább a minőségi igények kielégítését követelik meg.
- Ismerkedjenek meg az életkészítés, a vendéglátás legújabb módszereivel, hiszen az élet minden területén bekövetkezett fejlődést követnie kell az étkezési kultúra fejlődésének is.
- Törekedjenek arra, hogy az étkeztetés ne csak az éhség csillapításának eszköze legyen. A vendég elé tett étel ízhatásaival nyújtson életörömöt, szórakozást, változatosságával biztosítsa mindazokat az anyagokat, amelyek szervezete, egészsége fenntartásához szükségesek. Vissza

Tartalom

Előszó7
Bevezetés8
Tanulási útmutató9
Előkészítő műveletek11
Növényi eredetű anyagok előkészítő műveletei11
A száraz tisztítás módjai11
A vízzel való tisztítást végezhetjük12
Gépekkel végzett tisztítás12
Növényi eredetű nyersanyagok főzéshez és sütéshez való előkészítése13
Húsfélék előkészítő műveletei17
Az ételkészítés alap- és kiegészítő műveletei24
Alapműveletek24
Főzés24
Párolás25
Sütés25
Kiegészítő műveletek28
Sűrítés28
Ízesítés és fűszerezés29
Pácok (marinade)29
Ízesített vagy előkészített vajak30
Lazítás30
Bundázás31
Lerakás, rétegezés31
Töltés32
Tisztítás, derítés32
Áttörés32
Szűrés32
Feljavítás (legírozás és montírozás)33
Galuskaszaggatás33
Formaadás (dresszírozás)33
Pépek34
Raguk34
Színezés34
Pecsenyelé (jus)34
Tálalás35
Levesek és levesbetétek36
Híg levesek37
Erőlevesek37
Fehér híg levesek42
Magyaros híg levesek46
Sűrített levesek53
Egyszerű sűrített levesek54
Áttört vagy pürélevesek48
Krémlevesek60
A sűrített levesek betétei64
Gyümölcslevesek65
Nyáklevesek67
Különleges levesek68
Mártások75
Meleg mártások80
Az alapmártások és belőlük készítendő mártások80
Egyszerű meleg mártások93
Gyümölcsmártások97
Főzelékek-köretek104
Főzelékek104
Sűrített főzelékek107
Angolos főzelékek113
Franciás főzelékek114
Lengyeles főzelékek116
Köretek117
Burgonyából készült köretek118
Gabonafélékből készült köretek124
Tésztafélékből készült köretek127
Vegyes köretek129
Gyümölcsköretek131
Saláták133
Előételek135
Meleg előételek137
Zöldségfélékből készült előételek138
Tésztafélékből készült előételek146
Rizottók152
Húsokból és belsőségekből készített meleg előételek154
Sajtos előételek159
Meleg tojásételek160
Meleg vegyes ízelítő174
Halakból és hidegvérűekből készült ételek178
A hazánkban legismertebb halak és egyéb hidegvérű állatok csoportosítása179
Édesvízi fehér húsú halak181
Édesvízi barna húsú halak182
Tengeri fehér húsú halak184
Tengeri barna húsú halak185
Vándorhalak186
Édesvízi fehér húsú halakból készült ételek191
Édesvízi barna húsú halakból készült ételek202
Tengeri fehér húsú halakból készült ételek212
Tengeri barna húsú halakból készült ételek212
Vándorhalakból készült ételek214
A hidegvérűekből (rák, béka, csiga, stb.) készíthető meleg ételek215
Marhahúsból készült ételek220
Bélszínből és hátszínbőn egészben sütve készített ételek222
Bélszínből frissen sütéssel készített ételek226
Hátszínből frissen sütésből készült ételek234
Lapos hátszínből frissen süthető szeletek234
Magas hátszínből frissen süthető szeletek235
Párolással készült marhahúsételek236
Egészben236
Szeletben237
Töltve242
Apróhúsokból243
Főzéssel készült marhahúsok249
Belsőségekből készült ételek250
Borjúhúsból készült ételek255
A borjú255
Egészben elkészíthető borjúhúsételek260
Frissen sütéssel készült borjúhúsételek264
Párolással készített borjúhúsételek271
Főzéssel készült borjúhúsételek278
Borjúbelsőségből készült ételek278
Sertéshúsból készült ételek283
Egészben sült sertéshúsételek284
Frissen sütéssel készült sertéshúsételek289
Párolással készült sertéshúsételek294
Főzéssel készült sertéshúsételek294
Füstölt húsból készült ételek313
Sertésbelsőségekből készített ételek318

Marczinek László

Marczinek László műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Marczinek László könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv