1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Felvidékről jöttek

Regény

Szerző

Kiadó: Griff Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 204 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Nyomtatta az "Athenaeum" Könyvnyomda Kassán.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:
Tönkrement a méhes.
A béke derűs éveiben harminc kaptárban harminc szorgalmas méhcsalád dolgozott. Aztán a háború második esztendejében megkezdődött a pusztulás.
Mindez oly... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:
Tönkrement a méhes.
A béke derűs éveiben harminc kaptárban harminc szorgalmas méhcsalád dolgozott. Aztán a háború második esztendejében megkezdődött a pusztulás.
Mindez oly természetes volt annyi romlás közepette.
Hosszú katonavonatok gördültek a síneken s vöröskeresztes kocsik végtelen sorai tértek vissza. Mohácsi állomáselőljáró ott állott a pályaudvaron, fáradtan, vörös szemhéjakkal, a nehéz szolgálat terhével keskeny vállain. Tisztelgett a kigördülő nótázó katonavonatoknak s fogadta a néma sebesültekkel teli vöröskeresztes kocsikat.
Mikor a kimerítő szolgálat véget ért, fáradtan dőlt ágyba. A méhes elhanyagoltan állott a kert végében. Ha néha odament az őszirózsákkal és violákkal szegélyezett úton s végigtekintett a kopott méhesen, mind bizonyosabban tudta, hogy a szörnyű pusztuláson már nem segíthet. A kaptárakat" rablók támadták meg. Látta a méhek csöppnyi holttesteit a kaptár keskeny bejáratánál és szerte a füvön. Az önvédelem hősies küzdelmében pusztultak el. Ha felnyitotta a kaptárakat, riadtan futkosó méheket látott az üveg mögött, azokból is egyre kevesebbet.
Néha sírt e pusztulás felett. A maga módja szerint sírt, zsebkendő és heves jelenet nélkül. Könny fátyolozta fáradt szemét s mikor már semmit sem látott, kezefejével tisztította meg látását. Aztán legyintett sovány kezével, visszarakta a számozott fedeleket s lassú lépésekkel visszament a házba.
A boldog délutáni szendergésnek a méhes lécágyán vége. Hol van már az idő, amikor huszonnégyórás szabadja volt s ezt az időt kint töltötte a méhesben? Mennyi munkát adott a harminc család s mily hálásak voltak törődéséért ezek a csodálatos rendszer szerint élő állatkák. Zuhogott a csillogó sárga méz a pergető falán tavasszal és ősszel. Vissza

Marék Antal

Marék Antal műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Marék Antal könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv