1.034.180

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A 2002-ben megválasztott országgyűlés almanachja

Szerkesztő

Kiadó: Magyar Országgyűlés
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 918 oldal
Sorozatcím: Országgyűlési almanach
Kötetszám: 4
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 20 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, 12 db színes kivehető térképmelléklettel, függelékkel. A függelék címe: Az Európai Parlament magyar képviselői 2004. június 13.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Másfél évtizede annak, hogy a Jelenkutató Alapítvány a Magyar Köztársaság Országgyűlése együttműködésével és támogatásával az 1944-1945 fordulóját követő országgyűlések tagjairól almanachokat... Tovább

Előszó

Másfél évtizede annak, hogy a Jelenkutató Alapítvány a Magyar Köztársaság Országgyűlése együttműködésével és támogatásával az 1944-1945 fordulóját követő országgyűlések tagjairól almanachokat készít. Könyveinkben nem egyszerűen egy korábbi - 1871-ben kezdődött és 1942-ben abbamaradt - hagyomány folytatásáról van szó; 1990-ben az almanachműfaj, a politikaiéletrajz-írás újabb igényeknek megfelelő szabályait is ki kellett alakítani.
A rendszerváltás első parlamentjének feldolgozását 1991. szeptemberben kezdtük. Az 1992-1993 telén megjelent almanach kedvező szakmai fogadtatását követően, az akkori Országgyűlés házbizottságától, illetve Szabad György házelnöktől megbízást kaptunk a hiánypótló sorozat elkezdésére is. Ebből a megbízásból született Az Ideiglenes Nemzetgyűlés almanachja 1944-1945, történelmi sorozatunk első kötete. Könyvünk a modern kori magyar parlamentarizmus félévszázados évfordulójára. 1994. december 21-én jelent meg. Az Ideiglenes Nemzetgyűlés almanachjához írt beköszöntőjében Gál Zoltán akkori házelnök megfogalmazta közös elképzelésünket a történeti sorozat folytatására, a még hiányzó évtizedek feldolgozására. Ezután az 1994. évi Országgyűlés tagjairól készített kiadványunk következett, amely 1996. szeptemberben jelent meg. A történelmi sorozat folytatására 1996 késő őszétől nyílt lehetőségünk, ekkor az 1945. évi Nemzetgyűlés képviselőinek életrajzait, valamint a parlament kétéves történetét dolgoztuk fel; újabb kötetünk 1999 tavaszán került sajtó alá. 2001-re pedig napvilágot látott az 1998. évi Országgyűlés almanachja. Időközben elkészültünk az 1947 és 1949 közötti, a koalíciós időszak utolsó parlamentjét bemutató, harmadik történeti kötetünkkel is, amely, reméljük, még ebben a ciklusban megjelenhet.
A két sorozattal továbbra is az a célunk, hogy megkönnyítsük a tájékozódást és a tájékoztatást, vagyis ily módon is szélesítsük a politikai nyilvánosságot; persze azt reméljük, hogy mindeközben a szociológiai, politológiai kutatók és a történészek számára egyaránt használható kézikönyveket jelentetünk meg, amelyek majd évtizedek múltán is forrásértékűek lehetnek. Természetesen tudjuk, hogy mindig lehet jobbat csinálni; igyekszünk minden kritikát, észrevételt megszívlelni, hiszen szeretnénk a két sorozatot továbbra is folytatni.
A 2002. évi választások idején együttműködtünk a Belügyminisztérium Országos Választási Irodájával is, miután első alkalommal közösen készítettük a Választási füzetek 87. számát, amely a választási eredményekkel egy kötetben tartalmazza a 386 képviselő rövid, szócikkszerű életrajzát. A közös és eredményes munkáért köszönet illeti mindenekelőtt Rytkó Emiliát, Szabó Lászlónét és Bernát Ivánt.
Jelen kötetünk a negyedik szabadon választott Országgyűlés képviselőinek életrajzait, illetve különböző típusú működési és szervezeti adatait tartalmazza. A kiadvány munkálatait érdemben az Országgyűlés házbizottságának 2002. október 16-i döntése után kezdtük el, majd 2003. május 29-én arra is megbízást kaptunk, hogy a kötetbe szánt részletesebb képviselői életrajzok mellett készítsünk rövid és strukturált, magyar és angol nyelvű internetes változatokat. A .rövid" életrajzok magyar változatai 2003. december 1-jén felkerültek az Országgyűlés honlapjára, a változásokat azóta is vezetjük. 2004. júliustól a rövid életrajzok angol nyelven is olvashatók a parlamenti honlapon.
Az előző parlamentből 251 képviselő került be újra a törvényhozásba; a régiek mellett tehát 135 (35%) új tagból áll a 2002 áprilisában megválasztott Országgyűlés. Az összehasonlítás kedvéért érdemes megjegyezni, hogy 1990-ben 362 (94%), 1994-ben 246 (64%), 1998-ban 195 (49%) új képviselő jutott be a törvényhozásba. Az életrajzok szinte kizárólag saját kérdőíveink alapján, írásos és szóbeli adatkérések, interjúk és személyes egyeztetések útján készültek; az általunk szerkesztett szövegek információit kiegészítettük és összevetettük az interjúkötetekben, lexikonokban, illetve a sajtóban megjelent adatokkal is. Természetesen a „régi" képviselők esetében sem mulasztottuk el az újbóli kapcsolatfelvételt. Újdonság a képviselők internet-használati készsége; információink egy jelentős része különböző intézmények vagy személyek honlapjairól származik, de természetesen gyakran használtuk, a központi kormányzat és a parlament, az önkormányzatok és a pártok különböző típusú információs oldalait is; a képviselőház tagjainak több mint egytizedével elektronikus postán tartottuk a kapcsolatot. Az életrajzok tartalmi megítéléséhez néhány adatgyűjtési és szerkesztési elvet rögzítenünk kell. Alapvetően háromfajta információ közlésére törekedtünk: a családi háttér lehetőség szerint pontos felvázolására, a képviselők iskolai és munkahelyi életútjának minél részletesebb összefoglalására, és a politikai pálya állomásainak, fordulatainak ismertetésére. Igyekeztünk minél több adatot és dátumot közölni, különös tekintettel az Országgyűlésben, a kormányzatban és az önkormányzatokban, illetve a pártokban viselt vezető tisztségekre. A parlament összetételének egyik érdekessége továbbra is a nagyszámú, 193 (50%) önkormányzati előélettel rendelkező politikus bejutása, közülük százhuszonegyen parlamentbe kerülésükkor is aktív helyi politikusok, ötvenkilencen első számú vezetők, községi és városi polgármesterek, további kilencen megyei közgyűlési elnökök. Vissza

Tartalom

Bevezető 7
Életrajzok 11
Melléklet 577
A 2002. évi országgyűlési választások összefoglaló adatai 579
A 2002. évi Országgyűlés tagjainak választási eredményei 635
A 2002. évi Országgyűlés tisztségviselői, képviselői, képviselőcsoportjai 675
A 2002. évi Országgyűlés bizottságai és albizottságai 717
A 2002. évi Országgyűlés tagjainak önkormányzati mandátumai és tisztségei 787
A köztársasági elnök és a kormányok tagjai 819
Az Országgyűlés szociológiai összetétele 827
Nemzetközi szervezetekbe delegált képviselők 879
Kiegészítő adatok az 1998. évi Országgyűlésről 893
Változások az Országgyűlés összetételében 2004. december 1-2005. május 31 913
Függelék
Választási térképek
Ülésrend
Magyarország képviselői az Európai Parlamentben
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv