1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A magyar-csehszlovák határvízi együttműködés 50 éve

Szerző
,
Kiadó:
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 129 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN: 962-602-450-2
Megjegyzés: Színes és fekete-fehér fotókkal illusztrálva.

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:
"A magyar—csehszlovák határvízi együttműködés kezdete az 1920-as évek elejére nyúlik vissza. A két állam vízügyi szervei egymással együttműködve ezekben az években a Duna határszakaszán a... Tovább

Előszó

Részlet:
"A magyar—csehszlovák határvízi együttműködés kezdete az 1920-as évek elejére nyúlik vissza. A két állam vízügyi szervei egymással együttműködve ezekben az években a Duna határszakaszán a nemzetközi hajózás érdekében szükséges szabályozási és fenntartási munkálatokat határozták meg, illetve végezték el közös munkaként.
Több évi előkészítő tárgyalás eredményeként 1937-ben kötötték meg az első egyezményt, amely az említett szabályozási munkákon kívül elsősorban az árvízvédelmi együttműködésre terjedt ki. A bővülő vízügyi feladatok és a mélyülő kapcsolatok figyelembevételével 1954-ben új egyezményt kötöttek, amely már szélesebb körben szabályozta a közös munkát. Az idők folyamán azonban ez az egyezmény is több szempontból elavult, ugyanis az árvízvédelem, a folyamszabályozás és a hajóút kitűzése mellett előtérbe került a vizek hasznosítása és minőségének védelme, amely már túlnőtt a szorosan vett határvizek határszakaszain.
A két ország kormánya 1976-ban kötötte meg azt az új, korszerű egyezményt, amely a fejlődő társadalmi-gazdasági igényeknek megfelelően már kiterjed a felszíni és felszín alatti vizek szennyezés elleni védelmére, a vizek hasznosítására és kártételei elhárításának valamennyi kérdésére.
A közvetlen együttműködés a Magyar—Csehszlovák Határvízi Bizottságban (korábban Közös Műszaki Bizottságban) történik, amelynek munkáját a két fél szakértőiből álló öt albizottság segíti. Ez a szervezeti felépítés a Bizottság ülésszakain hozott határozatokkal összhangban, hatékony munkát tesz lehetővé az operatív feladatok megoldásában a területi vízügyi szervek közvetlen munkakapcsolatán, szoros együttműködésen keresztül. Munkájuk eredménye kerül a Bizottság ülésszakát előkészítő tárgyalásra, majd az ülésszakra.
Közösen történik az árvíz- és belvízvédelmi műveik rendszeres felülvizsgálata, a védelmi anyagok, felszerelések mennyiségi és minőségi ellenőrzése, a védekezési tervek és szervezetek korszerűsítése. A Duna közös határszakaszán, az éves közös építési munkaterv szerint végzik a szabályozási munkákat, a kotrásokat, a hajóút kitűzését, a Gabcikovo—Nagymarosi Vízlépcsőrendszer létesítésével összhangban." Vissza

Tartalom

A magyar—csehszlovák határvízi együttműködés sikeres ötven éve 5
Az együttműködés fejlődése 9
A Duna közös határszakasza 15
A Gabcikovo—Nagymarosi Vízlépcsőrendszer 31
Ipoly-völgy 35
Bodrog-völgy 41
Hernád-völgy 49
Sajó-völgy 53
A Tisza közös határszakasza 57
Vízminőség-védelem 61
A közös munkák elszámolása és kiegyenlítése 67
A Magyar—Csehszlovák Határvízi Bizottság (Közös Műszaki Bizottság)
tevékenysége 69
A Magyar—Csehszlovák Közös Műszaki Bizottság, illetve Határvízi
Bizottság ülésszakain a magyar és a csehszlovák delegáció részvevőinek névsora 85
Egyezmény 93
Képmelléklet 105-129
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A magyar-csehszlovák határvízi együttműködés 50 éve A magyar-csehszlovák határvízi együttműködés 50 éve

A borítón bejegyzés látható.

Állapot:
1.840 ,-Ft
9 pont kapható
Kosárba
konyv