kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 237 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | 963-221-163-4 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér rajzokkal illusztrálva. Tankönyvi szám: 21411. |
| Fűszerek és ízesítők | 3 |
| A fűszerek és ízesítőszerek általános jellemzése | 3 |
| A fűszerek megismerése és elterjedése (Olvasmány) | 5 |
| Fontosabb hazai és külföldi fűszerek | 6 |
| Termések | 6 |
| Magvak | 10 |
| Virágok és virágrészek | 11 |
| Levelek | 13 |
| Héjrészek | 14 |
| Gyökerek | 14 |
| Hazai fűszerkülönlegességek | 14 |
| Fűszerkeverékek | 16 |
| Fűszerpótlók | 17 |
| Tágabb értelemben vett fűszerek | 17 |
| Étkezési só | 17 |
| Ecet | 18 |
| Ételízesítők | 20 |
| A cukrásziparban felhasznált zamatosítók | 22 |
| Eszenciák | 22 |
| Természetes savanyítók | 22 |
| Keserű ízanyagok | 23 |
| Kérdések és feladatok | 23 |
| Koffeintartalmú élvezeti szerek | 24 |
| A koffeintartalmú élvezeti szerek jellemzése | 24 |
| Kávé | 24 |
| A kávé származása | 24 |
| A kávénövény jellemzése | 24 |
| A kávé fajtái | 25 |
| A kávétermés feldolgozása és kémiai összetétele | 25 |
| Jelentősebb kereskedelmi nyerskávéfajták | 26 |
| A nyerskávé minősége, csomagolása, raktározása | 27 |
| A nyerskávé pörkölése | 27 |
| A pörkölt kávé minőségi követelményei | 28 |
| A pörkölt kávé fajtái, csomagolása, átvétele és tárolása | 28 |
| A kávéfogyasztás helyzete világviszonylatban és Magyarországon | 29 |
| Kávékivonatok | 30 |
| Tea | 30 |
| A tea származása és elterjedése | 30 |
| A teanövény jellemzése és kémiai összetétele | 31 |
| A tealevelek feldolgozása | 32 |
| A tea csomagolása, szállítása, raktározása és minőségi követelményei | 32 |
| Forgalomban levő teafajták | 33 |
| Teasűrítmények, teakivonatok | 34 |
| Teapótlók | 34 |
| Kérdések, feladatok | 36 |
| Italok | 37 |
| Alkoholtartalmú italok | 37 |
| Az alkohol élettani hatása a szervezetre | 37 |
| Bor | 38 |
| A bor általános jellemzése és kereskedelmi jelentősége | 38 |
| Hazánk borvidékei | 39 |
| A szőlő feldolgozása és a borkészítés | 41 |
| A borok kezelése (pinceműveletek) | 45 |
| A borok jellemző alkotórészei | 47 |
| A borok érzékszervi tulajdonságai | 47 |
| A forgalomba kerülő borok általános követelményei | 48 |
| A borok csoportosítása és az egyes csoportok jellemzése | 48 |
| A borok rendellenességei | 53 |
| A szőlőtermesztés hagyományai Magyarországon és a magyar borok világhírneve (Olvasmány) | 55 |
| A borok jellemzésére használt szakkifejezések | 56 |
| A borok érzékszervi vizsgálata | 56 |
| A borok átvétele és tárolása | 58 |
| Palacktípusok | 59 |
| A bortörvény | 60 |
| Bortermelő szervezetek | 60 |
| Kérdések, feladatok | 61 |
| Sör | 61 |
| A sör jellemzése | 61 |
| A sör készítése | 62 |
| A sör minőségét meghatározó tényezők | 64 |
| Forgalomban levő sörfajták | 65 |
| A sör forgalomba hozatala | 67 |
| Kérdések, feladatok | 69 |
| Szeszesitalipari készítmények | 70 |
| Általános jellemzésük és csoportosításuk | 70 |
| Pálinkakészítmények | 71 |
| Likőrkészítmények | 74 |
| Külföldi szeszesitalipari készítmények | 77 |
| Kevert italok | 78 |
| A pálinka- és likőrkészítmények tulajdonságainak érzékszervi vizsgálata | 80 |
| A pálinka- és likőrkészítmények átvétele, kezelésük a vendéglátóiparban | 81 |
| Kérdések, feladatok | 82 |
| Alkoholmentes italok | 83 |
| Fogyasztásuk jelentősége a táplálkozásban | 83 |
| Gyümölcslevek | 83 |
| Zöldséglevek | 84 |
| Szörpök | 85 |
| Gyümölcslé alapú szörpök | 85 |
| Víz alapú szörpök | 86 |
| Különleges összetételű szörpök | 86 |
| Szénsavas üdítő italok | 86 |
| Növényi kivonattal készített italok | 87 |
| Gyümölcssűrítményekből készített italok | 87 |
| A szikvíz (szódavíz) | 88 |
| Ásványvíz, gyógyvíz, üdítő víz | 88 |
| Kérdések, feladatok | 89 |
| Áruvizsgálati gyakorlatok | 90 |
| A bor alkoholtartalmának meghatározása Malligand-készülékkel | 90 |
| A pálinka alkoholtartalmának meghatározása szeszfokolóval | 92 |
| A likőrök és üdítő anyagok szárazanyag-tartalmának meghatározása refraktométerrel | 93 |
| ÁLLATI EREDETŰ ÉLELMISZEREK | 97 |
| Hús és húsipari termékek | 99 |
| A hús fogalma | 99 |
| A hús összetétele | 99 |
| A hús érzékszervi sajátosságai | 102 |
| A hús érése | 104 |
| A hús romlása | 105 |
| Meleg vérű állatok | 107 |
| Tenyésztett emlősállatok: vágóállatok | 107 |
| A vágóállatok feldolgozása | 109 |
| Húsipari termékek | 111 |
| A hús ipari feldolgozása | 111 |
| Gyorsfagyasztásra szánt húsipari termékek | 112 |
| Rövidebb időre tartósított húsipari termékek | 116 |
| Hosszabb időre tartósított húsipari termékek | 120 |
| Olvasmány | 124 |
| Kérdések, feladatok | 125 |
| Tenyésztett szárnyas állatok: baromfifélék | 126 |
| A baromfihús táplálkozás-élettani jelentősége | 127 |
| A baromfi feldolgozása | 128 |
| Baromfiipari termékek | 128 |
| Baromfifajták | 129 |
| Vadon élő állatok | 133 |
| A vadhús táplálkozás-élettani jellemzése | 136 |
| Olvasmány | 138 |
| Hideg vérű állatok | 139 |
| Halak | 139 |
| A halhús táplálkozás-élettani jellemzése | 140 |
| Halfajták | 140 |
| A halfeldolgozó ipar termékei | 150 |
| Rákok | 151 |
| Békák | 152 |
| Kagylók | 152 |
| Csigák | 153 |
| Kérdések, feladatok | 154 |
| A tej és feldolgozásának termékei | 155 |
| A tej fogalma | 155 |
| A tej összetétele | 155 |
| Fehérjék | 156 |
| Zsírok | 156 |
| Szénhidrátok | 156 |
| Vitaminok | 156 |
| Ásványi anyagok | 157 |
| Víz | 158 |
| Enzimek és festékanyagok | 158 |
| A tej tulajdonságai | 158 |
| Érzékszervi jellemzők | 158 |
| Fizikai tulajdonságok | 159 |
| Kémiai tulajdonságok | 159 |
| A tej táplálkozás-élettani értéke | 160 |
| A tej származékai | 161 |
| A fogyasztási tej | 161 |
| Tisztítás | 161 |
| Pasztőrözés | 162 |
| Hűtés és tárolás | 162 |
| Adagolás | 162 |
| A fogyasztási tej fajtái | 162 |
| Tejkészítmények | 163 |
| Ízesített tejkészítmények | 163 |
| Savanyított tejkészítmények | 164 |
| Tejszínkészítmények | 166 |
| Habtejszín | 166 |
| Tejszínhab | 167 |
| Ízesített tejszínhab | 167 |
| Tejtermékek | 167 |
| Vaj | 167 |
| Túró | 168 |
| Sajt | 169 |
| Tejkonzervek | 172 |
| Sterilizált doboztej | 173 |
| Sűrített tej | 173 |
| Tejpor | 173 |
| Kérdések, feladatok | 179 |
| Áruvizsgálati gyakorlatok | 181 |
| A tej vizsgálata | 181 |
| Bakteriológiai tisztasági próba | 181 |
| A tej fajsúlyának meghatározása | 181 |
| A tej érzékszervi vizsgálata | 183 |
| A tej pasztőrözöttségének megállapítáa | 184 |
| A tej frisseségének megállapítása alkoholos próbával | 186 |
| A tej frisseségének megállapítása alizarol próbával | 187 |
| A tejtermékek vizsgálata | 188 |
| A tejföl érzékszervi vizsgálata | 188 |
| A vaj érzékszervi vizsgálata | 189 |
| A sajtok érzékszervi vizsgálata | 191 |
| Kérdések | 199 |
| Tojás | 200 |
| A tojás fogalma és jelentősége | 200 |
| A tojás szerkezete és kémiai összetétele | 200 |
| A tojás minősége és hibái | 202 |
| A tojás tartósítása | 203 |
| A héjas tojás tartósítása | 203 |
| Az ömlesztett vagy létojás tartósítása | 204 |
| A tojás minősítése és jelölése | 205 |
| A tojás csomagolása, szállítása, átvétele és tárolása | 206 |
| Kérdések, feladatok | 207 |
| Étkezési zsiradékok | 208 |
| A zsiradék jelentősége a táplálkozásban | 208 |
| Az étkezési zsiradékok kémiai összetétele | 209 |
| A zsiradékok romlása | 210 |
| A zsiradékok csomagolása és tárolása | 210 |
| Növényi eredetű étkezési zsiradékok | 212 |
| Étolaj | 212 |
| Étkezési zsiradékokat szolgáltató növények | 213 |
| Mesterséges étkezési zsiradékok | 216 |
| Állati eredetű étkezési zsiradékok | 219 |
| Sertészsír | 219 |
| A sertészsír minőségi követelményei | 220 |
| Kérdések, feladatok | 221 |
| Az élelmiszerek feldolgozása a vendéglátóiparban (Összefoglalás) | 223 |
| A szakács munkája | 223 |
| A cukrász munkája | 225 |
| A felszolgáló munkája | 226 |
| A vendéglátóipari eladó munkája | 227 |
| Irodalomjegyzék | 229 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.