kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | NOVORG-KERSZI Munkaszervező Leányvállalat |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 291 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 16 cm |
| ISBN: | 963-616-175-5 |
| Megjegyzés: | A könyv 1500 példányban jelent meg. |
| Előszó | 5 |
| Alapok | 7 |
| Alaplevek, barnák | |
| Barna alaplé, közönséges | 9 |
| - rövidebb változat | 10 |
| Borjú, barna alaplé - | 10 |
| - redukált (borjú zsü) | 11 |
| - redukált és besűrített (zsü lié) | 11 |
| Vadas, barna alaplé | 12 |
| Alaplevek, fehérek | |
| Fehér alaplé, közönséges | 13 |
| Szárnyas, fehér alaplé | 14 |
| Hal alaplé (rövid lé) | 14 |
| - rövidebb változat | 15 |
| Sovány, fehér alaplé | 15 |
| Esszenciák | 16 |
| Ajóka, vagy szardella-esszencia | 16 |
| Gomba-esszencia | 17 |
| Szarvasgomba-esszencia | 18 |
| Gyorseljárás alaplevek és esszenciák készítésére | 18 |
| - barna alapléhez | 18 |
| - besűrített, barna alapléhez | 19 |
| - vadasításhoz | 19 |
| Kocsonyák | 20 |
| Párolt zöldség, zöldség ragú | 22 |
| Zsíros készítési mód - körethez | 23 |
| Sovány készítési mód - körethez | 23 |
| - töltelékhez | 23 |
| - leveshez | 23 |
| - mártáshoz | 23 |
| Elnevezések - "julienne" | 24 |
| - "brunoise" | 24 |
| - "mirepoix" | 24 |
| - "ragout" | 24 |
| - "paysanne" | 24 |
| - "rondelles" | 25 |
| - "matignons" | 25 |
| A főzőlé | 25 |
| Párolt gomba, gombaragú | 25 |
| Gombavagdalék (duxelle) | 26 |
| Gombapüré | 26 |
| Rántások | 27 |
| Fehér rántás | 28 |
| Szőke - | 28 |
| Sovány, barna - | 28 |
| Zsíros, barna - | 28 |
| Lisztes főzetek | 29 |
| - világos rántások helyett | 29 |
| - zsíros, barna rántások helyett | 30 |
| Legírozás | 31 |
| Alapmártások, barnák | |
| Spanyolmártás, zsíros | 33 |
| - sovány | 34 |
| - spanyol változat | 34 |
| - olasz változat | 36 |
| - régi francia változat | 37 |
| - olasz variációk | 38 |
| Dömi-glász mártás | 40 |
| A barna mártásokról általában | 42 |
| Lészeparátor és turmixgép | 42 |
| Alapmártások, fehérek | |
| Fehér mártás | 44 |
| - spanyol változat | 45 |
| - spanyol változat, gyorsabb | 45 |
| Besamel-mártás | 45 |
| - zsíros változat | 46 |
| - sovány változat | 46 |
| - francia változat, zsíros | 46 |
| - spanyol változat, zsíros | 46 |
| - német változat, zsíros | 47 |
| - spanyol változat, sovány | 47 |
| - francia változat, sovány | 47 |
| - spanyol változat, sovány | 47 |
| - gépesített változatok | 47 |
| A sovány Besamel-mártás zsírosítása | 48 |
| Veluté-mártás, zsíros | 49 |
| Szárnyas - | 50 |
| Halas - | 50 |
| Sovány veluté-mártás | 50 |
| - változatok | 50 |
| Paradicsommártás, zsíros | 50 |
| - sovány | 52 |
| - liszt nélkül | 52 |
| - olasz változat | 52 |
| - olasz változat, nápolyi | 53 |
| - olasz változat, gyors | 53 |
| - gépesített változatok | 54 |
| Németmártás, vagy párizsi mártás | 55 |
| - olasz változat | 55 |
| - olasz változat | 56 |
| - szárnyasokhoz | 56 |
| - halakhoz | 56 |
| - gombás | 56 |
| - szarvasgombás | 57 |
| Szüprem-mártás | 57 |
| - tejszín helyett, tejföllel | 58 |
| - francia változat, régi | 58 |
| - háztartási változat | 59 |
| - készítése egy menetben | 61 |
| Alapmártások, emulziók | |
| Hollandi mártás | 63 |
| - olasz változat | 64 |
| - francia változat | 65 |
| - olasz változat | 66 |
| - spanyol változat | 66 |
| - ugyanez, franciásan | 67 |
| Majonéz | 68 |
| - és a főtt tojássárga | 71 |
| Egyéb emulziós mártások | 71 |
| Gyümölcsmártások, natur, liszt nélkül | 71 |
| Összetett vajak | 72 |
| Mártások és vajak | 73 |
| Spanyolmártás származékok | |
| Cseresznyemártás | 75 |
| Borsos mártás | 76 |
| Bretonmártás | 82 |
| Burgundi mártás, vörös-boros | 84 |
| Pikáns mártás | 85 |
| Római mártás | 87 |
| Vagdalt, vagy hasé mártás | 89 |
| Viktória mártás | 90 |
| Yorkshire mártás | 91 |
| Genfi mártás | 92 |
| Chambord mártás | 93 |
| Gratin mártás | 93 |
| Matróz mártás | 94 |
| Dömi-glász mártás származékok | |
| Alboni mártás | 95 |
| Amerikai mártás | 96 |
| Bordói mártás | 99 |
| Chateubriand mártás | 103 |
| Édes-savanyú mártás | 105 |
| Financier mártás | 106 |
| Finom fű mártás | 107 |
| Godard mártás | 108 |
| Gombamártás | 108 |
| Gombamártás, paradicsomos | 110 |
| Hentesné mártás | 112 |
| Huszár mártás | 114 |
| Lyoni mártás | 114 |
| Madeiramártás | 115 |
| Ördög mártás | 118 |
| Mustármártás | 119 |
| Régens mártás | 120 |
| Róbert mártás | 121 |
| Szarvasgomba-mártás | 124 |
| Vadász mártás | 125 |
| Salmis mártás | 126 |
| Szent Menehould mártás | 127 |
| Tárkonymártás | 128 |
| Teknősbéka mártás | 130 |
| Mártások barna alapléből | |
| Angol, barna mártás | 132 |
| Barna osztrigamártás | 132 |
| Cigánymártás | 133 |
| Mártások, barna, borjú alapléből | |
| Afrikai mártás | 135 |
| Ánizsmártás | 136 |
| Narancsmártás | 137 |
| Portói mártás | 141 |
| Portugálmártás | 142 |
| Mártások húslevesből | |
| Arómás mártás | 143 |
| Miroton mártás | 144 |
| Pirított kenyér mártás | 145 |
| Szegény ember mártás | 146 |
| Véres mártás | 148 |
| Fehér összetett mártások | |
| Fehér mártás származékok | |
| Vajmártás | 149 |
| Vajmártás, angol | 152 |
| Besamel-mártás származékok | |
| Ajóka-, vagy szardellamártás | 155 |
| Franciamártás | 156 |
| Hagymamártás, angol | 157 |
| Mornay mártás | 157 |
| Nantuai mártás | 158 |
| Soubise mártás | 159 |
| Tejfölös mártás | 160 |
| Tojásmártás, angol | 163 |
| Veluté-mártás származékok közönséges velutéból | |
| - szárnyas velutéból | |
| - halas velutéból | |
| Auróra mártás | 164 |
| Andalúzmártás | 164 |
| Bonnefoy mártás, vagy fehér bordói mártás | 165 |
| Bontemps mártás | 166 |
| Chivry mártás | 167 |
| Provanszi fokhagymamártás | 167 |
| Ravigot mártás | 168 |
| Királyi mártás | 169 |
| Magyarmártás | 170 |
| Tárkonymártás | 171 |
| Angolmártás | 172 |
| Bercy mártás | 173 |
| Bretonmártás | 173 |
| Crevett-mártás | 174 |
| Fehérboros mártás | 176 |
| Görögmártás | 180 |
| Kardinális mártás | 181 |
| Lettmártás | 182 |
| Normandmártás | 182 |
| Mártások fehér alaplevekből; borjú alapléből | |
| - szárnyas alapléből | |
| - hal alapléből | |
| - húslevesből | |
| Provanszi mártás | 185 |
| Evezős mártás | 186 |
| Curry mártás | 187 |
| Németmártás származékok | |
| Csibemártás | 190 |
| Folyami rák mártás | 190 |
| Gombamártás | 192 |
| Kapormártás | 193 |
| Lyoni mártás | 194 |
| Provanszi tőkehal-mártás | 194 |
| Szőlő-, vagy mustmártás | 195 |
| Tavaszi mártás | 196 |
| Villeroy mártás | 196 |
| Szüprem-mártás származékok | |
| Albuférai mártás | 200 |
| Bankár mártás | 200 |
| Elefántcsont mártás | 200 |
| Muszlin, vagy Chantilly mártás | 201 |
| Zománc-mártások (avagy hideg-meleg mártások) | |
| Barnák | |
| Egyszerű barna zománc-mártás (zm) | 201 |
| Barna zm. szárnyashoz | 203 |
| Narancsos zm. | 204 |
| Vadas zm. | 204 |
| Barna zm. halhoz | 205 |
| Paradicsomos zm. | 205 |
| Fehérek | |
| Egyszerű, fehér zm. | 205 |
| Auróra zm. | 209 |
| Sovány, fehér zm. | 209 |
| Szőke, vagy német zm. | 209 |
| Emulziós összetett mártások | |
| Hollandi mártás származékok és hollandi típusú mártások - vajmajonézek | |
| Máltai mártás | 210 |
| Mogyoróvaj mártás | 211 |
| Béárni mártás | 211 |
| Beauharnais mártás | 212 |
| Choron mártás | 212 |
| Foyot mártás | 213 |
| Paloise mártás | 213 |
| Tiroli mártás | 213 |
| Bajormártás | 214 |
| Angol, tojásos vajmártás | 215 |
| Skót, tojásos vajmártás | 216 |
| Majonézek és - | |
| - majonéz jellegű mártások | |
| Chantilly mártás | 216 |
| Gloucester mártás | 216 |
| Indiai majonéz | 217 |
| Kaviáros majonéz | 217 |
| La Varenne mártás | 217 |
| Máltai majonéz | 218 |
| Rákmajonéz | 218 |
| Szardellás majonéz | 219 |
| Tárkonyos majonéz | 219 |
| Zománc, vagy zselatinos majonéz | 219 |
| Orosz majonéz | 220 |
| Andalúz majonéz | 220 |
| Keleti majonéz | 221 |
| Muskétás majonéz | 221 |
| Remulád mártás | 222 |
| Svédmártás | 223 |
| Zöld mártás | 224 |
| Hideg fokhagymamártás | 225 |
| Mustármártás | 226 |
| Provanszi mártás | 226 |
| Szardellamártás | 227 |
| Tartármártás | 227 |
| Vince mártás | 228 |
| Egyéb emulizós mártások | |
| Vinegrett mártás | 230 |
| Ravigot mártás | 231 |
| Tejszínes mustármártás | 232 |
| Gyümölcsmártások, natur, liszt nélkül | |
| Egresmártás | 232 |
| Almamártás | 233 |
| Ribiszkemártás | 234 |
| Cumberland mártás | 234 |
| Összetett vajak | |
| Gombás vaj | 236 |
| Hagymás vaj | 236 |
| Melélőhagymás vaj | 236 |
| Fokhagymás vaj | 236 |
| Paradicsomos vaj | 237 |
| Szarvasgombás vaj | 237 |
| Tárkonyos vaj | 237 |
| Zöldpaprikás vaj | 237 |
| Diós vaj | 238 |
| Mandulás vaj | 238 |
| Mogyorós vaj (erdei) | 238 |
| Mogyorós vaj (amerikai) | 238 |
| Pisztáciás vaj | 238 |
| Haltejes vaj | 238 |
| Angolnás vaj | 239 |
| Lazacos vaj | 239 |
| Szardellás vaj | 239 |
| Szardíniás vaj | 239 |
| Tonhalas vaj | 239 |
| Heringes vaj | 239 |
| Kaviáros vaj | 239 |
| Mustáros vaj | 240 |
| Paprikás vaj | 240 |
| Curry-poros vaj | 240 |
| Tojásos vaj | 240 |
| Citromos vaj | 240 |
| Lisztes vaj | 241 |
| Bercy vaj | 242 |
| Borkereskedő vaj | 242 |
| Colbert vaj | 243 |
| Csiga vaj | 243 |
| Habos vaj | 244 |
| Fehér vaj | 245 |
| Montpellier-i vaj | 245 |
| Ravigot vaj | 246 |
| Udvarmester vaj | 247 |
| Tavaszi vaj | 247 |
| Olvasztott vaj | 248 |
| Molnárné, vagy mogyoróvaj | 248 |
| Lengyel vaj | 248 |
| Fekete vaj | 249 |
| Rákvaj, meleg | 250 |
| Rákvaj, hideg | 250 |
| Piros vajak | 251 |
| Zöld vajak | 251 |
| Mihez, milyen mártást adjunk? | 253 |
| Betűrendes tárgymutató | 268 |
| Tartalomjegyzék | 277 |