1.035.070

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vulgo 2003/3.

Bölcseleti folyóirat - Negyedik évfolyam 3. szám

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Nagy örömmel térek vissza Saint-Louis egyetemére, amelyről igen szép emlékeket őrzök. Ma, egyetértésben az Önök tanáraival, egy olyan témáról fogok beszélni, amely beleillik a tanév anyagába: a... Tovább

Előszó

Nagy örömmel térek vissza Saint-Louis egyetemére, amelyről igen szép emlékeket őrzök. Ma, egyetértésben az Önök tanáraival, egy olyan témáról fogok beszélni, amely beleillik a tanév anyagába: a test témájáról. Még pontosabban az élő test problémáját fogom felvetni. E probléma fel- dolgozásakor két különböző ösvényt nyithatunk meg. Kiindulhatunk a közönséges észlelés testéből, lett légyen szó akár az anyagi testről, akár a mi testünkről, amely a többi tárgy mellett a világban jelenik meg a számunkra, éspedig ugyanúgy, ahogy a többi tárgy megjelenik. A test e meglehetősen általános tapasztalata alapján rögzíthetjük a különbséget, amely az élettelen testet elválasztja az élő testtől, mely utóbbi azonban szintúgy a világhoz tartozik, mint a másik.
Ma reggel ezt az első útvonalat fogom követni. De ha eltöprengünk az élő test témáján, látni fogjuk, hogy elképzelhető egy másik út is. Ez az életből indul el, és azt igyekszik megmutatni, hogyan születik meg a test az életben, hogyan fogan meg az életben, amely egyszersmind Isten élete, valami olyasmi, mint az élő test, a mi élő testünk, amely érez, cselekszik, szenved, és amellyel maga az életünk esik egybe. Erre a fáradságosabb és tudtommal kevéssé kitaposott ösvényre majd esti előadásomban lépek.
Most reggel tehát a test közönséges tapasztalatával kezdjük, a világegyetemet megtöltő testekével és a sajátunkéval, amely szintén e világban foglal helyet. Ehhez a testhez azáltal férkőzhetünk hozzá, hogy megmutatkozik nekünk, adódik a számunkra. Megmutatkozik nekünk, méghozzá a világban. Egyszóval érzékelhető test, valami, amit látok, hallok, megérinthetek, érezhetek. Olyasvalami tehát, ami érzéki minőségekkel rendelkezik, hangzik, illatozik, hideg vagy meleg, kemény vagy lágy, érdes vagy sima, lehet szép, lehet csúnya, mint általában bármi a világban. Furcsálkodunk rajta, hogy a testünk révén a világ bármely dolgához hasonlóvá válunk. Vissza

Tartalom

Michel Henry: Az élő test 3
PERFORMANCE
Erika Fischer-Lichte: A test megdicsőülése 20
Müncheni Kutatócsoport: Tudás és látás 31
Jean-François Lyotard: A fog, a tenyér 45
Pálfalusi Zsolt: Performance 52
SZEX
Julia Kristeva: Vallásunk: a látszat 68
Széplaky Gerda: A szerelmes és a csaló 77
OLYMPICA
Martin Heidegger: A res cogitans (a tudat) létkaraktere 92
Pápay György: Az erős mesterségesintelligencia-hipotézis kartéziánus gyökerei 104
Marx Laura: A szenvedélyek színháza 123
VULGATA
René Descartes: Olympica 140
Jean-Luc Marion: Álmodik-e a gondolkodás? 147
FÜGGŐ
Fülöp Erika: Séták egy kert körül
Krasznahorkai László: Északról hegy,
Délről tó, Nyugatról utak, Keletről folyó 166
Pólik József: A diskurzus spanyolcsizmája
Kunszt György: Nihil és ámen 177
Asztalos Éva: Kis mű-fogások
Walter Benjámin: A szirének hallgatása 187
Kalmár György: A befordult férfi anatómiája
Thomas Laqueur: A testet öltött nem 193
VA BANQUE
Peter Singer: Minden állat egyenlő 208
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv