1.031.433

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

2500 kilométer a Kárpátok főgerincén

Kárpát-Koszorú Nemzetközi Túraútvonal

Szerkesztő
Fotózta
,
Kiadó:
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott keménykötés
Oldalszám: 220 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 34 cm x 25 cm
ISBN: 978-963-06-2628-6
Megjegyzés: Színes képekkel illusztrálva.

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Tovább

Előszó


Vissza

Fülszöveg


Magvakországi Karpát Egyesület
A magashegyek turista felfedezését kitűző turista társaságok, klubok és egyesületek .1 XIX. század második telében kezdtek alakulni és működni a polgárosodott Nyugat-Európában. Az első ilyen egyesülés .1/ Alpine Club (London, 1857) volt. Ezt követte az Österreichischer Alpen Verőin (ÖAV - Bécs, IS(i2), a Schvveizer Alpon Club (SAC - Zürich, 1863), a Club Alpino Italiano (CAI - Torino, 1863), a Deutscher Alpon Verőin (DAV -München, 1864) és az Österreichischer Touristen Klub (ÖTK - Bécs, 1869). A világon a hetedikként, a történelmi Magyarországon elsőként 1873. augusztus 10-én alakult meg ilyen egyesület, a Kárpátok északi karéjában lévő Tátra Füreden. A szervezet a Magyarországi Kárpát Egyesület (MKE) nevet vette fel. Székhelye 1873-83 között Késmárk, majd Lőcse, később Igló lett. Működési területe kiterjedt a Kárpátok északi hegyvonulatára és a Kárpát-medencére. Feladatának tekintette tagjai rendszeres és váI toza tos sporttevékenységének... Tovább

Fülszöveg


Magvakországi Karpát Egyesület
A magashegyek turista felfedezését kitűző turista társaságok, klubok és egyesületek .1 XIX. század második telében kezdtek alakulni és működni a polgárosodott Nyugat-Európában. Az első ilyen egyesülés .1/ Alpine Club (London, 1857) volt. Ezt követte az Österreichischer Alpen Verőin (ÖAV - Bécs, IS(i2), a Schvveizer Alpon Club (SAC - Zürich, 1863), a Club Alpino Italiano (CAI - Torino, 1863), a Deutscher Alpon Verőin (DAV -München, 1864) és az Österreichischer Touristen Klub (ÖTK - Bécs, 1869). A világon a hetedikként, a történelmi Magyarországon elsőként 1873. augusztus 10-én alakult meg ilyen egyesület, a Kárpátok északi karéjában lévő Tátra Füreden. A szervezet a Magyarországi Kárpát Egyesület (MKE) nevet vette fel. Székhelye 1873-83 között Késmárk, majd Lőcse, később Igló lett. Működési területe kiterjedt a Kárpátok északi hegyvonulatára és a Kárpát-medencére. Feladatának tekintette tagjai rendszeres és váI toza tos sporttevékenységének elősegítésén tűi az egyes hegységek komplex feltárását, turista létesítmények (turista- és menedékházak, kilátók, turistautak, források) létrehozását és fenntartását, tű rávezetők és hegyimentők képzését, a hegyivezetők és hegyimentők szolgálatainak megszervezését és működtetését. Ezen tűi menően bárki számára biztonságosabban hozzáférhetővé kívánta tenni az egyes hegységeket: ennek érdekében rendszeres kapcsolatot tartott a Kárpátokban és az Alpokban működő hegymászó- és turista szervezetekkel. Az egyesület tagjai jelentős segítséget nyújtottak a természetvédelem meghonosításához - pl. közreműködésükkel helyezték a XIX. században védelem alá a magas-tátrai Felkai-völgyet.
Az egyesület legjelentősebb alkotásai: 55 turista- és menedékház, valamint a Kárpát Múzeum létrehozása és fenntartása (1886-1920), továbbá az Aggteleki Cseppkőbarlang feltárása, kiépítése és öt évtizedes működtetése (1881 -1934). Az. egyesület jelentős turista irodalmi tevékenységet is folytatott, ezek közül is kiemelkednek az 1874-1917. években magyar és német nyelven is megjelentetett Évkönyvek, továbbá Schermann Szilárd Szögescipők nyomai a Kárpátok bércein című 1437-ben megjelent nagyszabású műve. Ezek - továbbá folyóiratai, útikalauzai és térképei -az ismeretek tárházával bővítették a Kárpálok hegységeinek hiányos magyar nyelvű irodalmát.
A nagy tekintélyű polgári turista egyesületet a II. világháborúi követően - más, hasonló szervezetekkel együtt - megszüntették, vágyónál államosították. Újjáalakítására 1992. június 25-én került sor. Az egyesület céljai napjainkban a Kárpátok és a Kárpát-medence történetének, tájegységeinek és kultúrájának megismertetése, a természetben való sportos, aktív túrázás, annak versenyes szabadidős formái iránt megnyilvánuló igények komplex kielégítése, az épiletl és lermészeli környezel védelme.
Az egyesület tagszervezetei évente több alkalommal vezetnek túrákat a Kárpátok hegységeibe, emellett kulcsosházakat üzemeltetnek és közreműködnek a jelzett turista úthálózat fenntartásában és fejlesztésében. Az egyesület kiemelt szakmai tevékenységei közé tartozik a Kárpátok hegységeiről szóló tájékoztatás és a bejárt területek turisztikai célú dokumentálása. Az egyesület ötévente ismétlődő jubileumi programja az alapítás megünneplésére szervezett egész éves rendezvénysorozat, melynek központi eseménye a magas-tátrai ünnepség és túrasorozat. A 120 éves jubileum alkalmából 1993-ban került sor a Kárpáti Tájak - Kárpáti Házak túramozgalom meghirdetésére, mely az MKE egykori turistaházainak és legfontosabb turista létesítményeinek felkeresését, ezáltal a Kárpátok és a Kárpát-medence jobb megismerését tűzte ki céljául. Ezt követte - a jelen kiadványban bemutatásra kerülő - hosszútávú túraútvonal, a Kárpátok főgerincén Orsovától Dévényig 2500 kilométer hosszan végigvezető Kárpát-Koszorú Nemzetközi Túraútvonal kijelölése. Hegymászók egy kis csoportja 1995-96 telén sível, helyenként alpin technika alkalmazásával már végigment a Kárpátok főgerincén, azonban a tömeges, gyalogos teljesíthetőséghez a nyomvonal-terven számos helyen módosítani kellett. Az így kidolgozott útvonal avatására nagyszabású nemzetközi rendezvény keretében, 2000. augusztus 10-én került sor a Déli-Kárpátokban, Orsován. Itt az érintett országok turista szervezetei - Erdélyi Kárpát Egyesület, Kolozsvár; Kárpátaljai Cserkészszövetség, Munkács; Kárpát Egyesület, Kassa j megállapodtak a Kárpát-Koszorú i Nemzetközi Túramozgalom szervezéséről és működtetéséről. A 2001-2003. években került ¦ sor a további nagytájak - Északkeleti-Kárpátok ; (Máramarosi-havasok, 2001), Keleti-Kárpátok (Radnai-havasok, 2002), Északnyugati-Kárpátok (Tátra-csoport, 2003) szakaszavató nagyrendezvényeire, amelyet a túraútvonal 2004. évi teljes bejárása követett. A Kárpátok részes államai 2007-ben zömmel már csatlakoztak az Európai Unióhoz, Lengyelország, Szlovákia és Csehország egymás közötti határai pedig 2008-tól szabadon átjárható, ún. schengeni belső határokká válnak, így a Kárpát-Koszorú Nemzetközi Túraútvonal bejárása még egyszerűbbé, ezáltal vonzóbbá válik.
(Bánhicli Attila) Vissza
Fülszöveg Kép
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv