kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Magyar Képek Kiadói Kft. |
|---|---|
| Kiadás helye: | Veszprém-Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
| Oldalszám: | 81 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 31 cm x 21 cm |
| ISBN: | 978-963-9439-59-7 |
| Megjegyzés: | Színes fotókkal, illusztrációkkal gazdagon illusztrálva. |
| Ajánlás | 4 |
| Előszó | 5 |
| A mátraaljai szőlészet és borászat története | 7 |
| Földrajzi helyzet, természeti viszonyok | 7 |
| A szőlőtermesztés középkori elterjedése | 7 |
| A török hódoltság és a függetlenségi harcok idején | 7 |
| A szőlészet XVIII-XIX. századi térnyerése a Mátraalján | 8 |
| Két évtizedes "iszonyat" a szőlőkben | 9 |
| Úton az európai hírnévhez a XX. században | 11 |
| Az 1945 utáni idők útvesztőjében | 11 |
| Az 1950-es évek a szőlő- és borágazatban | 12 |
| A fajtaszerkezet és művelésmód átalakulása | 12 |
| A nagyüzemek kialakulása | 13 |
| A jelenlegi helyzet | 14 |
| A jó borról... | 15 |
| A hagyománytisztelő borszeretet példája | 16 |
| Szőlő és bor a helyi művészetben | 17 |
| Szőlő és bor a vallási életben | 17 |
| Szőlő és bor a világi élet színpadán | 20 |
| Szőlő és bor az irodalomban és a nótákban | 20 |
| A szőlőmotívum megjelenése az építészetben | 22 |
| Szőlőtermesztés és borkészítés a Mátraalján | 25 |
| A Borvidék szőlőtermesztése | 25 |
| Szőlőfajtáink | 25 |
| Fehérborszőlők | 25 |
| Vörösborszőlők | 27 |
| Csemegeszőlők | 27 |
| Oltványkészítés | 28 |
| A szőlőtermelés technológiájának fontosabb munkafolyamatai | 30 |
| Borászat a Mátraalján | 33 |
| Intelmek a mátraaljai borok készítéséhez | 33 |
| Erjesztés | 33 |
| Száraz fehérborok készítése | 33 |
| Rozéborok készítése | 33 |
| Vörösborok készítése | 34 |
| Édes fehérborok készítése | 34 |
| Biológiai almasavbontás | 35 |
| Borkezelés | 36 |
| Az évjáratok minősítése | 37 |
| Hegyközségek-borellenőrzés | 38 |
| Oktatás | 39 |
| Kutatás | 40 |
| Szaktanácsadás | 40 |
| Borivási és étkezési szokások a Mátraalján | 43 |
| A Borvidék kiemelkedő borai és az étkezés. Mihez mit igyunk? | 44 |
| Pincék a Mátraalján | 47 |
| A mátraaljai borút | 51 |
| Első bortúra | 52 |
| Gyöngyös, Farkasmály | 52 |
| Második bortúra | 55 |
| Abasár | 55 |
| Gyöngyössolymos | 56 |
| Gyöngyösoroszi | 57 |
| Harmadik bortúra | 58 |
| Markaz | 58 |
| Domoszló | 59 |
| Kisnána | 61 |
| Negyedik bortúra | 62 |
| Visonta | 62 |
| Detk | 63 |
| Ötödik bortúra | 64 |
| Nagyréde | 64 |
| Gyöngyöshalász | 65 |
| Hatodik bortúra | 66 |
| Gyöngyöstarján | 66 |
| Gyöngyöspata | 67 |
| Szücsi | 69 |
| Rózsaszentmárton | 70 |
| A Mátraaljai Borút Egyesületen kívüli borvidéki települések | 71 |
| Atkár | 71 |
| Ecséd | 71 |
| Halmajugra | 71 |
| Hatvan | 71 |
| Karácsond | 71 |
| Rendezvények, borértékesítés, borversenyek | 73 |
| Gloria Sublimis Borrend | 73 |
| Orbán, a borászok barátja | 74 |
| A gyöngyösi szüreti mulatságok | 75 |
| A borértékesítés alakulása | 77 |
| A mátraaljai borok versenyeredményei | 77 |
| A Borvidék 7 legmagasabb kitüntetését elért bora | 78 |
| Kisebb üzemek, családi gazdaságok arany- és ezüstérmes borai (1992-2001) | 79 |
| Szómagyarázat | 81 |
| Irodalom | 81 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.