1.035.018

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A Móricz Zsigmond körtéri Gomba ötletpályázata

Újbuda - A mi városunk

Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Magánkiadás
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 99 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 25 cm
ISBN: 978-963-06-8677-8
Megjegyzés: Színes és fekete-fehér fotókkal, illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A várostervezés szüntelen küzdelem annak érdekében, hogy az elmúlt századokban épült tereknek, épületeknek új funkciót, és ezáltal új értelmet találjunk. A Gomba az egyik legjobb példa erre:... Tovább

Előszó

A várostervezés szüntelen küzdelem annak érdekében, hogy az elmúlt századokban épült tereknek, épületeknek új funkciót, és ezáltal új értelmet találjunk. A Gomba az egyik legjobb példa erre: villamosmegállónak épült, építészettörténeti remekművé vált röpke tél évszázad alatt, kultikus helye Újbudának, a várakozás szimbóluma, és a találkozásé, megannyi randevú helyszíne. Annak, aki ismeri, aki vele, mellette nőtt fel, mert aki csak most látja először, annak gondozatlan rom. Évek óta szeretnénk helyreállítani, de csak 2008-ban kaptuk meg a tulajdonjogát a fővárostól, és akkor láthattunk hozzá.
Hosszú ideje tudjuk, hogy a XI. kerületben is olyan változások zajlanak, amelyek átrajzolják szokásainkat: felépült az Allee bevásárlóközpont, így a kisebb boltokba egyre kevesebben járnak; rövidesen elindul a 4-es metró, és ezzel a Móricz Zsigmond körtér az eddiginél is zsúfoltabb közlekedési csomópont lesz. A feladat adott: köztér helyett közösségi teret kell építenünk. A Gomba kiváló kiindulópont ehhez. Olyan centrummá kell alakítani, amely megőrzi az eredeti épület szellemiségét, ugyanakkor úgy bővít, vagy alakítja át, hogy az építménynek korszerű arculatot is ad. Azt szeretnénk, ha a Gomba találkozási hely, szórakozóhely, információs pont és alkalomadtán közösségi rendezvények helyszíne is lenne. A többes szám ez alkalommal nem véletlen, hiszen szakmai és politikai konszenzus övezi a Gomba hasznosításának alakulását: a tervpályázat bírálói között a kerületi képviselő-testület pártjainak képviselői éppúgy megtalálhatók, mint a műemlékvédelmi szakemberek és az építészszakma jeles képviselői. A Gomba közös ügyünk, a miénk, újbudaiaké!
A tulajdonjog megszerzése után 2009-ben ötletpályázatot írtunk ki az épület hasznosítására. Hatvannál is több építész, építészstúdió jelentkezett meglepő, látványos, szép vagy éppen meghökkentő tervekkel. Ütőt díjaztunk, további tízet pedig megvásároltunk ezek közül. A bizottság valamennyi tervben látott fantáziát, és úgy vélekedett, hogy a győztes alkotásnak mindegyikből hasznosítania kellene valamennyit. Ötletpályázatról lévén szó, nem a díjnyertes alkotás épül meg. Az önkormányzat felkéri a díjazottakat a végleges terv elkészítésére, amelyeket közzé is tesz [2010 elején] a kerületi újságban. Vissza

Tartalom

Hagyomány és újszerűség 7
Szín, vonal 9
A Gomba története 11
Megosztott első díj - „Fent és lent" - MÉRTÉK ÉPÍTÉSZETI STÚDIÓ Kft. 19
Megosztott első díj - „Mobilitás" - HETEDIK MŰTEREM Kft. 29
Megosztott második díj - „Szerethető könnyedség" - GYÜRE ÉPÍTÉSZIRODA Kft. 37
Megosztott második díj - „Attraktív és vitatható" - VESZTERGOM ÁDÁM 43
Megosztott második díj - „Fedett-nyitott" - INTRAMUROS ÉPÍTÉSZ Kft. 51
Megvásárolt tervek
„Üvegtető" - MAGYAR ÉS BENKE Kft. 61
„Gombaság toronnyal" - T2.a ÉPÍTÉSZ IRDDA Kft. 65
„Minimalista" - SPORAARCHITECHTS Kft. 69
„Eredeti, oda nem illő" - RB-STÚDID Bt. 73
„Szellemes, könnyed" - Dl ARCHITECTS Kft. 77
„Csendsziget és mozgópiac" - KŐSZEGHY ÉPÍTÉSZET Bt. 81
„Hagyománytisztelő, barátságos" - KLOBUSOVSZKI PÉTER 85
„Kupola, pálmaház" - LABS Kft. 89
„Körcikk, hasáb" - VADÁSZ ÉS TÁRSAI ÉPÍTÉSZ Kft. 93
„Vízmúzeum a Körtéren" - CSISZÉR ANDRÁS-DÖMÖLKI DÁNIEL-LILIENBERG SÁNDOR 97
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv