| Előszó | 3 |
| A szőlő | |
| A szőlőfürt összetétele | 5 |
| A kocsány | 5 |
| A szőlőbogyó | 6 |
| A szőlő érése | 6 |
| A szüret | |
| Szüreti előkészületek | 9 |
| A szüret idejének megállapítása | 11 |
| A termés szedése | 13 |
| A termés válogatása | 15 |
| A termés behordása | 16 |
| A termés feldolgozása | |
| Fehér borok készítése | 18 |
| A sajtóházba érkező szőlő lerakása és elhelyezése | 18 |
| A szőlő zúzása | 19 |
| Mustelválasztók | 24 |
| Sajtolás | 27 |
| A szőlőfeldolgozás segédgépei | 54 |
| A must gyűjtése a feldolgozás alatt | 55 |
| A fehér must kezelése a feldolgozás alatt | 57 |
| A sajtóház berendezése | 59 |
| Tokaji borok készítése | 67 |
| Tokaji pecsenye bor | 68 |
| Szamorodni borok | 69 |
| Aszúborok | 70 |
| Fordítás | 72 |
| Máslás | 73 |
| A korszerű tokaji sajtolóház | 73 |
| Vörös borok készítése | 78 |
| A szőlő zúzása, bogyózása | 80 |
| Cefreszivattyúzás | 88 |
| A vörös borok erjesztése | 92 |
| Sajtolás | 105 |
| Az erjesztő helyiség és sajtóház berendezése | 106 |
| Sillerbor készítése | 111 |
| Törkölybor (csiger) készítése | 113 |
| A must erjedése és kezelése | |
| A must alkotórészei | 116 |
| A must fajsúlya | 118 |
| A must cukortartalmának meghatározása | 119 |
| Az erjedés | 125 |
| A természetes erjedés | 127 |
| A fajélesztő használata | 129 |
| Az erjedés helyes vezetése | 134 |
| Az erjedés alatt bekövetkezett hibák | 139 |
| Az erjedés termékei | 140 |
| A bor alkoholtartalmának meghatározása | 142 |
| Az újbor fejlődése és kezelése | |
| Az újborban végbemenő változások | 151 |
| Az első fejtés | 154 |
| Törésre hajlamos újbor kezelése és fejtése | 156 |
| Vadsavanyú borok kezelése | 157 |
| A seprőbor | 160 |
| A borok kezelése | |
| A tisztaság | 162 |
| Töltögetés | 165 |
| Fejtés | 168 |
| A fejtés eszközei, gépei | 168 |
| A fejtésnél használatos egyéb eszközök | 174 |
| Fejtőgépek | 177 |
| Nyílt fejtés | 187 |
| Zárt fejtés | 191 |
| Kénezés | 192 |
| Kénező anyagok | 192 |
| Kénező eszközök | 195 |
| A kénezés alkalmazása és mértéke | 196 |
| Derítés | 199 |
| Csersav-zselatinos derítés | 200 |
| Tejderítés | 205 |
| Tojásderítés | 206 |
| Kékderítés | 206 |
| Szűrés | 208 |
| Szűrőkészülékek és kezelésük | 209 |
| Házasítás | 222 |
| Szagtalanítás, színtelenítés, színjavítás | 227 |
| Borbetegségek, borhibák | |
| Borbetegségek | 235 |
| A borvirág (pimpó) | 235 |
| Ecetesedés | 236 |
| A tejsavas-mannitos erjedése | 238 |
| Az egéríz | 239 |
| Biológiai almasavcsökkentés | 240 |
| Borkősav- és glicerinerjedés | 241 |
| Keseredés vagy glicerinerjedés | 241 |
| Nyúlósodás | 242 |
| Kénhidrogénszag | 242 |
| Barnatörés | 243 |
| Borhibák | 244 |
| Feketetörés | 244 |
| Fehértörés | 245 |
| Íz- és szaghibák | 246 |
| A boroshordók és helyes kezelésük | |
| Fahordók | 250 |
| A hordó főbb részei | 250 |
| A hordó minőségi jellemzői | 252 |
| Új hordók előkészítése | 253 |
| Az üres hordók gondozása | 255 |
| Hibás hordók rendbehozatala | 256 |
| Űrtartalomváltozások | 260 |
| A hordó megtöltése során adódó hibák | 261 |
| Cementhordók | 261 |
| Cementhordó használatbavétele, gondozása | 263 |
| Fémhordók | 264 |
| A borospince | |
| A jó pince kellékei | 265 |
| Szellőző berendezések, szellőztetés | 267 |
| A pincék (borházak) hőszigetelése | 270 |
| A pince (borház) berendezése | 271 |
| A pince karbantartása | 273 |
| Új sajtóházak és pincék építése | 274 |
| Függelék | |
| A bortörvény fontosabb rendelkezéseinek kivonata | 279 |
| Havonkénti munkák a pincében | 310 |
| Édes borok kierjedése után várható szeszfok emelkedés | 312 |
| Erjedési és szállítási űr a hordóban | 313 |
| A mustnál és bornál előálló veszteségek | 314 |
| A bor (must) fagyáspontja | 316 |
| Az ászokhordók méretei | 317 |
| Ászokgerendák méretei | 318 |
| Kötőfák méretei | 318 |
| Ászokhordók helyszükséglete pincében | 319 |
| A hordók űrtartalmának meghatározása táblázattal | 320 |
| Kádak (belső) méretei | 321 |
| Darab hordóban levő must vagy bor mennyiségének megállapítása | 322 |
| Irodalom | 325 |