| Előszó | 9 |
| A mérgező növény fogalma | 11 |
| A növények mérgező anyagai | 12 |
| A mérgező anyagok képződése, felhalmozódása és az azokat befolyásoló tényezők a növényekben | 18 |
| A növényi mérgezések tünetei | 22 |
| A növényi mérgezések csoportosítása a kiváltott tünetek alapján | 23 |
| Kifejezetten idegrendszeri tünetektől kísért növényi mérgezések | 23 |
| A központi idegrendszert izgató, egyben a szívre, az emésztőrendszerre és a vizeletkiválasztó szervekre is ható növények | 25 |
| Elsősorban az emésztőcsatorna megbetegedésével járó növényi mérgezések | 29 |
| Elsősorban májkárosodást előidéző növények | 30 |
| A légző- és az emésztőszervek gyulladását kiváltó növények | 31 |
| A vérkeringési szerveket károsító növények | 32 |
| Fulladási tüneteket (hipoxiát) okozó, cianogén és golyvakeltő anyagokkal kiváltott növényi mérgezések | 34 |
| Növényi eredetű fényérzékenyítő hatás (fotoszenzibilizáció) | 34 |
| Sóforgalmi zavarokat okozó mérgező növények | 35 |
| Az állatok gondozása és gyógyítása növényi mérgezések esetén | 36 |
| A mérgező növények előfordulása és hatása az állatokra | 38 |
| Mérgező növények | 40 |
| Mérgező gombák | 40 |
| A gombák alaktani jellemzése | 40 |
| A gombák mérgező anyagai és a gombamérgezések csoportosítása a tünetek szerint | 43 |
| Tömlősgombák - Ascomycetes | 51 |
| Bazídiumos gombák - Basidiomycetes | 52 |
| Mérgező magasabb rendű növények | 61 |
| Vezérfonal a mérgező növények meghatározásához | 61 |
| A mérgező növények csoportosítása a virág, a termés színe és jellemző előfordulási helyük alapján | 62 |
| A mérgező növények alak- és rendszertani jellemzése | 67 |
| A mérgező növények leírása | 72 |
| Gyakoribb növényi takarmányártalmak, takarmánymérgezések | 177 |
| Baktériumok, illetve toxinjaik okozta takarmányozási ártalmak | 177 |
| Mikroszkopikus gombák által okozott mérgezések | 178 |
| Növények által okozott hidrogén-cianid (HCN-, kéksav-) mérgezések | 180 |
| Növényi eredetű nitrát- és nitritmérgezés (methemoglobinémia) háziállatokban | 181 |
| Oxálsavmérgezés nagy oxaláttartalmú növényektől | 183 |
| Növényi eredetű fényérzékenyítő hatás (fotoszenzibilizáció) | 183 |
| Növényi ösztrogének által okozott mérgezések | 185 |
| Olajpogácsák és extrahált olajmagdarák károsító (mérgező) hatása | 186 |
| Gyökér- és gumós takarmányok által kiváltott egészségügyi ártalmak | 188 |
| Pázsitfüvek által okozott megbetegedések | 190 |
| Termesztett pillangós (hüvelyes) takarmányok okozta állategészségügyi károsodások | 192 |
| A savanyúfüvek betegítő (mérgező) hatása | 193 |
| Növényekkel okozott mechanikai károsodás az állatokban | 193 |
| A tej mennyiségét és minőségét befolyásoló növények | 195 |
| A gyakoribb mérgező növények felismerése mikroszkópos vizsgálattal | 196 |
| Mérgező és szennyező gyommagvak az állatok takarmányában | 198 |
| Általános rendszabályok a mérgező és káros növények irtására | 208 |
| A növényi mérgezések megelőzésének általános rendszabályai | 208 |
| Gyomirtás gyepeken | 208 |
| A szálas takarmányokkal szemben támasztott minőségi követelmények az MSZ előírásai szerint | 213 |
| Irodalom | 215 |
| Tárgymutató | 217 |