| Posztumusz előszó az első kiadásból | 5 |
| Csak úgy, általában, a tej és a tejtermékekről | 7 |
| A Sajtnak jellegzetes íze és aromája van | 11 |
| A sajtkészítés nemzetközi művészete... | 13 |
| Egy kis kostolóra invitálom olvasóimat... | 17 |
| A sajt országútjain | 20 |
| Dánia | 20 |
| Franciaország | 20 |
| Hollandia | 23 |
| Olaszország | 24 |
| Svájc | 26 |
| A fondue, a varázslatos... | 28 |
| Anglia | 32 |
| És a többiek? | 33 |
| Magyarországot... | 34 |
| Nemzetközi mércével | 37 |
| Variációk a pizzára, de úgy hogy megesszük a "tányért" is | 38 |
| A joghurt - a magyaros "tarhó" - története | 44 |
| Néhány szót a túróról | 48 |
| Hogyan kerül(jön) a tej, a tejtermék és a sajt az asztalra? | 49 |
| "Receptgyermekeim" a gasztronómia sorrendjében | |
| Kezdőfogások | |
| Gyümölcsös sajtfalatkák | 52 |
| Scampi vagy rákkoktél sárgadinnyében | 53 |
| Bécsi Mátyáshering saláta | 54 |
| Sajtsaláta | 56 |
| Karalábés és paradicsomos sajttorta | 57 |
| Fügés krémsajt almakoronában | 58 |
| Friss gyümölcssaláta dióval és szárnyashússal | 60 |
| Borsos sajtfalatkák | 61 |
| Fokhagymás házisajt | 63 |
| Almás túró sajtkockákkal avokádóban | 64 |
| Házi dióssajt almapillangóval | 65 |
| Jégbehűtött aszaltgyümölcsök joghurtöntettel | 66 |
| A Bajor Alpok kezdőfogása | 67 |
| Pisztáciás házisajt makkal és almával | 68 |
| Gyömbéres házisajt mandarinnal | 69 |
| Gyümölcssalátával töltött görögdinnye | 70 |
| Uborkás sajtkrém retekkel | 72 |
| Klaszikus magyar(os) körözött | 73 |
| Fűszerezett vaj (Maitre d'Hotel) | 75 |
| Egzotikus csirkesaláta | 76 |
| Túros sajtsaláta ananászban, wisconsin sajttal | 77 |
| Pikáns sajtkoktél tejföllel | 78 |
| Jércesaláta sárgadinnyében, tejföllel | 79 |
| Grapefruit sárgarépával | 80 |
| Avokádó krémleves | 81 |
| Birsalmaleves, ahogy a nagymamám szerette | 83 |
| Allgäui sajtleves burgonyával | 84 |
| A legegyszerűbb sajtleves | 85 |
| Délnémet sajtleves | 87 |
| Túrós őszibarackleves főzés nélkül | 88 |
| Mazsolás jércelves | 89 |
| Sütőtökleves gruyére vagy Trappista sajttal | 90 |
| Gesztenyekrémleves kukoricával | 92 |
| Sárgadinnyeleves saját házában | 93 |
| Bundázott camembert dióval, almával, zsemlén | 94 |
| Franciás melegszendvicsek almával | 95 |
| Gyömbéres Camembert-rel töltött rántott sajt | 96 |
| Túróval sült gombafejek almakoronában | 97 |
| Camembert-rel töltött meleg alma | 99 |
| Melegszendvics-variációk tíz akkordra | 100 |
| Turmixok, szorbetek és bólék | |
| Illatos almaturmix mandulával | 104 |
| Alkoholmentes banánturmix | 105 |
| Meggyszorbet | 106 |
| Kék őszibarackturmix banánnal | 107 |
| Katica kedves őszibarackbóléja | 108 |
| Egzotikus gyümölcsbólé | 109 |
| Vegyes gyümölcsszorbet | 110 |
| Főételek: halak és szárnyasok | |
| Lazacvagdalék vajastésztában | 112 |
| Ánizsos sajtkrémmel töltöt pulykamell | 114 |
| Fűszeres illatos rakott csirke ínyenceknek | 116 |
| Gyömbéres csirkecomb tejfölös gombaraguval | 117 |
| Roqueforttal töltött jércemellek | 119 |
| Tandoori kemencében sült csirke | 120 |
| Padlizsánnal és cukkinivel rakott pulykamell sajttal | 122 |
| Sárgabarackos krémsajttal töltött pulykamell | 123 |
| Csirkecombok ribizlis mártásban | 125 |
| Borókával flambírozott szárnyas(liba)máj szőlővel | 126 |
| Gesztenyés csirkeragu | 128 |
| Narancsos-gombás nyárson sült pulykamellfalatkák | 130 |
| Főétel: borjú, sertés, marha és vadhúsok | 131 |
| A XXI. század szűzfiléi | 131 |
| Illatos borjúragu | 133 |
| Fűszeres tésztában sült sajtos borjújava | 134 |
| Kőedényben sült gombás-sajtos fűszeres borjúpecsenye | 136 |
| Currys sonkajava gombával-sajttal töltve | 137 |
| Roquefortos kötével töltött párolt marhatekercs | 139 |
| Finom falatok ananászra és sütőtökre | 141 |
| Tejfölös-gyümölcsös őzragu cukkinivel | 142 |
| Sonkás borjúszeletek tárkonyos gombamártásban | 144 |
| Fonduek | |
| Az alapfondue | 148 |
| Húsosfondue bélszínnel és hátszínnel | 149 |
| Húsosfondue másképpen | 150 |
| Sajtfondue kivivel és ananásszal rozscipóra | 151 |
| Csokoládéfondue | 152 |
| Köretek | |
| Zöldfélékkel és gombákkal töltött sajtos rétes | 156 |
| Almás Roquefortfelfújt | 158 |
| A klasszikus Yorkshire puding | 159 |
| Sajtos zellergombóc | 160 |
| Túrós töltött karalábé | 161 |
| Sajtosfelfújt scampival és vízigesztenyével | 162 |
| Túrósfelfújt almakoronában sütve | 164 |
| Kapros-túrós töltött burgonya | 165 |
| Burgonyafánk ropogós aszalt szilvával vagy mandulával | 166 |
| Gombás-sajtos és parajos felfújt | 167 |
| Mandulás túrópástétom vajastésztában | 169 |
| Fóliában sült burgyona különféle betétekkel | 171 |
| Sáfránnyal párolt rizs | 172 |
| Tejszínes-sáfrányos-currys párolt rizs | 173 |
| Roppanósra főtt zöldfélék | 174 |
| Hagyományos zsemlegombóc | 175 |
| Mártások | |
| Kókuszos almamártás | 178 |
| Tejszínes mazsolamártás dióval | 179 |
| Szedermártás kétféleképpen | 180 |
| Ementáli sajtmártás | 181 |
| Meleg kávémártás mazsolával | 182 |
| Hollandi (berni) mártás | 183 |
| Tejfeles almamártás tejföllel | 184 |
| Ribizli, őszibarack és meggymártások | 185 |
| Saláták és öntetek | |
| Friss saláta laskagombával | 188 |
| Kerti saláták sajtos toasttal | 189 |
| Kéksajt salátaöntet | 190 |
| Málnás joghurtöntet salátákra | 191 |
| Szardíniás salátaöntet | 192 |
| Túrós salátaöntet zellerrel és paradicsommal | 193 |
| Az eredeti Ezer-sziget mártás tejföllel | 194 |
| Desszertek | |
| A chef álma (talán az enyém...) torta | 196 |
| Almás túrófelfújt | 199 |
| A nagyi kedvenc túróslepénye | 200 |
| Miami Beachi-i túrótorta | 202 |
| Epres-túrós haboskocka | 203 |
| Pipacsvirág (Katica) fagyikelyhe | 205 |
| Háromszínű túrópohár | 206 |
| Joghurttorta mandarinnal | 207 |
| Mandulás-mánál túrótorta | 209 |
| Színes rakott palacsinták | 210 |
| Cseresznyefelfújt | 212 |
| Szentföldi fügefelfújt | 213 |
| A "Gundel dinasztia" klasszikus somlói galuskája | 215 |
| Túrókrémes csipkebogyóhab | 217 |
| Gyümölcsös szavaren gesztenyepürével | 219 |
| Narancsos mákparfé feketeribizli öntettel | 220 |
| Vitaminkocka-kavalkád | 222 |
| Ánizsos narancslabda illatos bogyósokkal | 223 |
| Mogyorótorta sárga rózsával, eljegyzésre | 224 |
| Házikenyér, apró péksütemények és kuglóf | |
| A házi fehér és burgonyás kenyér | 228 |
| Rozskenyér és zsemle készítése | 229 |
| Finom pékáruk | 230 |
| A klasszikus bécsi és pesti kuglóf | 231 |
| Felhasznált szakirodalom | 233 |