| Posztumusz előszó az első kiadásból | 5 |
| Csak úgy, általában, a tej és a tejtermékekről | 9 |
| A Sajtnak jellegzetes íze és aromája van | 13 |
| A sajtkészítés nemzetközi művészete | 15 |
| Egy kis kostolóra invitálom olvasóimat | 20 |
| A sajt országútjain | 23 |
| Dánia | 23 |
| Franciaország | 24 |
| Hollandia | 26 |
| Olaszország | 28 |
| Svájc | 29 |
| A fondue, a varázslatos | 32 |
| Anglia | 36 |
| És a többiek? | 38 |
| Magyarországot | 39 |
| Nemzetközi mércével | 42 |
| Variációk a pizzára, de úgy, hogy megesszük a "tányért" is | 43 |
| A joghurt, - a magyaros "tarhó" - története | 50 |
| Néhány szót a túróról | 54 |
| Hogyan kerül(jön) a tej, a tejtermék és a sajt az asztalra? | 55 |
| "Receptgyermekeim" a gasztronómia sorrendjében | |
| Kezdőfogások | |
| Gyümölcsös sajtfalatkák | 61 |
| Scampi vagy rákkoktél sárgadinnyében | 62 |
| Bécsi Mátyáshering saláta | 63 |
| Sajtsaláta | 65 |
| Karalábés és paradicsomos sajttorta | 66 |
| Fügés krémsajt almakoronában | 67 |
| Friss gyümölcssaláta dióval és szárnyashússal | 69 |
| Borsos sajtfalatkák | 70 |
| Fokhagymás házisajt | 72 |
| Almás túró sajtkockákkal avokádóban | 73 |
| Házi dióssajt almapillangóval | 74 |
| Jégbehűtött aszaltgyümölcsök joghurtöntettel | 76 |
| A Bajor Alpok kezdőfogása | 77 |
| Pisztáciás házisajt makkal és almával | 78 |
| Gyömbéres házisajt mandarinnal | 79 |
| Gyümölcssalátával töltött görögdinnye | 80 |
| Uborkás sajtkrém retekkel | 82 |
| Klasszikus magyar(os) körözött | 83 |
| Fűszerezett vaj | 85 |
| Egzotikus csirkesaláta | 86 |
| Túros sajtsaláta ananászban, wisconsin sajttal | 87 |
| Pikáns sajtkoktél Danone Tejföllel (címlapfotó) | 88 |
| Jércesaláta sárgadinnyében, Danone Tejföllel | 89 |
| Grapefruit sárgarépával | 91 |
| Avokádó krémleves | 92 |
| Birsalmaleves, ahogy a nagymamám szerette | 93 |
| Algäui sajtleves burgonyával | 95 |
| A legegyszerűbb sajtleves | 96 |
| Délnémet sajtleves | 98 |
| Túros őszibarackleves főzés nélkül | 99 |
| Mazsolás jérceleves | 100 |
| Sütőtökleves gruyére vagy trapista sajttal | 102 |
| Gesztenyekrémleves kukoricával | 103 |
| Sárgadinnyeleves saját házában | 104 |
| Bundázott Camambert dióval, almával, zsemlén | 106 |
| Franciás melegszendvicsek almával | 107 |
| Gyömbéres Camemberttel töltött rántott sajt | 108 |
| Túróval sült gombafejek almakoronában | 109 |
| Camemberttel töltött meleg alma | 111 |
| Melegszendvics-variációk tíz akkordra | 112 |
| Turmixok, szorbetek és bólék | |
| Illatos almaturmix mandulával | 117 |
| Alkoholmentes banánturmix | 118 |
| Meggyszorbet | 119 |
| Kék őszibarackturmix banánnal | 120 |
| Katica kedves őszibarackbóléja | 121 |
| Egzotikus gyümölcsbólé | 122 |
| Vegyes gyümölcsszorbet | 123 |
| Főételek: halak és szárnyasok | |
| Lazacvagdalék vajastésztában | 127 |
| Ánizsos sajtkrémmel töltött pulykamell | 129 |
| Fűszeres illatos rakott csirke ínyenceknek | 131 |
| Gyömbéres csirkecomb tejfölös gombaraguval | 133 |
| Roqueforttal töltött jércemellek | 134 |
| Tandoori kemencében sült pulykamellfalatkák | 136 |
| Padlizsánnal és cukkinivel rakott pulykamell sajttal | 138 |
| Sárgabarackos krémsajttal töltött pulykamell | 139 |
| Csirkecombok ribizlis mártásban | 141 |
| Borókával flambírozott szárnyas(liba)máj szőlővel | 143 |
| Gesztenyés csirkeragu | 144 |
| Narancsos-gombás nyárson sült pulykamellfalatkák | 146 |
| Főételek: borjú, sertés, marha és vadhusok | |
| A XXI. század szűzfiléi | 148 |
| Illatos borjúragu | 149 |
| Fűszeres tésztában sült sajtos borjújava | 151 |
| Kőedényben sült gombás-sajtos fűszeres borjúpecsenye | 153 |
| Currys sonkajava gombával-sajttal töltve | 154 |
| Roquefortos körtével töltött párolt marhatekercs | 156 |
| Finom falatok ananászra és sütőtökre | 158 |
| Tejfölös-gyümölcsös őzragu cukkinivel | 159 |
| Sonkás borjúszeletek tárkonyos gombamártásban | 161 |
| Fonduek | |
| Az alapfondue | 165 |
| Húsosfondue bélszínnel vagy hátszínnel | 166 |
| Húsosfondue másképpen | 167 |
| Sajtfondue kiwivel és ananásszal rozscipóra | 168 |
| Csokoládéfondue | 169 |
| Köretek | |
| Zöldségfélékkel és gombákkal töltött sajtos rétes | 173 |
| Almás Roquefortfelfújt | 175 |
| A klasszikus Yorkshire puding | 177 |
| Sajtos zellergombóc | 178 |
| Túrós töltött karalábé | 179 |
| Sajtosfelfújt almakoronában sütve | 180 |
| Túrósfelfújt almakoronában sütve | 182 |
| Kapros-túrós töltött burgonya | 183 |
| Burgonyafánk ropogós aszalt szilvával vagy mandulával | 185 |
| Gombás-sajtos és parajos felfújt | 186 |
| Mandulás túrópástétom vajastésztában | 187 |
| Fóliában sült burgonya különféle betétekkel | 189 |
| Sáfránnyal párolt Uncle Ben's rizs | 190 |
| Tejszínes-sáfrányos-currys párolt rizs | 191 |
| Roppanósra főtt zöldfélék | 192 |
| Hagyományos zsemlegombóc | 194 |
| Mártások | |
| Kókuszos almamártás | 197 |
| Tejszínes mazsolamártás dióval | 198 |
| Szedermártás kétféleképpen | 199 |
| Ementáli sajtmártás | 200 |
| Meleg kávémártás mazsolával | 201 |
| Hollandi (berni) mártás | 202 |
| Tejfeles almamártás Danone Tejföllel | 203 |
| Ribizli, őszibarack és meggymártások | 204 |
| Saláták és öntetek | |
| Friss saláta laskagombával | 207 |
| Kerti saláták sajtos toasttal | 208 |
| Kéksajt salátaöntet | 209 |
| Málnás joghurtöntet salátákra | 210 |
| Szardíniás salátaöntet | 211 |
| Túrós salátaöntet zellerrel és paradicsommal | 212 |
| Az eredeti Ezer-sziget mártás Danone Tejföllel | 213 |
| Desszerték | |
| A chef álma (talán az enyém...) torta | 217 |
| Almás túrófelfújt | 220 |
| A nagyi kedvenc túróslepénye | 222 |
| Miami Beach-i túrótorta | 224 |
| Epres-túrós habostorta | 226 |
| Pipacsvirág (Katica) fagyikelyhe | 227 |
| Háromszínű túrópohár | 228 |
| Joghurttorta mandarinnal | 229 |
| Mandulás-málnás túrótorta | 231 |
| Színes rakott palacsinták | 233 |
| Cseresznyefelfújt | 235 |
| Szentföldi fügefelfújt | 236 |
| A "Gundel dinasztia" klasszikus somlói galuskája | 238 |
| Túrókrémes csipkebogyóhab | 241 |
| Gyümölcsös szavaren gesztenyepürével | 242 |
| Narancsos mákparfé feketeribizli öntettel | 244 |
| Vitaminkocka-kavalkád | 246 |
| Ánizsos narancslabda illatos bogyósokkal | 247 |
| Mogyorótorta sárga rózsával, eljegyzésre | 248 |
| Házikenyér, apró péksütemények és kuglóf | |
| A házi fehér és burgonyás kenyér | 253 |
| Rozskenyér és zsemle készítése | 254 |
| Finom pékárúk | 255 |
| A klasszikus bécsi és pesti kuglóf | 256 |
| Pizzák | |
| Sonkás pizza gyümölcsökkel | 49 |
| Szardíniás pizza | 49 |
| A szerző zárszava | 258 |
| A tej és a tejtermékek dietetikai szerepe a táplálkozásban | 261 |
| Tápanyagtáblázat | 266 |
| A hazánkban készült sajtok jellemzői | 271 |
| A könyvben felhasznált szakirodalom | 276 |