Próbálja ki megújult, VILLÁMGYORS keresőnket!
A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mesterszállás

Fejezetek a község történetéből

Szerző
Szerkesztő
Grafikus

Kiadó: Mesterszállás Község Képviselőtestülete
Kiadás helye: Mesterszállás
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 174 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-03392-0-X
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókat és kihajtható térképmellékletet tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Tisztelt Olvasó!
Nagy öröm számomra, hogy nekem, mint Mesterszállás polgármesterének jutott az a megtisztelő feladat, hogy templomunk építésének és településünk önállóvá válásának 100.... Tovább

Előszó

Tisztelt Olvasó!
Nagy öröm számomra, hogy nekem, mint Mesterszállás polgármesterének jutott az a megtisztelő feladat, hogy templomunk építésének és településünk önállóvá válásának 100. évfordulóján köszöntsem Önöket - mesterszállási lakosokat, a községből elszármazottakat és mindazokat, akik e könyvet olvassák.
Egy évszázad egy település, egy közösség életében is nagy idő. Több nemzedék törekvéseinek és munkájának, sikereinek és kudarcainak, örömeinek és bánatának időkerete. Számunkra, mesterszállásiak számára az önálló közigazgatás, az önigazgató politikai község, majd jó félévszázada pedig az önálló egyházközség, plébánia kialakításának és működtetésének időszaka. S mindezt a tőlünk független nagy történelmi változások közepette kellett végezni, amelyek befolyásolták a mi kisebb közösségünk életét is. Hogy csak a legnagyobbakat említsem: az első világháború Mesterszállást is elérő véráldozatát, a háborút követő román megszállást, majd a második világháborút, a szovjet megszállást, majd az ezt követő testet és lelket próbáló évtizedeket. Visszatekintve mégis úgy látom, hogy ezekben az embert próbára tevő időkben is közösséggé kovácsolódott a mesterszállási nép, s arra törekedett, hogy elődei erkölcsi, szellemi és anyagi örökét, melyeket azok áldozatot nem kímélve, nagy fáradsággal létrehoztak, megőrizze, megtartsa és továbbadja. Tudták, hogy nemcsak önmaguknak és önmagukért, hanem gyermekeikért, unokáikért, a közösségért teszik.
Közel száz éve egy új község született, s kezdte meg önálló életét. Első nagy közös tette az volt, hogy templomot épített, hajlékot Istennek. Istenre hagyatkozva indította az új község életét. A százados ünnepen most rájuk, a templomépítő szüleinkre, nagyszüleinkre, elődeinkre emlékezünk hálás szívvel és ezzel a tanulmánykötettel, amelynek lapjain sok-sok hozzátartozónk neve és munkájuk emléke olvasható, némelyeknek pedig fényképe is látható. Köszönöm mindazok áldozatos munkáját, akik e kötet elkészítéséhez és megjelentetéséhez hozzájárultak. E könyvvel nemcsak az előttünk járóknak akarunk emléket állítani, hanem szeretnénk megmutatni jövőt építő hitünket is.
E múltra alapozva, de a jövőre tekintve kívánom, hogy legyen béke és egyetértés községünkben Mesterszálláson, de tágabb környezetünkben Magyarországon és a nagyvilágban is, hogy mihamarabb egy határok nélküli Európában élhessük életünket, végezhessük munkánkat és megtaláljuk boldogulásunkat a magunk, családunk, nemzetünk és mindannyiunk javára.
Molnár Mihály polgármester Vissza

Tartalom

Köszöntő - Molnár Mihály polgármester5
Józsa László: Mesterszállás története az önálló község megalakulásáig Dósa József és Szabó Elek kutatásai alapján7
Bellon Tibor: Mesterszállás puszta használata a 18-19. században25
Szabó Imre: Fejezetek Mesterszállás történetéből38
Gulyás Katalin: Mesterszállás népmozgalmi adatai85
Botka János: Mesterszállás címere110
Barna Gábor: A mesterszállási templom építésének története131
Mellékletek151
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem