1.031.433

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az árutermelő biogazdálkodás alapjai

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Biokultúra Egyesület
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 242 oldal
Sorozatcím: Biogazda
Kötetszám: 1
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-8160-18-7
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Növényi kölcsönhatásokról, vegyeskultúrákról, a szelíd növényvédelemről, a biológiai kertművelés módszereiről már jónéhány könyv megjelent hazánkban. Ez a sorozat azonban más, hiszen nem a kedvtelésből kertészkedőkhöz, hanem az árutermelő biogazdákhoz szól.
Olyan minősített biotermékek "előállításának" alapelveit mutatja be, amelyek az igényeskedő hazai és a finnyás külföldi piacokon is jól értékesíthetők. A mezőgazdasági termékek teljes életpályáját végigkíséri: a környezeti károktól mentes termőterület kiválasztásától a feldolgozáson keresztül eljut egészen a fogyasztóig.
A Biogazda könyvek első kötete német és magyar szerzői csoport munkája. A német szerzők a biogazdálkodás történetén keresztül ismertetik meg a vegyszermentes gazdálkodás kialakulását, a temészet egészébe való illesztését, e módszerek hatását a környezetre, az emberekre és az élővilágra.
A hazai szerzők a termőterületek kiválasztásáról, a biodinamikus gazdálkodásról, vetésforgóról, faj- és fajtaválasztásról, a... Tovább

Fülszöveg

Növényi kölcsönhatásokról, vegyeskultúrákról, a szelíd növényvédelemről, a biológiai kertművelés módszereiről már jónéhány könyv megjelent hazánkban. Ez a sorozat azonban más, hiszen nem a kedvtelésből kertészkedőkhöz, hanem az árutermelő biogazdákhoz szól.
Olyan minősített biotermékek "előállításának" alapelveit mutatja be, amelyek az igényeskedő hazai és a finnyás külföldi piacokon is jól értékesíthetők. A mezőgazdasági termékek teljes életpályáját végigkíséri: a környezeti károktól mentes termőterület kiválasztásától a feldolgozáson keresztül eljut egészen a fogyasztóig.
A Biogazda könyvek első kötete német és magyar szerzői csoport munkája. A német szerzők a biogazdálkodás történetén keresztül ismertetik meg a vegyszermentes gazdálkodás kialakulását, a temészet egészébe való illesztését, e módszerek hatását a környezetre, az emberekre és az élővilágra.
A hazai szerzők a termőterületek kiválasztásáról, a biodinamikus gazdálkodásról, vetésforgóról, faj- és fajtaválasztásról, a trágyázásról szólnak. Segítséget nyújtanak abban, hogy az átállás sikeres legyen, és gazdaságossá váljon a termesztés, a biotermékekkel való kereskedés. Vissza

Tartalom

Előszó a magyar kiadáshoz9
Beköszöntő11
Az IFOAM ajánlása13
ZÖLD ÚT NÉMETORSZÁGTÓL KÖZÉP-KELET-EURÓPÁIG15
Pirruszi győzelem (Sárközy Péter)17
Fogalmak és irányzatok17
Kemizálás és ökológia18
Mennyiség és minőség22
Az integrált termelés25
A "fejlődő" mezőgazdaság és a környezet (Onno Poppinga)27
A kémiai pestis (Ferdinánd Biselli)30
A növényvédő szerek csoportosítása30
Hosszú élettartam, tartósság30
Mindenütt jelenlévő mérgek31
A növényvédő szerek hihetetlen mennyisége32
Nemzetközi nagyipar32
Halál óránként32
Mi is az ökogazdálkodás? (Armin Bechmann)33
A 20. század gyermeke33
Egységes gondolkodás és cselekvés36
Az ökológiai gazdálkodás helyzete az NSZK-ban38
Csökkenne a piaci túltermelés?40
Ökoszervezetek az NSZK-ban44
Az élelmiszerek minősége (Franz Binder)47
Lehet, hogy mégsem a legjobbak?47
A minőség összetevői47
Teljesértékűség48
Természetes állapotban való tartás48
Frissesség48
Egészségterhelés49
Mitől függ a minőség?49
Óvjuk a jót!49
A natúrkonyha különleges minősége50
Egyre kedveltebbek51
Mi a natúr vagy biotermék?51
Integrált növénytermesztés - Óhaj vagy valóság? (Christian Schüler)55
Távol a gyakorlattól56
Az integrált gazdálkodás eséylei58
A talajhasználat formái58
A környezetterhelést csökkenti59
IFOAM irányelvek az organikus gazdálkodáshoz és élelmiszer-feldolgozáshoz61
A biogazdálkodás közös piaci szabályozása77
Ökológiai mezőgazdasági szervezetek Közép- és Kelet-Európában81
Alternatív mezőgazdaság a Cseh Köztársaságban81
Ekoland - Lengyelországi Országos Ökológiai Szövetség (Urszula Soltysiak)83
Szlovák Köztársaság (Marta Klimeková)84
Litvánia84
Felhasznált és ajánlott szakirodalom86
BIOGAZDÁLKODÁS MAGYARORSZÁGON89
Hogy kerül a csizma az asztalra? (Takács Mónika)91
Környezeti ártalmak91
Forradalom kell!91
Tiszta levegő?92
Vízkincs nincs?94
Savanyú a talaj96
Kincs a talaj99
Nemzeti vagyonunk egyötöde (Solti Gábor)99
Talajjavítás99
Szerves trágyák, istállótrágyák, vizeletek, hígtrágyák102
Ásványi anyagok, salakok, hamuk103
Földkeverékek, komposztok, melléktermékek105
Mintavétel106
Hol lehet biogazdálkodni? (Győrffy Sándor)109
Talajművelésről (Sárközy Péter)113
Talajművelési fogások (Győrffy Sándor)115
Biodinamikus gazdálkodás (Mezei Ottóné)117
A preparátumok haszna117
Miért dinamikus?118
Természeti ritmus118
Komposztáló preparátumok120
A komposztálandó anyag és annak helye121
Talajpermetezés123
Dinamikus talajművelés124
Vetésforgó, zöldtrágyázás125
Vetésforgó, növénytársítás (Kolláth Péter)125
Kertészeti növények vetésváltása (Győrffy Sándor)127
Zöldtrágyázás (Roszik Péter)137
Hatás az utónövényre, vetésforgóra139
Változatosság, ellenállóság (Kalmár Gergely)141
Faj és fajtaválasztás, nemesítés141
A genetikai készlet bővítése141
Rezisztens fajok és fajták142
Megoldási lehetőségek143
Biotechnológia és géntechnológia143
A géntechnológiát ki kell zárni145
Növényápolás, gépesítés146
Növényápolás (Roszik Péter)146
Öntözés146
Gyomirtás, gyomszabályozás146
Szelíd növényvédelem149
Megelőzés149
Védekezés151
Gépesítési alapelvek és energiaracionálás (Kalmár Gergely)155
Erőforrások, gazdaságosság159
A biotermelés gazdaságossága (Kolláth Péter)159
Mikroökonómiai kérdések159
Az energiacsapda (Sárközy Péter)165
Energia-átszámítási kulcsok165
Műszaki fejlesztés és rendszerelmélet166
Természetes erőforrásaink167
Céltámogatás és ökológiai adó (Kolláth Péter)168
A gazdálkodás folyamata171
Átállás és beállás (Kolláth Péter)171
Az átállás időtartama171
Típusok173
A sikert meghatározó tényezők173
Gyakorlati problémák175
Az átállási terv175
Egészben való gondolkodás és cselekvés (Győrffy Sándor)178
Átállási tapasztalatok (Mészáros Ferenc)181
Nagyüzemtől a magángazdaságig182
Példa az egyszerű vetésváltásra184
Az átállás gyakorlata magyar gazdaságokban (Győrffy Sándor)184
Gond az istállótrágyázás187
A feldolgozásnál sem hibázhatunk189
Ellenőrzés és minősítés191
Hogyan alakult ki? (Frühwald Ferenc)191
Végeredmény: a tanúsítvány191
A Biokultúra Egyesület gyakorlata (Győrffy Sándor)193
Üzemi kérdőív és térkép195
Nyilatkozat a termelőtől202
Üzemlátogatási jelentés202
Biokereskedelem (Frühwld Ferenc)207
A biotermékek forgalmazása, elosztása, kereskedelme207
Sokszínű értékesítési formák207
Fejlődő termelés, nehézkes értékesítés209
Biotermékek nemzetközi kereskedelme210
Kereskedelem Magyarországon210
Tanulunk és tanítunk (Márai Géza)213
Kis hazai körkép (Seléndy Szabolcs)215
Egy évtized munkája215
Egyesület a biokultúráért216
Ajánlott és felhasznált irodalom221
Biotermékek termesztési és minősítési feltételei (Biokultúra Egyesület)225
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv