1.034.977

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A Budapesti Piarista Gimnázium Évkönyve az 1995/96. iskolai tanévről az iskola fennállásának 279. évében

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Budapesti Piarista Gimnázium Igazgatósága
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 142 oldal
Sorozatcím: A Budapesti Piarista Gimnázium Évkönyve
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér és színes fotókkal, reprodukciókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:
"1936 nyara az első világháború utáni Európában látszólag különleges események nélküli. A gazdasági fellendüléssel egyidejűleg megélénkülnek - szovjet segítséggel - a nemzeti kommunista... Tovább

Előszó

Részlet:
"1936 nyara az első világháború utáni Európában látszólag különleges események nélküli. A gazdasági fellendüléssel egyidejűleg megélénkülnek - szovjet segítséggel - a nemzeti kommunista mozgalmak, s bontja szárnyait a nácizmus és a fasizmus. Spanyolország távolmaradt az I. világháború szörnyűségeitől. De akadt sok súlyos belső társadalmi-gazdasági probléma, amelyek következtében pattanásig feszült a helyzet.
A társadalmi elégedetlenség mindig jó talajt biztosított a lázításnak, a gyűlölet szításának. A spanyol katolikus egyház a XVI. századi reformációt elkerülte, s mindeddig megőrizte egységét, megbontatlan nagy erőt képviselt az országok életében. Útjában állt a türelmeden "társadalmi átalakítókénak. 1936 nyarától vörös brigádok, szervezetlen és ellenőrizetlen fegyveres bandák garázdálkodnak országszerte. Fegyveres, sokszor személyes megtorlásuktól retteg az ország. Könyörtelenek és szadisták. Ádáz haragjuk az Egyház ellen nem ismer határt. Templomokat gyújtanak fel, rombolnak le, kolostorokat kergetnek szét. Az elöljáróik biztonságosabb helyre küldik papjaikat, szerzeteseiket. De ha a forradalmárok rájuk akadnak, közös helyre hurcolják őket, alkalmi vésztörvényszéket tartanak, gyakran megkínzás után agyonlövik. A polgárháborúvá terebélyesedő terrorhadjárat (óvatos becslések szerint is) több mint félmillió életet követelt, tízezer fölött van a megölt papok és szerzetesek száma. A spanyol piaristáknak 200 vértanúja van. Közülük tizenhármat: P. Dionisio Pamplonát és 12 társát II. János Pál pápa az előírt vizsgálatok befejezése után boldognak nyilvánította.
Erre a rendi ünnepre szerveztek zarándokutat a piarista intézmények a világ minden részéről. A magyar zarándokok három autóbusszal indultak Rómába. Útközben Padovában Szent Antal sírjánál imádkoztunk.
Rómában gazdag program várt. A megérkezés délutánján a Sant'Andrea della Valle bazilikát megtöltötték a piarista zarándokok. P. Ballcells, a Piarista Rend egyetemes főnöke bensőséges liturgikus ünnepségen köszöntött mindannyiunkat. Az egyes piarista tartományok diákképviselői gyertyát és virágot helyeztek a boldoggá avatandók képe elé. Händel Allelujája után a Generális Atya méltatta a vértanúk helytállását, majd rövid könyörgésekben (a nagyobb világnyelveken - és magyarul is!) imádkoztunk az Egyházért, a piarista iskolákért, a világ fiataljaiért, tanítványainkért. A vértanúk vérét nem kérjük számon senkitől, és szívből nyújtjuk a kiengesztelődés jobbját, miként vértanúink is megbocsátottak gyilkosaiknak. 1995. október elsején verőfényes vasárnapi reggelen zarándokok tízezrei gyűltek egybe a Szent Péter térre, ahol egyszerű baldachinos oltárt állítottak föl. Szentmise keretében a Szentatya a francia forradalom és a spanyol polgárháború 109 vértanúját és Pietro Casani piarista atyát, Rendalapítónk legbenső munkatársát avatta boldoggá."
Vissza

Tartalom

A Pesti Kollégium alapító oklevele 9
Boldoggá avatás Rómában 11
I. Cikkek, tanulmányok 15
Mészáros Gábor: Kácsor Keresztély és a történelem tanítása 15
Dr. Tuba Iván: Vázlatos gondolatok az önnevelésről 21
Mészáros Gábor: Schrammel Imre Krisztus-szobráról 25
II. Diákdolgozatok 27
Maghegyi Benedek: A Kiscelli-park történeti leírása 27
Kontra Gergely: Az infúzió működése 36
III. Az Öveges-centenárium eseményei 42
IV. Iskolánk élete az 1995/96. tanévben 47
1. A tanév története 47
2. Személyi változások 53
3. A nevelő testület tagjai 53
4. Tanári munkaközösségek, továbbképzés 58
5. Iskolánk nevelő munkája 60
6. Diákkörök, kulturális élet 63
a) Matematika és természettudományi szakkörök 63
b) Audiovizuális Kommunikáció szakkör 66
c) Sportélet - Sportkör 69
d) Zenei élet 74
e) Cserkészélet 77
f) Színházlátogatás 78
g) Piarista Színpad 79
h) Diák írókamara 79
7. Iskolai ünnepélyek 80
8. Iskolánk külföldi kapcsolatai 85
9. Tanulmányi versenyek, jutalmazások 89
10. Kirándulások 97
Húsvéti osztályzarándoklat Rómába 99
11. Iskolai karbantartás, fejlesztés - Alapítványok 102
12. A Magyar Piarista Diákszövetség életéről 104
V. A tanulók névjegyzéke és érdemjegyei 107
VI. Érettségi vizsga 125
VII. Statisztikai adatok (tanulmányi átlagok, továbbtanulás) 132
VIII. Képmelléklet 137-142
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A Budapesti Piarista Gimnázium Évkönyve az 1995/96. iskolai tanévről az iskola fennállásának 279. évében A Budapesti Piarista Gimnázium Évkönyve az 1995/96. iskolai tanévről az iskola fennállásának 279. évében A Budapesti Piarista Gimnázium Évkönyve az 1995/96. iskolai tanévről az iskola fennállásának 279. évében A Budapesti Piarista Gimnázium Évkönyve az 1995/96. iskolai tanévről az iskola fennállásának 279. évében A Budapesti Piarista Gimnázium Évkönyve az 1995/96. iskolai tanévről az iskola fennállásának 279. évében A Budapesti Piarista Gimnázium Évkönyve az 1995/96. iskolai tanévről az iskola fennállásának 279. évében

A borító és néhány oldal nedvességtől hullámos, foltos. A borító enyhén töredezett, elszíneződött.

Állapot: Közepes
1.940 Ft
770 ,-Ft 60
4 pont kapható
Kosárba
konyv