1.034.149

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Általános állattenyésztés

Szerző
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 663 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 19 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó3
Az állattenyésztés fogalma, jelentősége és fejlődéstörténete5
Az állattenyésztés fogalma, feladata, alanyai és segédtudományai5
A gazdasági állatok eredete és domesztikációja7
A domesztikáció ideje és helye9
A háziasítás módjai12
Az állatok megváltozása a háziasítás folyamán20
Elvadulás (dedomesztikáció)32
Az állattenyésztés népgazdasági jelentősége33
Az állattenyésztés fejlődéstörténetének rövid áttekintése37
A magyar állattenyésztés fejlődésének rövid áttekintése50
Irodalom58
A változékonyság és az átöröklés61
Az átöröklés fogalma, lényege61
A változékonyság fogalma, okai, a megváltozások irányítása63
Két ellentétes irányzat harca és győzelme77
A micsurini irányzat harca és győzelme77
A szervezet és környezet egysége83
A szerzett tulajdonságok öröklődése85
A vegetatív hibridek90
A növényi és állati szervezetek tulajdonságainak irányított megváltozása92
Irodalom94
Biometriai alapfogalmak95
A variációs sor grafikus ábrázolása96
A variáció szélessége100
A variáció magassága100
Az aritmetikai átlag (középérték, átlagérték, média)100
Korrelációk105
Az adatok megbízhatóságának vizsgálata109
A középérték közepes hibája, a valódi érték111
Két középérték különbsége113
A korrelációs koefficiens megbízhatósága114
Irodalom114
A gazdasági állatok külső testalakulása115
A külső testalakulás jelentősége és bírálata115
A bírálat technikai lebonyolítása121
Bírálati eljárások122
A méretek felvétele124
Fejlettség (testsúly)131
A testsúly megállapítása138
Kondíció139
Arányosság142
A kültakaró144
Színeződés (pigmentáció)145
A nemi jelleg151
Irodalom158
A külső és belső tényezők hatása az állati szervezet kialakítására160
A takarmányozás hatása az állati szervezet kialakítására162
Az éghajlat hatása az állatok szervezetének kialakulására166
A hőmérséklet167
A nedvesség173
A fény175
Egyéb éghajlati tényezők180
Az istálló182
A gyakorlás, mozgás és a szervműködés hatása a szervezet kialakulására185
A meghonosulás (akklimatizáció)188
Az ivartalanítás, ennek hatása és jelentősége192
A belső elválasztású mirigyek hatása az állati szervezet kialakítására193
A konstitúció és ennek gazdasági jelentősége202
Az egészség211
Irodalom215
Gazdasági állatok rendszerezése218
A faj218
A fajta218
A fajták osztályozása226
A fajták keletkezése232
A fajták változékonysága, fejlődése és leromlása243
A fajtatisztaság, a telivér és félvér fogalma és jelentősége250
Alfajta (válfajta), tájfajta, tenyészet, törzstenyészet, zárttenyészet, törzs, család, vérvonal253
Irodalom256
A szaporodás258
A szaporodás lényege és módjainak fejlődése általános biológiai megvilágításban258
A hím ivarsejt259
A női ivarsejt szerkezete és fejlődése263
A megtermékenyülés265
A párzás266
A pároztatás módjai267
Egy apaállatra számítható nőivarú állatok száma274
Az ivarzás biológiai alapja275
Az ivarzás 277
A nőstény szerepe a szaporodásban279
A hímállat szerepe a szaporodásban280
Az ivarzás rendellenességei285
Az ivarzás pozitív irányú rendellenességei285
Az ivarzás negatív irányú rendellenességei287
A hím párzási ingere288
A meddőség293
A magzat fejlődése302
A vemhesség ideje és ennek tartamát befolyásoló tényezők307
A magzat méhen belüli elhelyezkedése309
A vemhesség ideje és ennek tartamát befolyásoló tényezők307
A magzat méhen belüli elhelyezkedése309
A vemhesség megállapításának lehetőségei310
A vemhesség alatt előforduló megbetegedések314
A közeledő ellás jelei és az ellés lefolyása318
Az újszülött gondozása323
Az anyaállat ápolása az ellés után 324
Az elléssel kapcsolatos megbetegedések325
A gazdasági háziállatok mesterséges termékenyítése327
A mesterséges termékenyítés története329
A mesterséges termékenyítés Magyarországon331
Az ondóvétel módja332
Az ondóvizsgálat336
Az ondó hígítása és konzerválása338
Az ondó szállítása338
Az ondó mélyhűtése 339
Az inszeminálás technikája339
A mesterséges termékenyítő állomások szervezete340
Irodalom342
A növekedés és fejlődés343
A növekedés és fejlődés fogalma és irányíthatósága343
Az egyes állatfajok értékmérő tulajdonságainak kialakulása a fejlődés során359
Az ikerkutatás375
Ivarérettség, tenyészérettség378
A kor szerepe az állatok életében383
Irodalom388
A gazdasági állatok értékmérő tulajdonságai, ezek megállapítása, elbírálása és átöröklése391
Az értékmérő tulajdonságok értékelése, átöröklésük jellege391
A tejelékenység402
Hús- és zsírtermelőképesség, gyorsfejlődés, koraérés416
Az erőtermelés429
A gyapjútermelés437
A tojástermelés440
Termékenység, szaporaság442
A betegségek átöröklése és az immunitás446
Egyes kvalitatív jellegű értékmérő tulajdonságok átöröklése és jelentősége451
Vérmérséklet, természet és rossz szokások457
Szellemi és ösztönszerű képességek
Igénytelenség464
Irodalom465
A kiválasztás és módszerei470
A tenyészkiválasztás (szelekció)470
Kiválasztás az egyedek tulajdonságai alapján478
A származás, a család és a rokonok jelentősége a tenyészkiválasztásban480
Az utóellenőrzés (ivadékvizsgálat) és ennek módszerei488
A párosítás alapelvei501
A tenyészkiválasztás sikeres alkalmazásának általános irányelvei504
Irodalom505
Tenyésztési eljárások507
A tenyésztési eljárások fejlődése507
Fajtatiszta tenyésztés, vérújítás (vérfrissítés)510
Rokontenyésztés és beltenyésztés mértékének megállapítása 518
A rokontenyésztés gyakorlati végrehajtása521
Vérvonaltenyésztés525
Keresztezés527
Cseppvérkeresztezés531
Fajtaátalakító keresztezés532
Új fajtát előállító keresztezés 534
Haszonállatelőállító keresztezés536
A fajhibrid előállítás (hibridizáció)549
Irodalom556
A törzskönyvezés560
Az egyedi megjelölés módszerei568
Az állatok fényképezése573
Irodalom581
A gazdasági állatok elhelyezése és gondozása583
A jó istállóval és az állatok elhelyezésével szemben támasztott általános követelmények583
Istállórendszerek587
A természetszerű tartás, fűszerek, karámok, kifutók592
A legeltetés és a legelő tartozékai597
Az állatok ápolása601
Az állatok szállítása606
Balesetelhárítás az állattenyésztésben607
Irodalom609
Az állattenyésztés néhány időszerű kérdése612
A gazdasági és biológiai tulajdonságok összeegyeztetése612
A törzskönyvezés kritikája és a jövő feladatai618
Formalizmus az állattenyésztésben620
Állatkiállítások623
Egyoldalú és vegyeshasznosítás az állattenyésztésben625
Irodalom628
Névmutató631
Tárgymutató639
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv