1.034.790

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Barangoló

Csallóköztől Bodrogközig

Szerző

Kiadó: Terra Könyvkiadó
Kiadás helye: Pozsony
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 224 oldal
Sorozatcím: Diák-Téka
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 80-85679-18-3
Megjegyzés: Színes és fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A szülőföld ereje különös. Akár tudomásul vesszük, akár nem. Akár egy életen át ki se mozdulunk a szülői házból, akár a gyermekkor elmúltával soha vissza se nézünk többé. A táj, a benne élő... Tovább

Előszó

A szülőföld ereje különös. Akár tudomásul vesszük, akár nem. Akár egy életen át ki se mozdulunk a szülői házból, akár a gyermekkor elmúltával soha vissza se nézünk többé. A táj, a benne élő emberek, a kövek érdessége, a házfalak magassága embert, jellemet formál, és meghatározza viszonyunkat - akár egy életre - más tájakhoz, más kultúrák, más vidékek embereihez.
Nem mindegy tehát, hogy milyennek látjuk a szülőföldet és mit tudunk róla. Melyik arcát ismerjük, és mennyit értünk meg a benne egykor élt ősök törekvéseiből, küzdelmeiből.
Könyvünk a sokarcúságot szeretné érzékeltetni. Azt, amelyikkel egyszer kelet, másszor nyugat felé fordultak az ősök. Egyszer innen, másszor onnan érte őket kellemes vagy igen kedvezőtlen hatás. Azt, amelyik a különböző korok és különböző tájak embereinek életét oly sokfélére formálta. Amelyikkel elődeink a jobb élet, de sokszor akár csak a puszta fennmaradás érdekében életstratégiájukat megválasztották.
A tájak, a benne élő emberek és a kultúrák sokszínűségét kívánja tükrözni ez a könyv. Kicsinyben, mint cseppben a tengert. Már csak azért is, mert lehetőségeink korlátozottak. A kötet terjedelme véges, de véges a tudás is, amely eddig a szak- és közkönyvtárak polcain a Csallóköztől Bodrogközig terjedő tájak ismeretéről eddig fölhalmozódott. Ráadásul egyenetlen ez a tudás. Némelyik vidéket jobban, a másikat kevésbé ismerjük. Ezt az egyenetlenséget nem lehetett kikerülni a könyv szerkesztése során sem. De bízunk az utódokban, akik számára ez a könyv elsősorban készült. Hátha - akár e kötet kapcsán is - kedvet kapnak, s tovább járják szülőföldjük, a szűkebb vagy tágabb régió tájait, tovább búvárkodnak a múltban. S egykor talán folytatják e jelen munkát is.

A szerkesztőség Vissza

Tartalom

A Csallóköz (Mészáros Klára) 7
A Mátyusföld (Danter Izabella,
Gudman Ilona, Csík Zoltán) 51
Nyitra és környéke (Jókai Mária) 83
A Garam mente 99
Az Ipoly mente (Csáky Károly) 107
Gömör (B. Kovács István) 139
Kassa és vidéke (Mihályi Molnár László) 173
A Bodrogköz (Bogoly László) 183
Színes táblák 201
Magyar-szlovák helységnévjegyzék 209
Térképmelléklet 216
Szómagyarázat 222
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Barangoló Barangoló Barangoló Barangoló Barangoló

A borító kopott, töredezett.

Állapot:
2.340 ,-Ft
12 pont kapható
Kosárba
konyv