A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mezőgazdasági termékek áruismerete

Csíkszeredai Kar

Szerző
Lektor

Kiadó: Scientia Kiadó
Kiadás helye: Kolozsvár
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 230 oldal
Sorozatcím: Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem jegyzetei
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN: 973-85985-0-8
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Jelen jegyzet a Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszeredai Kar, agrárközgazdaság, illetve könyvelés és gazdasági informatika szakán folyó képzés hallgatói számára készült, és... Tovább

Előszó

Jelen jegyzet a Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszeredai Kar, agrárközgazdaság, illetve könyvelés és gazdasági informatika szakán folyó képzés hallgatói számára készült, és szervesen kiegészíti az első félévben ismertetett Agrár- és élelmiszeripari termékek technológiája tantárgyat, kibővítve azt a növényi és állati eredetű élelmiszerek részletes ismertetésével.
A jegyzet első két fejezete az élelmiszerek általános bemutatásával foglalkozik. Ezekben a fejezetekben ismertetjük az élelmiszerek összetételét, az élelmiszert felépítő anyagokat. Ezt követően bemutatjuk az élelmiszerek romlását előidéző tényezőket, és ebből kiindulva az élelmiszertartósítási eljárásokat. Vissza

Tartalom

Bevezető9
Az élelmiszerek tulajdonságai és összetétele11
Az élelmiszerek tulajdonságai11
Az élelmiszereket felépítő anyagok14
Mérgező anyagok az élelmiszerekben36
Az élelmiszer-nyersanyagok tartósítása40
A tartósítás elméleti alapjai40
Gabonafélék55
A gabonafélék ismertetése55
Malomipari termékek60
A liszt61
Hántolt termékek67
Tésztaipari termékek69
A kenyér gyártástechnológiája70
Gyümölcsök és zöldségek74
A kertészeti termékek árurendszere74
Gyümölcsök74
Zöldségek88
Fűszerek107
Fűszernövények107
Hazai fűszerek111
Külföldi fűszerek115
A fűszerek forgalomba hozatala és értékésítése119
Ízesítők119
Mesterséges színezékek121
A cukor122
A cukorgyártás technológiai műveletei122
Egyéb természetes édsesítőszerek125
Édesipari termékek125
A keményítő129
A keményítő-előállítás technológiái129
A méz és méhészeti termékek 132
A méz132
Gyógyhatású méhészeti termékek133
Az italok áruismerete135
Alkoholtartalmú italok135
Alkoholmentes italok153
Étkezési zsiradékok158
Az étkezési zsiradékokról általában158
Állati eredeű étkezési zsiradékok160
Növényi eredetű zsiradékok162
Mesterséges étkezési zsiradékok164
A zsiradékok tárolása166
A tojás és tojáskonzervek167
A tojás167
Tojáskonzvervek174
Tej és tejtermékek176
A tej176
A savanyú tej és tejkészítmények gyártása184
Vaj és vajkészítmények gyártása186
Sajtgyártás188
Étkezési túrógyártás192
Romániában honos és honosított túró- és sajtféleségek193
Tejporgyártás198
Húsok és húskészítmények199
A hús199
A vágóállatok vágása,a vágási termékek kezelése, feldolgozása200
A hús elsődleges feldolgozása207
Tartósítási eljárások a húsiparban210
Húskészítmények216
Halak és halkészítmények218
A váltakozó hőmérsékletű állatok fogalma218
A halak fontosabb fajtái218
Édesvízi halak219
Tengeri halak220
A halak minőségét meghatározó tényezők221
A halak választéka222
A halak átvétele és üzleti kezelése222
A halfeldolgozás ipari termékei223
A tartósított halak értékesítése225
Szakirodalom227
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv