A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szerves kémiai technológia II.

A vegyipari technikumok IV. osztálya számára

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 399 oldal
Sorozatcím: Ipari technikumi tankönyv
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Tankönyvi száma: 25619. Megjelent 540 példányban. 127 fekete-fehér ábrával illusztrálva. Második, javított kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

1. Mezőgazdasági kémiai technológia (Mesztéry Celesztin)
A) Keményítőgyártás 3
1. A keményítő jellemzése 3
2. Burgonyakeményítő gyártása 6
a) A burgonya mosása, mérése 8
b) A burgonya feltárása 9
c) A keményítő kimosása 9
d) A nyerskeményítő kinyerése, tisztítása 9
e) A keményítő víztelenítése, szárítása 10
3. Búzakeményítő gyártása 11
4. Tengerikeményítő gyártása 12
5. Dextringyártás 14
6 Dextrózgyártás 15
B) Répacukorgyártás 17
1. A cukorrépa jellemzése 17
2. Cukorgyártás 19
a) A répa tisztítása, mosása 19
b) A répa szeletelése 20
c.) A répaszelet kilúgozása 21
d) A n versié tisztítása 23
e) A hitelé bepárlása 24
f) A sűrűié befőzése 26
o) A nyerscukor kinyerése, finomítása 27
C) Erjedéstan alapfogalmak 30
Mikroorganizmusok általános jellemzése 30
a) Élesztőgombák 31
b) Penészgombák 35
c) Baktériumok 35
D) Malátagyártás 38
1 Az árpa jellemzése 38
2. A maláta elkészítése 40
a) Az árpa tisztítása 40
b) Az árpa csíráztatása 41
c) A zöldmaláta aszalása 42
E) Sörgyártás 43
1. A nyersanyagok ismertetése 43
2. A sörkészítés 44
a) A cefrézés 44
b) A cefre szűrése 45
c) A komlófőzés, szűrés 45
d) A sörlé lehűtése 46
e) A sörlé kierjesztése, tárolása 46
F) Szeszgyártás 47
1. A Nyersanyagok ismertetése 47
2. A szeszgyártás folyamatai 48
a) Feltárás gőzöléssel 48
b) A cukrosítás 50
c) A cefre kierjesztése 51
d) A cefre lepárlása és a nyersszesz finomítása 52
3. A vízmentes alkohol gyártása 55
II. Élelmiszeripari kémiai technológia (Meszléry Celesztin)
A) Az élelmiszertartósítás alapelvei 56
1. Az élelmiszerek kémiai összetétele 56
a) Víztartalom 56
b) Fehérjék 57
c) Zsírok 57
d) Szénhidrátok 57
2. Az élelmiszerek romlása 58
B) Az élelmiszertartósítás technológiája 58
1. A fizikai tartósítás 58
a) Hőelvonás 58
b) Vízelvonás 60
c) Hőkezelés 60
d) Szűrés, ultrakezelés 60
2. A kémiai tartósítás 61
a) Általános módszerek 61
b) Biológiai módszerek 62
C) Tej és tejtermékek feldolgozása 62
1. A tej fizikai és kémiai sajátságai 62
2. Közvetlen tejfeldolgozások 63
a) Kondenztej és tejpor készítése 63
b) Vajgyártás 64
3. Közvetett tejfeldolgozások 66
a) Joghurt készítése 66
b) Túró és sajt készítése 66
c) Kazeingyártás 67
d) Tej cukorgyártás 67
D) Húsfeldolgozás technológiája 67
1. Húsfeldolgozás hűtőtárolással 69
2. Húsfeldolgozás egyéb módszerekkel 69
3. A tojás tartósítása 71
E) Gyümölcs, főzelék és zöldség feldolgozása 72
1. Előműveletek tartósításhoz 73
2. Tartósítás cukrozással 75
3. Tartósítás savanyítással, szárítással, mélyhűtéssel 79
III. A cellulóz gyártása és felhasználása (Mihecz Károly)
A) Cellulózgyártás 81
1. A cellulóz kémiája .81
2. Szulfilos cellulózfeltárás 85
3 Szulfálos cellulozfeltárás 89
4. A cellulóz osztályozása, fehérítése és nemesítése 91
5. A cellulóz felhasználása 92
B) Papírgyártás 92
1. Papírgyártási nyersanyagok 92
2. A papírpép készítése 93
3. A papírlap képzése 94
C) Cellulóz-alapú műszálgyártás
1 Nitrát-műselyem gyártása 98
2. Rézoxidammóniás műselyem gyártása 98
3." Acetat-műselyem gyártása / 98
4 Viszkóz-műselvem gyártása 99
IV. Szerves kémiai alapfolyamatok (Mihec Károly)
A ) Halogénezés 102
1. Fluorozás 102
2. Klórozás 103
3. Brómozás 108
4. Jódozás 109
B) Szulfonálás 109
1. Általános alapfogalmak 109
2. Szulfonálószerek 110
3. Gyakorlati szulfonalási tényezők 111
4. A szulfonálás technológiája 114
C) Alkaliömlesztés 122
1. Ömlesztés lúgos olvadékban 122
2. Főzés lúgos oldatban 126
3. Oxidációs alkalikus ömlesztés 127
D) Nitrozálás 128
1. Általános alapfogalmak 128
2. Fenolok nitrozálása 129
3. Aminők nitrozálása 130
4. Ciklusos ketonok nitrozálása 131
E) Nitrálas 132
1. A nitrálásról általában 132
2. Nitrálószerek 132
3. Gyakorlati nitrálási tényezők 134
a) Hőmérséklet 134
b) Katalizátor 135
c) Oldószer 136
4. A nitrálás végrehajtásának gyakorlata 137
5. Biztonsági intézkedések 142
F) Redukció 142
1. A redukció ínjai 142
2. Redukálószerek 143
3. Aromás nitrovegyületek redukciója 143
a) Redukció naszcensz hidrogénnel savas közegben 144
b) Redukció naszcensz hidrogénnel lúgos közegben 147
4. Polinitrovegyületek részleges redukciója 149
5. Redukció molekuláris hidrogénnel 151
6. Óvatossági rendszabályok 152
G) Oxidáció 152
1. Alapfogalmak 152
2. Kontaktoxidáció 153
H) Acilezés 157
1. Általános alapfogalmak 157
2. Acilezőszerek 158
3. Az acilezés gyakorlata 159
l) Alkilezés 160
1. Az alkilezésről általában 160
2. Az alkilezés gyakorlata 162
K) Arilezés 164
L) Észterezés 166
1. Általános alapfogalmak 166
2. Az észterezés technológiai kivitelezése 167
M) Kondenzáció 170
1. Alapfogalmak 170
2. Friedel - Craft reakciók 171
N) Hidrolízis 173
O) Diazotálás 174
P) Kapcsolás 177
V. Színezékek gyártása és felhasználása (Mihecz Károly)
A) A színezékekről általában 179
1. A szín, színezőképesség és kémiai szerkezet közötti összefüggés 179
2. A színezékekkel szemben támasztott követelmények 182
3. A színezékek csoportosítása 184
B) Színezékgyártás 185
1. Nitrozoszínezékek 185
2. Nitroszínezékek 186
3. Azoszínezékek 187
a) Általános ismertetés 187
b) Monoazoszinezékek 187
c) Biszazoszinezékek 192
3. Helyi érzéstelenítek 274
A. Görcsoldók 276
5. Vérnyomásszabályozók 278
a) Vérnyomásnövelők 278
b) Vérnyomáscsökkentők 280
c) Digitáliszhatású anyagok 28
6. Antihisztaminok 281
7. Anyagcsereszabályozók 282
8. Vizelet- és hashajtók 283
9. Kemoterápiás anyagok 284
10. Röntgen kontrasztanyagok 289
C) Vitaminok, hormonok, antibiotikumok 290
1. Vitaminok előállítása 290
2. Hormonok előállítása 298
3. Antibiotikumok előállítása 300
D) Gyógyszerek kiszemelése 301
VIII. Műanyagok gyártása (Mesztéry Celesztin)
I. A műanyagok általános tulajdonságai 305
A) A műanyagok jellemzése 305
B) A műanyagok egyéb közös sajátságai 306
C) A műanyagok képződése 309
D) A műanyagok kolloid sajátságai 315
II. A műanyagok csoportosítása 317
A) Természetes alapanyagú műanyagok 317
1. Kaucsukalapú műanyagok 317
a) A nyerskaucsukot adó növények 317
b) A kaucsuk jellemző tulajdonságai 320
e) A gumigyártás 323
d) A keverék elkészítése 323
a) A nyerskaucsuk puhítása, masztikálás 325
b) Az anyagok összekeverése 326
y) Az előkészítés, formázás 327
d) A vulkanizálás 328
d) A nyerslatex feldolgozása 328
2. Cellulózalapú műanyagok 329
a) A hidrát cellulóz-alapú műanyagok 329
b) Cellulózészterek és éterek 330
3. Fehérjealapú műanyagok 331
B) Mesterséges alapú műanyagok 332
1. Kondenzációs termékek 334
a) Fenoplasztok 338
b) Aminoplasztok 341
e) Poliészter- vagy alkidgyanták 343
d) Maleingyanták 343
e) Poliaminok 345
f) Poliszulfidok 346
j) Aldehid- és ketongyanták 347
h) Szilikonok 347
2. Polimerizációs termékek 349
a) Polivinil-származékok 351
b) Polietilének 354
c) Polizobutilének 355
d) Polisztirolok 355
e) Poliakrilátok 356
f) Metakrilátok 357
3. Fluortartalmú műanyagok 358
4. Műkaucsukgyártás 359
a) A butadién előállítása 362
b) A butadién polimerizálása 362
c) Kopolimerek készítése 362
d) Kloroprén és polikloroprén 363
III. A műanyagok megmunkálása 364
1. Adalékanyagok műanyagokhoz 364
2. Feldolgozási műveletek 366
a) Az öntés 366
b) A préselés (sajtolás) 368
c) A fröccsentés 368
d) Hengerlés, kalanderezés 369
e) Az idomhúzás 369
f) Feldolgozás oldatokból 370
IV. A készfestékek gyártása 370
1. A vízfestékek 372
2. Az olajfestékek 374
3. A lakkfestékek 376
a) Filmképző anyagok 378
b) Aszfaltanyagok 384
c) Az oldó- és higítószerek 384
d) A hozzátétanyagok 387
e) A lakkgyártás technológiája 387
IX. Szerves kémiai technológiai példatár (Mihecz Károly) 389
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv