1.034.204

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szerves kémiai technológia II.

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői vászonkötés
Oldalszám: 436 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:

MEZŐGAZDASÁGI- ÉS ÉLELMISZER-KÉMIAI TECHNOLÓGIA

I. RÉSZ
I. A KEMÉNYÍTŐ ÉS KEMÉNYÍTŐTERMÉKEK GYÁRTÁSA A KEMÉNYÍTŐ A FIZIKAI ÉS KÉMIAI SAJÁTSÁGAI

A keményítő, mint... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:

MEZŐGAZDASÁGI- ÉS ÉLELMISZER-KÉMIAI TECHNOLÓGIA

I. RÉSZ
I. A KEMÉNYÍTŐ ÉS KEMÉNYÍTŐTERMÉKEK GYÁRTÁSA A KEMÉNYÍTŐ A FIZIKAI ÉS KÉMIAI SAJÁTSÁGAI

A keményítő, mint poliszacharid, savas hidrolízissel glükózra, keményítőbontó enzimek hatására maltózzá hasad. Ebből következik, hogy a keményítő glükóz-, illetőleg maltózmolekulákból épült fel.
A keményítő összetétele egyáltalán nem egységes. 80-85%-ig a csirízképző amilopektinből és 15-20%-ig amilózból áll, mely nem csirízesedik. Az amilopeklin elágazó, az amilóz elágazás nélküli láncokból áll.
A keményítő jódoldattal jellemző kék színeződést mutat. A poláros fényt jobbra forgatja.
Víz tintása. Hidegvízben a keményítő oldhatatlan. Ahogy a hőmérsékletet emeljük, a szemcsék duzzadni kezdenek, majd alakjukat elveszítve, kenőcsszerű anyaggá: csirizzé alakulnak. Vissza

Tartalom

I. rész
MEZŐGAZDASÁGI- ÉS ÉLELMISZERKÉMIAI TECHNOLÓGIA
I. Keményítő és keményítőtermékek gyártása 3
A keményítő kémiai és fizikai sajátságai 3
A keményítőgyártás műveletei 7
Burgonya-, búza-, kukorica-, rizskeményítőgyártás 7-14
Dextringyártás 14
Dextrózgyártás 16
II. A répacukor gyártása 21
A répa minősítése 21
A gyártás műveletei. Finomítás 18-38
III. A maláta- és sörgyártás 39
A sörárpa 40
Malátagyártás 43-49
Az erjedési iparokban szereplő mikroorganizmusok 49-53
A sörgyártás 53-63
IV. A szesz- és rokontermékek gyártása 64
Szeszgyártás nyersanyagai 64
Keményítőtartalmú anyagok feltárása 64
Cukrosítás módszerei 66
Erjesztés. Lepárlás és lepárlókészülékek. Finomítás 69-78
Glicerin erjedés 78
Aceton-butanol erjedés 80
Aceton-etanol erjedés 81
Tejsavas erjedés 82
Citromsavas erjedés 84
Ecetgyártás 85
Sajtolt élesztő gyártása 89
Gyümölcsszesz gyártása 91
Borászat alapelvei 92
V. Élelmiszerkémia alapelvei 95
Szervetlen anyagok 95
Szerves anyagok 96
VI. Tartósított élelmiszerek gyártása 100
A romlás jelenségei. A konzerválás műszerei 100
Húsfélék és húsgyártmányok 107
Tej és tejkészítmények 109
A tojás tartósítása 118
Főzelék, zöldség, gyümölcs tartósítása 119
BŐRGYÁRTÁSI KÉMIAI TECHNOLÓGIA
I. A nyersbőr 130
Nyersbőr szövettani összetétele. A nyersbőr kémiai összetétele. Fizikai és kémiai
hatások 134
Konzerválás 134
A nyersbőr fajtái és minősítése 137
Nyersbőrhibák 139
II. A nyersbőr előkészítése a cserzéshez 141
Áztatás 142
Szőrtelenítés 144
Mésztelenítés 149
Pácolás 149
Mechanikai munkálatok 150
III. Növényi cserzőanyagok 155
Jellemzésük és beosztásuk 155
Mesterséges cserzőanyagok 160
IV. A növényi cserzés elmélete 162
A kollagénrost szerkezete 165
Cserzőlevek kolloidkémiai sajátságai 165
V. A növényi cserzés gyakorlata 167
Előcserzés. Átcserzés. Utócserzés 167-171
VI. A talpbőrgyártás 172
A krupon gyártása
Kruponálási hulladékok feldolgozása 175
Halványítás 170
VII. Növényi cserzésü műszaki és felsőbőrök gyártása 177
A bőrök zsírozása 178
Növényi cserzésű felsőbőr gyártása 184
Szíjbőrök gyártása 185
Gépszíjak gyártása 187
Vili. Krómcserzés elmélete 187
VIII. Krómkomplexek. Oldáskor végbemenő változások 187-190
IX. A krómcserzés gyakorlata 191
Egy fúrd ős eljárás 135
Kétfürdős eljárás 199
Különböző tényezők befolyása a krómcserzésre 200
Bázicitás, koncentráció, neutrálsók, hőmérséklet 200-202
X. Krómfelsőbőr gyártása 203
Boxbőr cserzése 203
Festés 204
Kikészítés 205
XI. Egyéb cserzési eljárások 208
Timsós-, glászék, dongola, szemikróm, formaldehid-, zsíros-, vascserzés 208 -14
XII. Szőrmés bőrök cserzése és festése 214
II. RÉSZ
TEXTIL KÉMIAI TECHNOLÓGIA
Bevezetés 221
I. rész. A textilipar nyersanyagai 223
A textilnyersanyagok osztályozása 223
1. Növényi eredetű szálasanyagok 224
Magszálak 227
A pamut 227
Háncsrostok 231
A levélrostok 237
Gyümölcsrostok 238
2. Állati eredetű szálasanyagok 238
Szőrneműék 240
A gyapjú 240
A textiliparban felhasználható egyéb állati szálak 247
Mirigy váladékok 247
A selyem 247
3. Ásványi eredetű szálasanyagok 249
4. Mesterséges szálasanyagok 250
Növényi eredetű termékek 250
A műselymek vagy műszálak 250
Állati eredetű termékek 256
Ásványi eredetű termékek 257
Szintetikus termékek 257
Polivinil műselymek, műszálak 258
Poliamid-műselyem 259
5. Pótanyagok 260
II. rész. A fonás és szövés technológiája 261
Fonás 261
A szövés 267
A hurkolás 273
III. rész. A textilipar vegyszerei és segédanyagai 274
1. A víz 274
2. A vegyszerek 276
Oxidálószerek 276
Redukálószerek 278
A „száraz" tisztítás technikája és oldószerei 280
3. Textilsegédanyagok és alkalmazásuk 281
Oldódási folyamatok 282
Nedvesítés, diszpergálás 285
A segédanyagok előállítási elvei 286
Szappanok és mosószerek 288
Az olajozás segédanyagai 291
IV rész. Textiláruk kikészítése 293
A pamutáruk kikészítése 293
Len-, kenderáruk kikészítése 301
A műselyemáruk kikészítése 302
A gyapjú kikészítése 303
Valódi selyemáruk kikészítése 309
V. rész. Textilfestés és nyomás technológiája 312
A festék és szín keletkezése 312
A szín és szerkezet közötti összefüggés 312
A színkeverés 314
A festékek csoportosítása eredetük szerint 318
Természetes festékek 318
Mesterséges (szintetikus) festékek nyersanyagai 319
A textilszínezékek csoportosítása kromoforok alapján 321
A színezési folyamatokról 342
Egyéb színezési tényezők 344
Gyakorlati színezési fogalmak 316
A színezékék csoportosítása, színezési eljárások szerint 348
Bázikus színezékek 351
Savas színezékek 352
Kénszínezékek 356
Csávaszínezékek 358
Szálonfejlesztett színezékek 362
Pácszínezékek 367
Pigmentfestékek 368
Acetát műszálszínezékek 368
A nylon színezése 368
A textilszínezés gépi berendezései 369
Gyakorlati színezési tanácsok 383
A textilnyomás módszerei 385
Színezékfelviteli módok 387
A nyomószínezékek készítése 395
Nyomási eljárások 397
Nyomószínezékek csoportosítása 398
Gőzölés 403
Mosás 404
VI. rész. Egyéb kikészítő eljárások 404
Általános csinozóművelet 404
Különleges kikészítés! eljárások 407
VII. rész. Textilkémiai vizsgálatok 411
Nyersanyagvizsgálat 411
Valódisági vizsgálatok 413
Színezékcsoportok felismerése 415
Vizsgálatok növényi rostokon 415
Vizsgálatok állati szálakon 417
A PAPÍRGYÁRTÁS 418
AUTOMATIZÁLÁS A VEGYIPARBAN 427
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv