kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Félvászon |
| Oldalszám: | 687 oldal |
| Sorozatcím: | Ezüstkalászos tanfolyamok tankönyve |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. |
| NÖVÉNYTERMESZTÉS | |
| A növénytermesztés alapjai | |
| A növények táplálkozása | 3 |
| A növények növekedése és fejlődése | 6 |
| A növények rendszerezése | 8 |
| Éghajlat | 12 |
| A talaj | 17 |
| Talaj osztályozása | 18 |
| A talaj szerkezete | 20 |
| Talajtípusok, talajjavítás | 24 |
| Talajpusztulás - talajvédelem | 29 |
| Földművelési rendszerek | 31 |
| A vetésforgó | 33 |
| Füves vetésforgó típusai | 37 |
| Trágyázástan | |
| A trágyák csoportosítása | 39 |
| Szerves trágyák | 40 |
| Szervetlen trágyák | 52 |
| Talajműveléstan | |
| A talajművelés célja | 57 |
| A talaj forgatása | 58 |
| A szántás mélysége | 60 |
| A talaj porhanyítása | 61 |
| A talaj tömörítése | 63 |
| A talaj egyengetése | 64 |
| A talaj nyári művelése | 65 |
| Az őszi mélyszántás | 65 |
| Tavaszi talajmunkák | 67 |
| Vetés, növényápolás, betakarítás | |
| A vetőmag | 68 |
| Vetés | 73 |
| A vetések ápolása | 82 |
| A gabonafélék aratása, cséplése, tárolása | 83 |
| Gyökér- és gumósnövények szedése és eltartása | 86 |
| A szálastakarmányok betakarítása, szénakészítés | 88 |
| Silózás | 91 |
| Növényvédelem | |
| A növényvédelem módja | 99 |
| A legfontosabb növényvédőszerek | 100 |
| A szántóföldi növények kártevői és betegségei | 102 |
| A gyümölcsfák kártevői és betegségei | 109 |
| A szőlő növényvédelme | 111 |
| Öntözés | |
| Az öntözés jelentősége | 125 |
| Az öntözés gyakorlata | 125 |
| Fásítás a mezőgazdaságban | |
| A fásítás célja és jelentősége | 133 |
| Mezővédő erdővárosok | 133 |
| A legelők fásítása | 135 |
| Erdősávok telepítése | 135 |
| A fák ápolása | 137 |
| Részletes növénytermesztés | |
| A gabonafélék termesztése | 138 |
| A búza | 139 |
| A rozs | 143 |
| Az árpa | 144 |
| A zab | 146 |
| A köles | 147 |
| A pohánka | 147 |
| A kukorica | 148 |
| A rizs | 156 |
| A hüvelyesek termesztése | 158 |
| A borsó | 159 |
| A bab | 161 |
| A szója | 162 |
| A gyökér- és gumósnövények termesztése | 162 |
| A burgonya | 163 |
| A cukorrépa | 166 |
| A takarmányrépa | 169 |
| A tarlórépa | 171 |
| A murokrépa | 171 |
| Ipari növények termesztése | 171 |
| A káposztarepce | 172 |
| A napraforgó | 173 |
| A ricinus | 174 |
| A mák | 175 |
| A len | 176 |
| A kender | 178 |
| A seprőcirok | 179 |
| A szálastakarmányok termesztése | 180 |
| Pillangósvirágú szálastakarmánynövények | 180 |
| A lucerna | 180 |
| A vöröshere | 183 |
| A baltacim | 185 |
| A fehér virágú somkóró | 186 |
| A nyúlszapuka | 187 |
| A bíborhere | 187 |
| Nempillangós virágú szálastakarmányok termesztése | 188 |
| A kukoricacsalamádé | 188 |
| A silókukorica | 188 |
| A cukorcirok | 189 |
| A szemes cirok | 190 |
| A mohar | 191 |
| A fehér mustár | 191 |
| A takarmánykáposzta | 192 |
| Keveréktakarmányok termesztése | 192 |
| Öntözéses takarmánytermesztés | 195 |
| Kettős termesztés | 196 |
| Rét- és legelőgazdálkodás | |
| A rétek és legelők jelentősége | 198 |
| A rétek, legelők osztályzása | 199 |
| A rétek, legelők javítási munkálatai | 199 |
| A rét és legelő növényzete | 201 |
| A legelők használata | 203 |
| A rétek használata és ápolása | 206 |
| A rétek és legelők öntözése | 207 |
| KERTÉSZETI ISMERETEK | |
| Zöldségtermesztés | |
| A zöldségtermesztés jelentősége | 208 |
| A zöldségfélék szaporítása | 208 |
| Ápolási munkák | 210 |
| Zöldségfélék szedése és eltartása | 211 |
| Káposztafélék | 213 |
| Gyökér- és gumósnövények | 216 |
| Hagymafélék | 219 |
| Kobakosok | 221 |
| Csucsorfélék | 224 |
| Hüvelyesek | 227 |
| Levélzöldségek | 229 |
| Gyümölcstermesztés | |
| A gyümölcstermesztés jelentősége | 233 |
| A gyümölcsös fogalma | 234 |
| A gyümölcstermő növények csoportosítása | 235 |
| A gyümölcstermő növények részei | 235 |
| A gyümölcsfák termőrészei | 236 |
| A virág és a termés | 237 |
| A gyümölcstermő növények szaporítása | 239 |
| Gyümölcsös létesítése | 240 |
| A fiatal fák gondozása és kezelése | 244 |
| Köztestermesztés | 250 |
| A termő gyümölcsös kezelése | 251 |
| A gyümölcsfák kártevői és betegségei | 252 |
| Almagyümölcsűek termesztése | 259 |
| Csonthéjas gyümölcsűek termesztése | 262 |
| Bogyósgyümölcsűek termesztése | 267 |
| Szőlőművelés | |
| A szőlőtermesztés jelentősége | 271 |
| A szőlőnövény és környezete | 272 |
| A szőlőtőke leírása | 273 |
| A szőlőfélék csoportosítása | 275 |
| A szőlő telepítése | 276 |
| A szőlő metszése | 280 |
| A szőlő zöldmunkái | 285 |
| A szőlő talajmunkái | 286 |
| A szőlő trágyázása | 287 |
| Az ültetvények pótlása | 289 |
| A szüret | 290 |
| A termés feldolgozása | 292 |
| Szőlőfajták | 293 |
| ÁLLATTENYÉSZTÉS | |
| Állatbonctan - élettan | |
| Az állati test vegyi alkotórészei | 295 |
| Sejtek, szövetek, szervek | 295 |
| A csontrendszer | 297 |
| Az izomrendszer | 299 |
| Az állati test általános beosztása és tájai | 299 |
| Az emésztőszervek rendszere | 299 |
| Az emésztés | 302 |
| A vérérrendszer | 303 |
| A lélegzőszervek rendszere | 304 |
| A kiválasztó szervek | 304 |
| A belsőelválasztású mirigyek | 304 |
| Az ivarszervek rendszere | 305 |
| Az idegrendszer | 306 |
| Az érzékszervek | 306 |
| A kültakaró és képletei | 307 |
| Általános állattenyésztési ismeretek | |
| Az állattenyésztés népgazdasági jelentősége és fejlesztése | 308 |
| Háziállataink változékonysága | 308 |
| Az öröklődés | 310 |
| A legfontosabb állattenyésztési alapfogalmak | 310 |
| Gazdasági állataink értékmérő tulajdonságai | 312 |
| Törzskönyvezés | 316 |
| Tenyésztési módok | 316 |
| A gazdasági állatok szaporítása. Pároztatási módok | 318 |
| A hím- és nőivarú állatok számaránya | 321 |
| A vemhesség | 322 |
| A vemhes állat gondozása | 322 |
| Az ellés és az ellés körüli teendők | 323 |
| A koraellés és az elvetélés | 324 |
| Az anyaállat gondozása ellés után | 324 |
| Az újszülött gondozása | 324 |
| Takarmányozási ismeretek | |
| A takarmányozás jelentősége | 325 |
| A takarmányok alkotórészei és azok szerepe | 325 |
| A takarmányok táplálóértékének megjelölése | 328 |
| Egyéb mértékegységek a takarmányok táplálóértékének kifejezésére | 331 |
| Az állatok táplálóanyag-szükséglete | 332 |
| A napi takarmányszükséglet megállapítása | 333 |
| A takarmányok csoportosítása és ismertetése | 334 |
| Szálas takarmányok | 334 |
| Gyökér- és gumós takarmányok | 340 |
| Szemes takarmányok | 341 |
| Mezőgazdasági ipari melléktermékek | 343 |
| Állati eredetű takarmányok | 345 |
| Takarmánykiegészítő anyagok | 346 |
| Az ivóvíz | 347 |
| A takarmányok eltartása | 348 |
| A takarmányok előkészítése | 349 |
| Takarmányok összeállításának alapelvei és az etetés rendje | 351 |
| Különböző gazdasági állatok takarmányozásának alapelvei | 352 |
| Példatár | 354 |
| Lótenyésztés | |
| A lótenyésztés jelentősége | 380 |
| A ló külső formáinak megítélése | 380 |
| A ló életkorának meghatározása | 383 |
| A lábállások | 383 |
| A ló mozgása | 385 |
| A ló színe, szőre, jegyei | 386 |
| A lovak elnevezése használat, ivar és kor szerint | 386 |
| A lovak származása és csoportosítása | 386 |
| A ló tenyésztése és gondozása | 390 |
| Az újszülött csikó gondozása | 393 |
| A lovak takarmányozási rendje | 393 |
| A lovak elhelyezése | 395 |
| A lovak ápolása | 395 |
| A ló értékét csökkentő tulajdonságok | 396 |
| A lovak öröklődő hibái | 396 |
| A ló szerszámai | 396 |
| A lovak használata | 397 |
| Öszvértenyésztés | 397 |
| Sertéstenyésztés | |
| A sertéstenyésztés népgazdasági jelentősége | 399 |
| A sertés külső testformái | 399 |
| A hazánkban tenyésztett sertésfajták | 400 |
| A tenyészsertések értékelése | 401 |
| A sertések szaporítása | 402 |
| A sertések elhelyezése, takarmányozása | 404 |
| A sertéshizlalás | 409 |
| Szarvasmarhatenyésztés | |
| A szarvasmarhatenyésztés népgazdasági jelentősége | 421 |
| A testalakulás megítélése | 422 |
| A szarvasmarha bőre, szőre, színeződése és jegyei | 425 |
| A szarvasmarha életkorának meghatározása | 425 |
| A szarvasmarha elnevezése kor és ivar szerint | 426 |
| A szarvasmarha rossz szokásai | 426 |
| Fontosabb szarvasmarhafajták ismertetése | 426 |
| A tenyészállatok kiválasztása | 426 |
| A termelőképesség ellenőrzése és a törzskönyvezés | 434 |
| A tenyésztésbevétel és a kiselejtezés ideje | 436 |
| Az üzekedés | 436 |
| A borjazások egyenletes elosztása | 437 |
| Párosítás és pároztatás | 438 |
| A vemhesség megállapítása, vemhes tehenek ápolása és elapasztása | 438 |
| Az ellés, az elléssel kapcsolatos teendők | 438 |
| Az anya ápolása ellés után | 439 |
| Az újszülött borjú ápolása | 440 |
| A borjú felnevelése az elválasztásig | 440 |
| Itatásos borjúnevelés | 441 |
| Növendék szarvasmarhák felnevelése | 442 |
| A szarvasmarha takarmányozása | 444 |
| A szarvasmarha tartása, ápolása, elhelyezése | 446 |
| A szarvasmarha hasznosítása | 451 |
| Juhtenyésztés | |
| A juhtenyésztés népgazdasági jelentősége | 452 |
| A juhok elnevezése kor, ivar és használat szerint | 453 |
| A juh testalakulása | 453 |
| Gyapjúismeret | 454 |
| Gyapjúféleségek | 455 |
| A juhfajták | 455 |
| A tenyészjuhok kiválasztása | 458 |
| A juhhodály berendezése és felszerelése | 459 |
| A juhok takarmányozása | 460 |
| Pároztatás, vemhesség, ellés | 462 |
| A juh termelése | 464 |
| Kecsketenyésztés | 466 |
| Tejgazdasági ismeretek | |
| A tej képződése | 469 |
| A tej mennyiségére, minőségére ható tényezők | 470 |
| A tej összetétele | 471 |
| A tej tulajdonságai | 472 |
| A tejben található baktériumok, tejhibák | 472 |
| A fejés és a fejőeszközök | 473 |
| A tej kezelése fejés után | 475 |
| A tej hevítése | 476 |
| A tejkamra és berendezése | 476 |
| A tej vizsgálata | 477 |
| A fölözés és vajgyártás | 479 |
| A sajtgyártás | 483 |
| A túrókészítés | 485 |
| Különböző tejkészítmények | 486 |
| A tej forgalombahozatalának szabályozása | 486 |
| Baromfitenyésztés | |
| A baromfitenyésztés népgazdasági jelentősége | 487 |
| A baromfitartás és tenyésztés alapkövetelményei | 487 |
| A baromfiak elhelyezése, a baromfiól | 488 |
| A baromfiak külső formái és a kiválogatás | 490 |
| Magyarországon tenyésztett tyúkfajták | 490 |
| Tenyészállat-kiválogatás, nemesítés, takarmányozás | 492 |
| A tyúkok takarmányozása | 492 |
| A baromfiak szaporítása | 494 |
| A vízi szárnyasok tenyésztése | 497 |
| A pulyka tenyésztése | 499 |
| A gyöngytyúk tenyésztése | 499 |
| Állategészségügyi alapismeretek | |
| Az állattenyésztés egészségügyi feltételei | 499 |
| Az egészség és a betegség jelei | 501 |
| Elsősegélynyújtás és a gyógyszerek beadása | 502 |
| A betegség okai és csoportosításuk | 502 |
| Nem fertőző betegségek | 504 |
| Fertőző betegségek | 512 |
| Az élősködők által előidézett betegségek | 521 |
| A leggyakrabban használt fertőtlenítő anyagok ismertetése | 528 |
| A fertőtlenítés | 529 |
| Állategészségügyi rendészeti intézkedések | 531 |
| Kisállattenyésztés | |
| Nyúltenyésztés | 533 |
| Haltenyésztés | 537 |
| Selyemhernyó-tenyésztés | 540 |
| Méhészet | 543 |
| GÉPESÍTÉSI ALAPISMERETEK | |
| A mezőgazdaság gépesítésének jelentősége | 558 |
| A növénytermelés gépeinek csoportosítása | |
| Talajművelőgépek | 562 |
| Vetőgépek | 582 |
| Növényvédelmi gépek | 592 |
| Az öntözés gépei | 597 |
| Szálastakarmányok betakarítási gépei | 599 |
| Kévekötő aratógépek | 601 |
| Járva szecskázó gép | 602 |
| Cséplőgépek | 603 |
| Arató-cséplő gép | 606 |
| Magtisztító gépek | 608 |
| Egyéb mezőgazdasági gépek | |
| Burgonya- és répabetakarító gépek | 610 |
| Morzsoló gép | 612 |
| Darálók | 612 |
| Szecskavágók és silótöltők | 612 |
| Répavágó gép | 614 |
| Mosó- és füllesztő gép | 614 |
| Fejőgép | 615 |
| Tejfölöző gép | 616 |
| Tejhűtő gépek | 616 |
| Keltetőgépek | 617 |
| A gépek elhelyezése és tárolása | 617 |
| ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK | |
| Tűzrendészeti alapismeretek | |
| A tűz keletkezésének leggyakoribb okai | 618 |
| A mezőgazdaság alapvető tűzrendészete | 624 |
| A mezőgazdasági építkezések és erőgépek tűzrendészeti szabályai | 624 |
| A mezőgazdasági erőgépek tűzrendészete | 627 |
| A mezőgazdasági termények betakarításának tűzrendészeti szabályai | 629 |
| A mezőgazdasági termények tárolásának tűzrendészete | 630 |
| A tűzoltás eszközei és módjai | 632 |
| A cséplés dolgozóinak kötelessége tűz esetén | 642 |
| A mezőgazdasági épülettüzek oltása | 643 |
| A mentési munka szabályai tűz esetén | 643 |
| Egészségügyi ismeretek | |
| Testápolás | 645 |
| Élősdiek, rovarok, rágcsálók elleni védekezés | 652 |
| Balesetelhárítás és munkavédelem | 656 |
| Egészségártalmak | 659 |
| Állatról emberre terjedő betegségek | 660 |
| Élelmiszerek által okozot mérgezések | 662 |
| Egészségügyi tennivalók télen | 663 |
| Mezőgazdasági intézmények | |
| Mezőgazdasági kutatóintézetek és kísérleti gazdaságok | 663 |
| Országos Mezőgazdasági Minőségvizsgáló Intézet | 665 |
| Mezőgazdasági szakoktatási intézmények | |
| Felsőfokú szakoktatási intézmények | 666 |
| Középfokú szakoktatási intézmények | 667 |
| Alsófokú szakoktatási intézmények | 668 |
| A mezőgazdaságban leggyakrabban előforduló mérések és számítások |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.