kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Félvászon |
| Oldalszám: | 686 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. Kihajtható mellékletekkel. |
| NÖVÉNYTERMESZTÉS | |
| A növénytermesztés alapjai | |
| Bevezetés | 3 |
| A növények szervezete | 3 |
| A növények táplálkozása | 6 |
| A növények növekedése és fejlődése | 8 |
| A növények rendszerezése | 9 |
| Éghajlat | 13 |
| A talaj | 18 |
| A talaj szerkezete | 21 |
| Talajtípusok, talajjavítás | 4 |
| Talajpusztulás - talajvédelem | 29 |
| A vetésforgó | 30 |
| Trágyázástan | |
| A trágyák csoportosítása | 33 |
| Szerves trágyák | 34 |
| Szervetlen trágyák | 45 |
| Talajműveléstan | |
| A talajművelés célja | 49 |
| A talaj forgatása | 49 |
| A talaj porhanyítása | 53 |
| A talaj tömörítése | 54 |
| A talaj egyengetése | 55 |
| A talaj nyári művelése | 55 |
| Az őszi mélyszántás | 57 |
| Tavaszi talajmunkák | 57 |
| Vetés, növényápolás, betakarítás | |
| A vetőmag | 58 |
| Vetés | 63 |
| A vetések ápolása | 70 |
| A gabonafélék aratása, cséplése, tárolása | 72 |
| Gyökér- és gumósnövények szedése és eltartása | 74 |
| A szálastakarmányok betakarítása, szénakészítés | 76 |
| Silózás | 79 |
| Növényvédelem | |
| Bevezetés | 84 |
| A növényvédelem módja | 85 |
| A legfontosabb növényvédőszerek | 86 |
| Fásítás és öntözés | |
| A fásítás célja és jelentősége | 88 |
| Mezővédő erdősávok | 89 |
| A legelők fásítása | 90 |
| Erdősávok telepítése | 91 |
| A fák ápolása | 92 |
| Öntözés | 93 |
| Részletes növénytermesztés | |
| Bevezetés | 95 |
| A gabonafélék termesztése | 96 |
| A hüvelyesek termesztése | 118 |
| A gyökér- és gumósnövények termesztése | 123 |
| Ipari növények termesztése | 134 |
| A szálastakarmányok termesztése | 141 |
| Keveréktakarmányok termesztése | 155 |
| Öntözéses takarmánytermesztés | 157 |
| Kettős termesztés | 158 |
| Rét- és legelőgazdálkodás | |
| A rétek és legelők jelentősége | 160 |
| A rétek, legelők javítási munkálatai | 161 |
| A rét és legelő növényzete | 162 |
| A legelők használata | 164 |
| A rétek használata és ápolása | 167 |
| A rétek és legelők öntözése | 168 |
| KERTÉSZETI ISMERETEK | |
| Zöldségtermesztés | |
| A zöldségtermesztés jelentősége | 169 |
| A zöldségfélék szaporítása | 169 |
| A zöldségfélék öntözése | 174 |
| Ápolási munkák | 177 |
| Zöldségfélék szedése és eltartása | 177 |
| Káposztafélék | 179 |
| Gyökér- és gumósnövények | 182 |
| Hagymafélék | 186 |
| Kobakosok | 189 |
| Csucsorfélék | 192 |
| Hüvelyesek | 195 |
| Levélzöldségek | 197 |
| Évelők | 199 |
| Gyümölcstermesztés | |
| A gyümölcstermesztés jelentősége | 202 |
| A gyümölcsös fogalma | 203 |
| A gyümölcstermő növények csoportosítása | 204 |
| A gyümölcstermő növények részei | 205 |
| A gyümölcsfák termőrészei | 206 |
| A virág és a termés | 207 |
| A gyümölcstermő növények szaporítása | 208 |
| Gyümölcsös létesítése | 212 |
| A fiatal fák gondozása és kezelése | 217 |
| Köztestermesztés | 219 |
| A termő gyümölcsös kezelése | 220 |
| A gyümölcsfák kártevői és betegségei | 225 |
| Almagyümölcsűek termesztése | 233 |
| Csonthéjas gyümölcsűek termesztése | 236 |
| A héjasgyümölcsűek termesztése | 241 |
| Bogyósgyümölcsűek termesztése | 243 |
| Szőlőművelés | |
| A szőlőtermesztés jelentősége | 247 |
| A szőlőnövény és környezete | 248 |
| A szőlőtőke leírása | 249 |
| A szőlőfélék csoportosítása | 250 |
| A szőlő szaporítása | 251 |
| A szőlő telepítése | 252 |
| A szőlő metszése | 255 |
| A szőlő zöldmunkái | 260 |
| A szőlő talajmunkái | 261 |
| A szőlő trágyázása | 263 |
| A szőlő növényvédelme | 264 |
| Az ültetvények pótlása | 270 |
| A szüret | 271 |
| A termés feldolgozása | 272 |
| Szőlőfajták | 273 |
| ÁLLATTENYÉSZTÉS | |
| Állatbonctan - élettan | |
| Az állati test vegyi alkotórészei | 275 |
| Sejtek, szövetek, szervek | 275 |
| A csontrendszer | 277 |
| Az izomrendszer | 279 |
| Az állati test általános beosztása és tájai | 279 |
| Az emésztőszervek rendszere | 279 |
| Az emésztés | 282 |
| A vérérrendszer | 282 |
| A lélegzőszervek rendszere | 283 |
| A kiválasztó szervek | 283 |
| A belsőelválasztású mirigyek | 283 |
| Az ivarszervek rendszere | 284 |
| Az idegrendszer | 284 |
| Az érzékszervek | 285 |
| A kültakaró és képletei | 287 |
| Általános állattenyésztési ismeretek | |
| Az állattenyésztés népgazdasági jelentősége és fejlesztése | 287 |
| Háziállataink változékonysága | 288 |
| Az öröklődés | 289 |
| A legfontosabb állattenyésztési alapfogalmak | 289 |
| Gazdasági állataink értékmérő tulajdonságai | 290 |
| Törzskönyvezés | 294 |
| Tenyésztési módok | 295 |
| A gazdasági állatok szaporítása. Pároztatási módok | 296 |
| A hím- és nőivarú állatok számaránya | 299 |
| A vemhesség | 299 |
| A vemhes állat gondozása | 300 |
| Az ellés és az ellés körüli teendők | 300 |
| A koraellés és az elvetélés | 301 |
| Az anyaállat gondozása ellés után | 301 |
| Az újszülött gondozása | 302 |
| Takarmányozási ismeretek | |
| A takarmányozás jelentősége | 302 |
| A takarmányok alkotórészei és azok szerepe | 303 |
| A takarmányok táplálóértékének megjelölése | 305 |
| Egyéb mértékegységek a takarmányok táplálóértékének kifejezésére | 308 |
| Az állatok táplálóanyag-szükséglete | 308 |
| A napi takarmányszükséglet megállapítása | 309 |
| A takarmányok csoportosítása és ismertetése | 310 |
| Takarmánykiegészítő anyagok | 321 |
| Az ivóvíz | 322 |
| A takarmányok eltartása | 323 |
| A takarmányok előkészítése | 324 |
| Takarmányok összeállításának alapelvei és az etetés rendje | 325 |
| Különböző gazdasági állatok takarmányozásának alapelvei | 326 |
| Példatár | 327 |
| Lótenyésztés | |
| A lótenyésztés jelentősége | 359 |
| A ló külső formáinak megítélése | 359 |
| A ló életkorának meghatározása | 362 |
| A lábállások | 363 |
| A ló mozgása | 364 |
| A ló színe, szőre, jegyei | 364 |
| A lovak elnevezése használat, ivar és kor szerint | 364 |
| A lovak származása és csoportosítása | 365 |
| A ló tenyésztése és gondozása | 367 |
| Az újszülött csikó gondozása | 370 |
| A lovak takarmányozási rendje | 371 |
| A lovak elhelyezése és ápolása | 372 |
| A ló értékét csökkentő tulajdonságok | 372 |
| A ló szerszámai, a lovak használata | 373 |
| Az öszvér | 374 |
| Sertéstenyésztés | |
| A sertéstenyésztés népgazdasági jelentősége | 375 |
| A sertés külső testformái | 375 |
| A hazánkban tenyésztett sertésfajták | 376 |
| A tenyészsertések értékelése | 378 |
| A sertések szaporítása | 378 |
| A sertések elhelyezése, takarmányozása | 379 |
| A sertéshizlalás | 383 |
| Szarvasmarhatenyésztés | |
| A szarvasmarhatenyésztés népgazdasági jelentősége | 394 |
| A testalakulás megítélése | 395 |
| A szarvasmarha bőre, szőre, színeződése és jegyei | 397 |
| A szarvasmarha életkorának meghatározása | 398 |
| A szarvasmarha elnevezése kor és ivar szerint | 398 |
| A szarvasmarha rossz szokásai | 399 |
| Fontosabb szarvasmarhafajták ismertetése | 399 |
| A tenyészállatok kiválasztása | 406 |
| A termelőképesség ellenőrzése és a törzskönyvezés | 408 |
| A tenyésztésbevétel és a kiselejtezés ideje | 408 |
| Az üzekedés | 409 |
| A borjazások egyenletes elosztása | 409 |
| Párosítás és pároztatás | 409 |
| A vemhesség megállapítása, vemhes tehenek ápolása és elapasztása | 410 |
| Az ellés, az elléssel kapcsolatos teendők | 410 |
| Az anya ápolása ellés után | 411 |
| Az újszülött borjú ápolása | 411 |
| A borjú felnevelése az elválasztásig | 412 |
| Itatásos borjúnevelés | 413 |
| Növendék szarvasmarhák felnevelése | 414 |
| A szarvasmarha takarmányozása | 416 |
| A szarvasmarha tartása, ápolása, elhelyezése | 419 |
| A szarvasmarha hasznosítása | 421 |
| Juhtenyésztés | |
| A juhtenyésztés népgazdasági jelentősége | 422 |
| A juhok elnevezése kor, ivar és használat szerint | 422 |
| A juh testalakulása | 422 |
| Gyapjúismeret | 423 |
| Gyapjúféleségek | 424 |
| A juhfajták | 424 |
| A tenyészjuhok kiválasztása | 426 |
| A juhhodály berendezése és felszerelése | 428 |
| A juhok takarmányozása | 428 |
| Pároztatás, vemhesség, ellés | 430 |
| A juh termelése | 432 |
| Kecsketenyésztés | 434 |
| Tejgazdasági ismeretek | |
| A tej képződése | 436 |
| A tej mennyiségére, minőségére ható tényezők | 436 |
| A tej összetétele | 437 |
| A tej tulajdonságai | 438 |
| A tejben található baktériumok, tejhibák | 438 |
| A fejés és a fejőeszközök | 439 |
| A tej kezelése fejés után | 440 |
| A tej hevítése | 441 |
| A tejkamra és berendezése | 442 |
| A tej vizsgálata | 442 |
| A fölözés és vajgyártás | 444 |
| A sajtgyártás | 447 |
| A túrókészítés | 449 |
| Különböző tejkészítmények | 450 |
| A tej forgalombahozatalának szabályozása | 450 |
| Baromfitenyésztés | |
| A baromfitenyésztés népgazdasági jelentősége | 450 |
| A baromfitartás és tenyésztés alapkövetelményei | 451 |
| A baromfiak elhelyezése, a baromfiól | 451 |
| A baromfiak külső formái és a kiválogatás | 453 |
| Magyarországon tenyésztett tyúkfajták | 453 |
| Tenyészállat-kiválogatás, nemesítés, takarmányozás | 455 |
| A tyúkok takarmányozása | 455 |
| A baromfiak szaporítása | 457 |
| A vízi szárnyasok tenyésztése | 459 |
| A pulyka tenyésztése | 461 |
| A gyöngytyúk tenyésztése | 461 |
| Állategészségügyi alapismeretek | |
| Az állattenyésztés egészségügyi feltételei | 462 |
| Az egészség és a betegség jelei | 463 |
| Elsősegélynyújtás és a gyógyszerek beadása | 463 |
| A betegség okai és csoportosításuk | 464 |
| Nem fertőző betegségek | 466 |
| Fertőző betegségek | 472 |
| Az élősködők által előidézett betegségek | 480 |
| A leggyakrabban használt fertőtlenítő anyagok ismertetése | 486 |
| A fertőtlenítés | 487 |
| Állategészségügyi rendészeti intézkedések | 489 |
| Kisállattenyésztés | |
| Nyúltenyésztés | 491 |
| Haltenyésztés | 494 |
| Selyemhernyó-tenyésztés | 496 |
| Méhészet | 499 |
| GÉPESÍTÉSI ALAPISMERETEK | |
| A mezőgazdaság gépesítésének jelentősége | 513 |
| Mezőgazdasági erőgépek | |
| Erőgépek fogalma | 514 |
| A korszerű nagyüzemek traktortípusai | 515 |
| A traktorok vonó- és munkagépfüggesztő szerkezete | 520 |
| A növénytermelés gépei | |
| A növénytermelés gépeinek csoportosítása | 521 |
| Talajművelőgépek | 522 |
| Trágyaszóró-, vető-é és ültetőgépek | 548 |
| Növényvédelmi gépek | 569 |
| Az öntözés gépei | 577 |
| Kaszáló-, arató-, illetve szálastakarmány- és gabona-betakarító gépek | 580 |
| Cséplőgépek | 588 |
| Magtisztítógépek | 598 |
| Egyéb betakarítógépek | 601 |
| Egyéb mezőgazdasági gépek | |
| A takarmányelőkészítés gépei | 604 |
| Tejgazdasági gépek | 609 |
| Mezőgazdasági szállító eszközök és berendezések | 612 |
| Gépek elhelyezése és tárolása | 619 |
| ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK | |
| Tűzrendészeti alapismeretek | |
| Az égés | 621 |
| A tűz keletkezésének leggyakoribb okai | 622 |
| A mezőgazdaság alapvető tűzrendészete | 626 |
| A mezőgazdasági építkezések és erőgépek tűzrendészeti szabályai | 627 |
| A mezőgazdasági erőgépek tűzrendészete | 629 |
| A mezőgazdasági termények betakarításának tűzrendészeti szabályai | 631 |
| A mezőgazdasági termények tárolásának tűzrendészete | 632 |
| A tűzoltás eszközei és módjai | 634 |
| A cséplés dolgozóinak kötelessége tűz esetén | 643 |
| A mezőgazdasági épülettüzek oltása | 643 |
| A mentési munka szabályai tűz esetén | 644 |
| Egészségügyi ismeretek | |
| Testápolás | 646 |
| Élősdiek, rovarok, rágcsálók elleni védekezés | 652 |
| Balesetelhárítás és munkavédelem | 655 |
| Egészségártalmak | 658 |
| Állatról emberre terjedő betegségek | 660 |
| Élelmiszerek által okozot mérgezések | 661 |
| Egészségügyi tennivalók télen | 662 |
| Mezőgazdasági intézmények | |
| Mezőgazdasági kutatóintézetek és kísérleti gazdaságok | 662 |
| Mezőgazdasági szakoktatási intézmények | |
| Felsőfokú szakoktatási intézmények | 665 |
| Középfokú szakoktatási intézmények | 665 |
| Alsófokú szakoktatási intézmények | 667 |
| A mezőgazdaságban leggyakrabban előforduló mérések és számítások | |
| Mértékegységek | 668 |
| Területszámítás | 669 |
| Köbtartalom-számítás | 671 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.