| Bevezető | 11 |
| NÖVÉNYTERMESZTÉS | 17 |
| A növénytermesztéssel kapcsolatos fontosabb alapfogalmak | 19 |
| A növénytermesztés természeti erőforrásai | 24 |
| A termőtalaj | 24 |
| A szántóföldi hasznosítás szempontjából legfontosabb talajtípusok | 25 |
| Mezőségi talajok | 25 |
| Erdőtalajok | 26 |
| Réti talajok | 26 |
| Szikes talajok | 26 |
| Homoktalajok | 26 |
| Nap energiája | 26 |
| A víz | 28 |
| A levegő | 29 |
| Legfontosabb termesztett növényeink | 30 |
| A talajművelés | 35 |
| A talajművelés eszközei és az általuk végzett munka | 37 |
| A talajművelési rendszerek és azok alapelvei | 42 |
| Tápanyag-gazdálkodás | 45 |
| A műtrágyázás | 45 |
| A műtrágyaszükséglet | 46 |
| A műtrágyázás ideje | 46 |
| A kijuttatás módja | 47 |
| A tárolás | 49 |
| A szervestrágyázás | 49 |
| A vetés | 53 |
| A szaporítóanyag, a vetőmag | 53 |
| A vetési munka | 54 |
| A vetés módja | 55 |
| A vetés mélysége | 56 |
| A magtakarás | 56 |
| A vetés ideje | 56 |
| A vetőmag mennyisége (vetőmagtömeg) | 57 |
| A vetőgépek beállítása | 58 |
| A nyomjelző beállítása | 61 |
| A vetés végrehajtása | 62 |
| A vetés ellenőrzése | 64 |
| Néhány fontosabb növény vetése | 64 |
| A növényvédelem | 77 |
| A kémiai növényvédelem | 80 |
| Növényvédelmi munkák | 84 |
| A gépek mozgásmódja | 86 |
| A légi gépekkel végzett növényvédelmi munkák sajátosságai | 86 |
| A termésbecslés | 88 |
| A termésbecslés fogalma, módszerei | 88 |
| Tapasztalai becslések | 89 |
| Az állapotminősítés | 90 |
| A számszerű becslés | 90 |
| Az objektív termésbecslések | 91 |
| A sűrű vetésű növények termésbecslése | 93 |
| A kapásnövények termésbecslése | 94 |
| A betakarítás | 94 |
| A silózás | 94 |
| Az erjesztéses takarmánytartósítás előnyei | 94 |
| A silózásra alkalmas növények, a betakarítás időpontja | 95 |
| A betakarítás és szilázskészítés folyamata | 95 |
| A burgonya betakarítása | 97 |
| A napraforgó betakarítása | 99 |
| A cukorrépa betakarítása | 100 |
| A kukorica betakarítása | 104 |
| A lucerna betakarítása | 107 |
| A lucernabetakarítása technológiai változatai | 108 |
| Zölden (fonnyasztva) etetve | 108 |
| Szálasz széna készítése | 108 |
| Bálázott széna készítése | 111 |
| Erjesztéses tartósítás | 112 |
| Forrólevegős lucernaszárítás | 113 |
| A borsó betakarítása | 114 |
| A zöldborsó betakarítása | 114 |
| A magborsó betakarítása | 115 |
| A gabona betakarítása | 116 |
| A repce betakarítása | 119 |
| A dohány betakarítása | 119 |
| A dohány szárítása | 120 |
| A természetes vagy légszárítás | 120 |
| A mesterséges szárítása (hőszárítás) | 120 |
| KERTÉSZETI TERMESZTÉS | 123 |
| Szőlőtermesztés | 125 |
| Szőlőtermesztésünk helyzete | 125 |
| A szőlőnövény általános jellemzése | 125 |
| A szőlőtőke részei | 126 |
| A rügy | 126 |
| Telepítés | 126 |
| A szőlő termesztése | 127 |
| A tőke művelési módjai | 129 |
| Gyümölcstermesztés | 132 |
| A termesztett gyümölcsfajok | 132 |
| A gyümölcsfa | 132 |
| A korona | 133 |
| Az éves fejlődési ciklus | 134 |
| A hajtásnövekedés | 134 |
| A rügy | 134 |
| A terméshozás | 135 |
| A gyümölcsfa életcilusa | 136 |
| A művelésmód | 136 |
| A gyümöcsfélék termesztése | 138 |
| Metszésmód | 138 |
| Műrágyázás és talajművelés | 138 |
| Növényvédelem | 139 |
| Gyümölcsritkítás | 139 |
| Öntözés | 139 |
| Gyümölcsszüret | 139 |
| Zöldségtermesztés | 140 |
| A zöldségtermesztés fogalma, jelentősége | 140 |
| A zöldségnövények csoportosítása | 140 |
| Fontosabb zöldségnövény-családok | 140 |
| A zöldségnövények élettartam szerinti csoportosítása | 142 |
| Szabadföldi zöldségtermesztés | 143 |
| Korai szabadföldi zöldségtermesztés | 143 |
| Váz nélküli és síkfóliás korai szabadföldi zöldségtermesztés | 143 |
| Szabadföldi zöldségtermesztés friss fogyasztása | 143 |
| Szabadföldi zöldségtermesztés konzervipari nyersanyagnak | 143 |
| Zöldséghajtatás | 144 |
| A zöldséghajtatás termesztőberendezései | 144 |
| Üvegházak | 144 |
| Műanyag borítású termesztőberendezések | 144 |
| Dísznövények | 146 |
| Szabadföldi dísznövények | 146 |
| Egynyári dísznövények | 146 |
| Kétnyári dísznövények | 148 |
| Évelő dísznövények | 148 |
| Díszfák és díszcserjék | 148 |
| Kondicionált felületek dísznövényei | 150 |
| Hajtatott dísznövények | 151 |
| A terménytárolás | 152 |
| A gabonafélék tárolása | 152 |
| Gabonaraktárak | 154 |
| A burgonya tárolása | 155 |
| A gyümölcs tárolása | 158 |
| A határszemle | 160 |
| A tavaszi határszemle | 161 |
| A nyár eleji határszemle | 164 |
| Az őszi határszemle | 164 |
| ÁLLATTENYÉSZTÉS | 167 |
| Az állattenyésztéssel és a takarmányozással kapcsolatos főbb alapfogalmak | 169 |
| Állattenyésztési alapfogalmak | 169 |
| Takarmányozási alapfogalmak | 172 |
| Törzskönyvezés | 174 |
| Az állatok egyedi megjelölése | 175 |
| A szarvasmarha jelölése | 175 |
| A sertés jelölése | 178 |
| A ló jelölése | 179 |
| A juh jelölése | 180 |
| A baromfi jelölése | 180 |
| Szarvasmarha-tenyésztés | 182 |
| A szarvasmarha elnevezése kor, ivar és hasznosítás szerint | 182 |
| A tehenészet | 182 |
| A borjúnevelés | 191 |
| Az üszőnevelés | 196 |
| A szarvasmarha hizlalása | 197 |
| A húshasznú tehéntartás | 199 |
| Lótenyésztés | 201 |
| A ló elnevezése kor és ivar szerint | 201 |
| A ló tenyésztése | 202 |
| A ló tartása | 203 |
| Sertéstenyésztés | 206 |
| A sertés elnevezése kor, ivar és hasznosítás szerint | 206 |
| A tenyésztés | 207 |
| A tartás | 207 |
| A termelés | 209 |
| A tartástechnológia | 210 |
| Juhtenyésztés | 213 |
| A juh elnevezése ivar és kor szerint | 213 |
| A juh tenyésztése | 214 |
| A juh tartása | 214 |
| A termelés | 216 |
| Baromfitenyésztés | 219 |
| A tyúkfélék tenyésztése | 219 |
| A tyúkfélék elnevezése kor, ivar és hasznosítás szerint | 219 |
| A tartásmódokkal kapcsolatos alapfogalmak | 219 |
| A tenyésztés | 220 |
| A tojástermelés | 222 |
| A brojler (pecsenyecsirke)-termelés | 224 |
| A keltetés | 226 |
| Egyéb gazdaságilag jelentős baromfifajok | 229 |
| A kacsatartás | 229 |
| A kacsa elnevezése kor és ivar szerint | 230 |
| A kacsa értékmérő tulajdonságai | 230 |
| A pecsenyekacsa-tartás | 230 |
| A tenyésznövendék-állomány tartása | 231 |
| A pézsmarécetartás | 232 |
| A lúdtartás | 232 |
| A lúd elnevezése kor és ivar szerint | 232 |
| A lúd értékmérő tulajdonságai | 233 |
| A pecsenyeliba-tartás | 234 |
| A tenyésznövendékek nevelése | 235 |
| A törzslúdtartás | 235 |
| A pulykatartás | 236 |
| A pulyka elnevezése kor és ivar szerint | 236 |
| A pulyka értékmérő tulajdonságai | 236 |
| A házinyúltenyésztés | 238 |
| A házinyúl elnevezése ivar és életkor szerint | 238 |
| A tenyésztés | 238 |
| Tartás, takarmányozás | 240 |
| Méhészet | 241 |
| A méhcsalád és egyedei | 241 |
| A méhcsalád népességének éves változása | 244 |
| A méhészet fontosabb termékei | 246 |
| A méhész éves tevékenysége | 247 |
| GÉPESÍTÉS | 249 |
| A mezőgazdaság géprendszere | 251 |
| A géptárolás | 255 |
| A gépudvar | 255 |
| A géptárolás szervezése | 256 |
| A korrózió elleni védekezés | 257 |
| ÖKONÓMIAI ALAPISMERETEK | 259 |
| A leltározás | 261 |
| Alapfogalmak | 261 |
| A leltározás előkészítése, megszervezése és lebonyolítása | 262 |
| Számviteli alapismeretek | 265 |
| A mezőgazdasági vállalkozások vagyonának csoportosítása | 265 |
| A mezőgazdasági vállalkozás vagyonának (eszközeinek és forrásainak) számbavétele | 266 |
| A könyvviteli mérleg | 267 |
| A kettős könyvvitel rendszerében alkalmazott főkönyvi számlák | 267 |
| A számviteli bizonylatok rendszere | 268 |
| A könyvek vezetésének módjai (könyvviteli technikák) | 169 |
| Az éves beszámolók rendszere, típusai | 272 |
| Pénzügyi alapismeretek | 274 |
| Átutalás | 275 |
| Beszedési megbízás (inkasszó) | 275 |
| Terv szerinti fizetés | 276 |
| Csekk | 277 |
| Elszámolási utalvány | 277 |
| Váltó | 277 |
| A vállalkozások és a pénzintézetek kapcsolata | 278 |
| A vállalkozások pénzbefektetési lehetőségei | 278 |
| A mezőgazdasági vállakozások és az adóhatóság kepcsolatrendszere | 279 |
| Társasági adó | 280 |
| Személyi jövedelemadó | 280 |
| Általános forgalmi adó | 280 |
| Földadó | 280 |
| Társadalombiztosítási kapcsolatok | 281 |
| A vállalkozások és az önkormányzatok pénzügyi kapcsolata | 281 |
| A vállalkozások készpénzforgalma | 282 |
| Vállalatgazdasági alapismeretek | 284 |
| A vállalkozás mint tőkebefektetés | 284 |
| A gazdasági rendszerek alapfogalmai | 285 |
| A vállalkozás típusai a gazdasági tevékenység jellege szerint | 286 |
| A vállalkozások típusai a tulajdonosi és az irányítási viszonyok alapján | 286 |
| Az egyszemélyes vállalkozás | 286 |
| A társas vállalkozás | 287 |
| A gazdasági társaságok | 287 |
| A szövetkezeti vállalkozások | 287 |
| A gazdasági döntések lényege, elemeik | 288 |
| A döntéshozatali folyamat | 289 |
| A vállalkozások célja | 290 |
| Vagyon, vagyonérdekeltség | 291 |
| A gazdasági döntések megoldásának alapelvei | 292 |
| A legfontosabb gazdasági döntések és megoldásuk elve | 292 |
| A gazdasági tevékenység létesítésére vonatkozó döntés | 292 |
| A ráfordítás (erőforrás) nagyságának optimalizálása | 293 |
| A ráfordítások helyettesítésével kapcsolatos döntési problémák | 294 |
| A tevékenységek szerkezetének kialakítására vonatkozó döntés | 295 |
| Az időtényezővel kapcsolatos döntések | 296 |
| A vállalkozások irányításának feladatai | 297 |
| MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS TEENDŐINEK MEGOSZLÁSA AZ ÉV FOLYAMÁN | 299 |
| A növénytermesztési munkák az év folyamán | 301 |
| Egy növény termelési ciklusa | 301 |
| A munkacsúcsok időbeli elhelyezkedése és tartalma | 303 |
| Az állattenyésztés munkái az év folyamán | 305 |
| Az állattenyésztés munkái állatfajonként | 305 |
| Szarvasmarha-tenyésztés | 305 |
| Juhtenyésztés | 305 |
| Sertés- és baromfitenyésztés | 306 |
| Egyéb állatfajok tenyésztése | 306 |
| Naptári időszakok jellemző munkái | 307 |
| Őszi időszak | 307 |
| Téli időszak | 308 |
| A tavaszi időszak | 309 |
| A nyári időszak | 311 |
| IRODALOM | 313 |