kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 123 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | 963-356-010-1 |
| Bevezetés | 3 |
| A mezőgazdasági alapmunkafolyamatok fogalma | 3 |
| Talajművelés | 5 |
| A talajművelés célja és alapműveletei | 5 |
| A talajművelő gépek munkája | 8 |
| Az eke munkája, a szántás | 8 |
| Szántási módok | 12 |
| A szántás ideje, mélysége, iránya és az agrotechnikai követelmények | 14 |
| Tárcsás talajművelő gépek, ásóboronák, talajmarók munkája és használata | 16 |
| A kultivátor, a mélylazító, a fogasborona, a küllőskapa és a simító munkája és használata | 18 |
| A hengerek és a kombinátorok munkája és használata | 23 |
| Talajművelési rendszerek, talajhasználat | 26 |
| A talajművelési rendszerek fogalma és csoportosítása | 26 |
| A nyárvégi és az őszi vetésű növények talajművelési rendszere | 27 |
| A tavaszi és nyári vetésű növények talajművelési rendszere | 29 |
| A vetőágy készítése. A talajművelés különleges módjai | 31 |
| Talajhasználat | 34 |
| Témazáró kérdések | 36 |
| Tápanyagutánpótlás | 37 |
| A trágyanapok és a trágyázás | 37 |
| Szervestrágyázás | 39 |
| A tarló- és gyökérmaradványok | 39 |
| Az istállótrágya anyagai és érése | 42 |
| Az almos istállótrágya keverése és felhasználása | 43 |
| A hígtrágya és felhasználása | 45 |
| Zöldtrágyák és egyéb szervestrágyák | 46 |
| Műtrágyázás | 48 |
| Nitrogén- és foszfortartalmú műtrágyák | 48 |
| A kálium és a mikroelemtrágyák | 49 |
| Összetett műtrágyák és egyéb trágyanyagok | 50 |
| A talaj és a műtrágyák kölcsönhatása | 52 |
| A műtrágyák tárolása, kiszórása, hatása a környezetre | 53 |
| Témazáró kérdések | 55 |
| Öntözés | 56 |
| Az öntözés jelentősége, hazai helyzete | 56 |
| Az öntözés ideje, szerepe a növényvédelemben és az agrotechnikában | 57 |
| Az öntözés műszaki feladatai. A felületi és a felszín alatti öntözési módok | 59 |
| Esőszerű öntözési módok | 62 |
| Témazáró kérdések | 64 |
| Szaporítás és növényápolás | 65 |
| A szaporítás fogalmai és a vetőmag minősége | 65 |
| A vetés ideje és módjai | 67 |
| A vetés mélysége, a vetőmag mennyisége és a vetés agrotechnikai követelményei | 70 |
| A palántanevelés és az ivartalan szaporítási módok | 72 |
| A növényápolás feladatai. A talajápolás | 74 |
| A tenyészterület kialakítása | 76 |
| Témazáró kérdések | 78 |
| Állattenyésztési és tartási alapmunkafolyamatok | 79 |
| Az állatok elhelyezése | 80 |
| Az állat igényei az elhelyezéssel szemben | 8 |
| Tartási módok | 80 |
| Kötött tartási mód | 81 |
| Kötetlen tartási mód | 82 |
| Szabad tartási mód | 84 |
| A gazdasági állatok etetése-itatása | 85 |
| A takarmányok csoportosítása | 85 |
| A takarmányadagok összeállítása | 85 |
| A takarmánykiosztás módjai, etetőberendezések | 86 |
| A takarmányok tárolásának módjai | 87 |
| A takarmányok előkészítésének módjai | 89 |
| Az ivóvízzel szembeni követelmények, az itatás módjai | 90 |
| Az etetés-itatás rendje | 91 |
| Témazáró kérdések | 91 |
| A trágyázás | 92 |
| A fejés | 92 |
| Szaporítás az állattenyésztésben | 95 |
| Témazáró kérdések | 95 |
| A növényvédelem szempontjából jelentős szervezetek csoportosítása | 99 |
| A kórokozók | 99 |
| Vírusok | 100 |
| Rickettsiák | 10 |
| Mikoplazmák | 100 |
| Baktériumok | 101 |
| Sugárgombák | 101 |
| Gombák | 101 |
| A kártevők | 102 |
| Férgek | 102 |
| Puhatestűek | 102 |
| Ízeltlábúak | 102 |
| Gerincesek | 104 |
| A gyomnövények | 104 |
| A gyomnövény fogalma | 104 |
| A gyomnövény életmódja | 104 |
| A gyomnövény csoportosítása | 105 |
| A gyomnövények kialakulása, fejlődése, különböző kultúrák gyomnövényei | 106 |
| Búzavetések | 106 |
| Kukoricavetések | 107 |
| A növényvédelem jelentősége és a védekezés lehetőségei | 107 |
| Témazáró kérdések | 109 |
| Az állategészségügy szempontjából jelentős szervezetek | 110 |
| A fertőző betegségek kórokozóinak csoportosítása | 110 |
| Vírusok | 110 |
| Baktériumok | 111 |
| Gombák | 113 |
| Elemi testek | 114 |
| A hasznos mikrobák jelentősége | 114 |
| A fertőző betegségekkel kapcsolatos alapismeretek | 114 |
| A betegségek kialakulása | 114 |
| Az immunitás | 114 |
| A parazitás betegségekkel kapcsolatos alapfogalmak | 115 |
| A parazita fogalma, jelentősége | 115 |
| A paraziták csoportosítása | 115 |
| A parazita fejlődése, az állatban való megtelepedése | 116 |
| Védekezés a paraziták ellen | 117 |
| A rágcsálók kártétele, irtása | 117 |
| Az állategészségügy jelentősége, a prevenció lehetőségei | 118 |
| Témazáró kérdések | 119 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.