1.034.886

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mezőgazdasági enciklopédia

Növénytermelés - állattenyésztés - gyümölcstermelés - szőlőművelés - zöldségtermelés

Szerző

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 346 oldal
Sorozatcím: Mezőgazdasági Technikumok tankönyvei
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: 52 fekete-fehér ábrával illusztrálva. Kihajtható melléklettel.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A szocialista mezőgazdálkodás alapjai a korszerű növénytermelés, állattenyésztés, szőlészet, borászat, gyümölcstermelés, zöldségtermelés stb.
A szocializmus építésében mezőgazdaságunk minden... Tovább

Előszó

A szocialista mezőgazdálkodás alapjai a korszerű növénytermelés, állattenyésztés, szőlészet, borászat, gyümölcstermelés, zöldségtermelés stb.
A szocializmus építésében mezőgazdaságunk minden termelési ága a Szovjetunió példája nyomán a fejlett agro- és zoo-technika alkalmazásával harcol a termelékenység növeléséért, a magasabb termésátlagokért, a dolgozók életszínvonalának emeléséért.
Módosított ötéves tervünk megszabja feladatunkat: "A mezőgazdasági termelés értékének ötéves tervünk végére, 1954-re legalább 50-55%-kal kell meghaladnia az 1949. évi mezőgazdasági termelés értékét."
Mezőgazdaságunk már 1949-ben elérte a II. világháború előtti színvonalat, 1951-be pedig búzából: 22,8, rozsból: 21,5, árpából: 19,2, cukorrépából: 15,4, kukoricából: 30,6, burgonyából: 47,5%-kal volt magasabb a termésátlag, mint a háborút megelőző 10 évben.
Szántóföldjeinknek már több mint 90%-án végzünk tarlóhántást és őszi mélyszántást, a felszabadulás előtti 30-40%-kal szemben. Vissza

Tartalom

I. Rész. I. NÖVÉNYTERMELÉS
BEVEZETÉS 8
I. Fejezet ÁLTALÁNOS NÖVÉNYTERMELÉS
I. A talaj művelése 4
A talajművelés feladata 4
Talajporhanyítás forgatással 5
Az ásás 5
A szántás 5
A talaj forgatása (rigolírozás) 6
Porhanyítás forgatás nélkül 6
A talaj felületének összetömése 7
A tarlóhántás 8
Keverőszántás 8
Őszi mélyszántás 8
Tavaszi talajművelési munkák 9
II. Trágyázás 10
Az istállótrágya jelentősége, kezelése, érlelése 10
Az istállótrágya kihordása és alászántása 11
A zöldtrágyázás 12
A műtrágyázás jelentősége 14
Nitrogén-, foszfor- és káliműtrágyák 15
A nitrogénműtrágyák 15
Péti só 15
Mészsalétrom 16
Kénsavas ammónia 15
Foszforsavtrágyák 15
A szuperfoszfát 16
A mészfoszfát 16
Káliumtrágyák 16
Szemcsézett szuperfoszfát műtrágya 16
Műtrágyák összekeverése 17
Az adandó műtrágya mennyisége az egyes növények alá 17
A műtrágyák kiszórásának ideje 18
III. Vetőmag és vetés 18
A vetőmag értékmérő tulajdonságai 18
A vetőmag előkészítése 20
A csávázás 20
Kádcsávázás 20
A Linhart-féle kosaras csávázás 21
Porcsávázás 22
A vetőmag jarovizálása 22
A vetés ideje és a vetőmag mennyisége 22
Küzdelem a gyomok ellen 24
Küzdelem a gyomok ellen 26
V. Aratás és betakarítás 28
A zöldszéna készítése 28
Aratás és cséplés 29
A cséplés 30
A gyök és gumósok betakarítása, eltartása 31
A silózás 32
II. Fejezet RÉSZLETES NÖVÉNYTERMELÉS
I. Gabonafélék termelése 34
A gabonafélék fejlődése 35
A gabonafélék termelése 36
Búza 36
Rozs 37
Őszi árpa 38
A tavaszi árpa 39
A zab 39
A köles 40
A rizs 41
A kukorica 43
II. Hüvelyes növények termelése 45
A borsó 45
A bab 48
A szójabab 49
III. Gyökér- és gumósnövények termelése 50
A burgonya 50
A cukorrépa 55
Takarmányrépa 58
Murokrépa 59
IV. Ipari növények termelése 60
A gyapot 60
Az olaj- és rostlen 68
A kender 69
Ricinus 71
A gumipitypang 73
V. Pillangósvirágú takarmánynövények 75
A közönséges vagy kéklucerna 77
A vöröshere 77
Somkóró 77
A csillagfürt 77
VI. Egyéves takarmányok termelése 79
Őszi keveréktakarmányok 80
Tavaszi keveréktakarmányok 80
Kukoricacsalamádé 80
A takarmánykáposzta 80
II. Rész ÁLLATTENYÉSZTÉS
I. Fejezet ÁLLATBONCTAN ÉS ÉLETTAN
Az állati test vegyi alkotórészei 81
Sejtek, szövetek, szervek 81
Nyálkahártyák és savóshártyák 82
A csontrendszer 82
A csontok összeköttetései 83
Az állati test csontjai 83
A fogak 84
Az izomrendszer 84
Az állati test általános beosztása és tájai 84
Az emésztőszervek rendszere 84
Az emésztés 87
A vérrendszer 88
Lélekzőszervek rendszere 88
A kiválasztószervek 89
A belső elválasztású mirigyek 89
Ivarszervek rendszere 89
Az idegrendszer 90
Az érzékszervek 91
A kültakaró és képletei 91
II. Fejezet ÁLTALÁNOS ÁLLATTENYÉSZTÉS
Az állatok változékonysága 92
Az öröklés 93
Állattenyésztési alapfogalmak 93
Háziállataink értékeinek megismerése 95
Állataink értékmérő tulajdonságai 95
Az állatok termelésének vizsgálata 97
A törzskönyvelés 98
Az állatok tenyésztése (szaporítása) 99
A tenyészcél kitűzése 99
Egyedi kiválasztás 99
Tenyésztési módok 99
Gazdasági háziállataink szaporítása 101
A pároztatás módjai 101
Fogamzás, vemhesség, elvetélés, ellés 102
Bánásmód az újszülöttel és az anyával 103
III. Fejezet ÁLLATEGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK
Bevezetés 104
Az állattenyésztés egészségügyi feltételei 104
Az egészség és betegség jelei 105
Elsősegélynyújtás és a gyógyszerek beadása 105
A betegségek okai és osztályozásuk 106
Állategészségügyi rendészeti intézkedések 108
IV. Fejezet TAKARMÁNYOZÁSTAN
A szakszerű takarmányozás jelentősége 110
A takarmányok alkotórészei és azok szerepe az állatok táplálásában 110
Emészthetőség, zsírtermelőképesség a takarmányok táplálóértékének kifejezése 111
Az állatok táplálóanyagszükséglete 112
A takarmányféleségek megismerése 112
A takarmányok előkészítése 115
Háziállataink takarmányozásának legfontosabb irányelvei 116
Takarmányadagok összeállítása 118
V. Fejezet LÓTENYÉSZTÉS
A lótenyésztés jelentősége 119
A ló testalkatának elbírálása 119
A lovak bírálata 120
Hazánkban tenyésztett fontosabb lófajták 121
Szovjetunió lófajtái 121
Tenyészállatkiválasztás 122
A ló szaporítása, takarmányozása 122
A lovak elhelyezése, ápolása és használata 123
A lovak leggyakoribb betegségei 123
Élősködők által okozott betegségek 123
Fertőző betegségek 124
Egyéb betegségek 124
VI. Fejezet SERTÉSTENYÉSZTÉS
A sertéstenyésztés népgazdasági jelentősége és feladatai 124
A sertés külseje, testalkatának megítélése 125
A sertés elnevezése nem és kor szerint 125
Legfontosabb sertésfajták 125
A tenyésztés céljának kitűzése 126
A tenyészsertések kiválasztása, a sertések szaporítása 126
A sertések takarmányozása és hizlalása 127
Tenyészsertések és hízók elhelyezése és ápolása 130
A sertések egészségének megvédése 130
VII. Fejezet SZARVASMARHATENYÉSZTÉS
A szarvasmarhatenyésztés jelentősége 132
A szarvasmarha külsejének és testalkatának megítélése 133
A szarvasmarha elnevezése 133
A szarvasmarha ivartalanítása 133
Hazánkban tenyésztett szarvasmarhafajták 133
A magyar-marha 133
A magyar tarka-marha 134
A Szovjetunió szarvasmarhafajtái 134
A tenyészállatok kiválasztása 135
A törzskönyvelés 135
A szarvasmarha szaporítása 135
A vemhes tehén ápolása és takarmányozása 135
Az ellés 136
Az újszülött borjú és tehén ápolása ellés után 136
A borjú felnevelése 137
A növendékállatok felnevelése és takarmányozása 138
A tehenek, igásökrök és bikák takarmányozása 138
A szarvasmarhahizlalás 139
A szarvasmarha ápolása és elhelyezése 140
A szarvasmarha leggyakoribb betegségei 140
VIII. Fejezet JUHTENYÉSZTÉS
A juhtenyésztés jelentősége 141
A juh külseje és testalkatának megítélése 141
A juh elnevezése 141
A gyapjú jellemzői 141
Magyarország juhfajtái 142
A Szovjetunió juhtenyésztése 142
Á tenyészállatok kiválasztása, a szaporítás és takarmányozás 142
A bárányok felnevelése és takarmányozása 143
Kifejlett juhok takarmányozása 143
A juhok elhelyezése 144
A juhok gyapjú-, tej- és hústermelése 144
A juhok egészségének megóvása 145
IX. Fejezet TEJGAZDASÁGTAN
A tej képződése, a tej mennyiségére hatást gyakorló tényezők 146
A tej 146
A fejés 147
A tej kezelése a fejés után 149
A tej vizsgálata 149
A tej feldolgozása 149
X. Fejezet BAROMFITENYÉSZTÉS
A sikeres baromfitenyésztés feltételei 149
Tyúkfélék ivar és kor szerinti elnevezése 150
Tenyészállatok kiválasztása, a tenyésztörzsek összeállítása 150
Hazánk tyúkfajtái 150
A tojás ismertetése, a keltetésre alkalmas tojás kellékei 151
A baromfiak szaporítása 151
A csirkék természetes és mesterséges felnevelése 152
A tyúkfélék takarmányozása 152
A tyúkok elhelyezése 153
Tyúkfélék hizlalása 153
Pulykatenyésztés 154
Gyöngytyúktenyésztés 154
Kacsatenyésztés 155
Lúdtenyésztés 155
Baromfibetegségek 155
III. Rész GYÜMÖLCSTERMELÉS
Általános rész
A gyümölcstermelés népgazdasági jelentősége 157
A gyümölcstermelés üzemi formái 158
A gyümölcstermő növények leírása 159
A gyümölcstermő növények előállítása 164
A gyümölcsös létesítése 165
1. A gyümölcstermő növény megválasztása 165
2. A gyümölcsös helyének megválasztása 165
3. Telepítés. Tenyészterület. Terület előkészítés és kitűzés. Ültetés 167
A gyümölcstermő növénnyel kapcsolatos munkák 173
A fiatal gyümölcstermő növény koronaalakítása 173
Koronaápolás és termőremetszés a teljes termés szakában lévő gyümölcstermő növényeknél 176
A metszés általános irányelvei 176
Talajművelés fiatal gyümölcsösben 176
Talajművelés termésben lévő gyümölcsösben 177
Trágyázás 177
Növényvédelem 181
Kórokozó növények 181
Káros anyagok 181
Állati kártevők 182
Biológiai növényvédelem 183
Mechanikai növényvédelem 183
Kémiai növényvédelem 184
Gombaölő szerek 185
Rovarkártevő elleni szerek 188
Idegmérgek 189
Légzési mérgek 189
Bőrmérgek 189
A gyümölccsel kapcsolatos munkák 191
Részletes rész
Az alma 195
A körte 203
A cseresznye 204
A meggy 205
A kajszi 206
A szilva 208
Az őszibarack 209
A dió - 211
A mandula 211
A ribizke 212
A köszméte 212
A málna 213
A szamóca 213
IV. Rész SZŐLŐMŰVELÉS
A szőlőművelés célja és feladata 215
A szőlőművelés népgazdasági jelentősége 216
A szőlőtermelés kialakulása 218
A szőlőművelés üzemi formája 218
A szőlőnövény részei 219
A szőlők szaporítása 226
A szőlő ivartalan, vegetatív szaporítása 226
Dugványozás 227
Bujtás 234
Döntés vagy homlítás 235
Szőlőoltás 236
A szőlőtelepítés 240
1. A területnek megfelelő fajta megválasztása 240
2. A szőlőültetvények különböző fajtái 241
3. Alanymegválasztás 242
4. Területrendezés 242
5. Talajelőkészítés 244
6. Sor- és tőtávolság meghatározása 245
7. Támaszrendszer 246
8. Ültetés 247
Új szőlők kezelése az első három évben 248
Termőszőlő munkái 249
Művelési mód megválasztás 249
Szőlőtőke munkái 252
Metszési módok 253
Metszés végrehajtása 255
A metszést követő munkák 256
A szőlő nyári vagy zöld munkái 257
Növényvédelem 258
Állati kártevők 258
Gombabetegségek 261
A szőlő talajmunkái 265
A szőlő trágyázása 268
A szőlő szedése és feldolgozása 270
A csemegeszőlő szüretelése és felhasználása 270
A borszőlő szüretelése 270
Must kezelése és az erjedés 273
Borkezelés 275
Fajtaismeret 276
V. rész ZÖLDSÉGTERMELÉS
Bevezetés 278
Zöldségtermelés természeti és gazdasági feltételei 279
Zöldségtermelő üzemtípusok 280
Zöldségtermelő üzemek vetésforgói 280
Szaporítás 283
Palántanevelés 285
Ápolási munkák 294
Szedés, értékesítés 300
Eltartás 302
Magtermelés 303
Káposztafélék 306
Fejeskáposzta 307
Vöröskáposzta 309
Kelkáposzta 310
Kalaráb 310
Karfiol 311
Gyökgumósok 312
Sárgarépa 312
Petrezselyem 313
Zeller 314
Retek 315
Cékla 316
Csucsorfélék 316
Paradicsom 317
Paprika 319
Kobakosok 320
Cukordinnye 320
Görögdinnye 32z
Uborka
Tök 324
Hüvelyesek 324
Borsó 324
Zöldbab 326
Hagymafélék 327
Vöröshagyma 327
Fokhagyma 329
Póréhagyma 330
Téli sarjadékhagyma 330
Levél-zöldségek 330
Fejessaláta 330
Spenót 332
Csemegekukorica 333
Évelők 334
Spárga 334
Torma 335
Sóska 336
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv